artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. június 18. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Karalábéleves

Sajttal-baconnal grillezett jércemell zöldborsópürével, karika burgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az MNL Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltára és a Bihari Múzeumért Alapítvány szervezésében került megrendezésre Debrecen és Berettyóújfalu helyszínekkel a 51. Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltári Napok rendezvény. Városunkban 2024. május 29-én, a Zsinagóga Kultúrtérben hallgathattak előadásokat a konferencia résztvevői. KÉPGALÉRIA

Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ igazgatója köszöntötte a konferencia résztvevőit és röviden ismertette azokat a tervezett rendezvényeket, amelyeknek a Zsinagóga Kultúrtér ad otthont az idei évben.

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere köszöntőjében elmondta, a felújított zsinagóga épülete egy főhajtás is szeretne lenni mindazon polgártársaink előtt, akik akár Berettyóújfaluban, akár a világ bármelyik pontján a származásuk és vallásuk okán áldozatává váltak egy kirekesztő, megkülönböztető ideológiának. A szándék célba ért és Magyarország Kormányának támogatásával újra teljes fényében, új funkciók befogadásával pompázik városunk zsinagógája. A felnövő korosztályoknak be tudjuk mutatni azt az életet, amelyet még a világégést megelőzően Berettyóújfalut jellemezte. Ahol együtt tudtak élni a zsidó és keresztény honfitársaink.

nyitott leveltarak07 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngnyitott leveltarak09 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke beszédében emlékeztetett arra, hogy a 2. világháború küszöbén, 1938. május 29-én, pontosan 86 évvel ezelőtt lépet hatályba az úgynevezett első zsidó törvény Magyarországon. 1944. május 29-én Beregszászról indult az az utolsó 13 szerelvény, amelyen 40 ezer zsidót hurcoltak. A rendszer tette a dolgát és a magyar zsidók százezrei kerültek Auschwitzba. Berettyóújfalu 975 zsidó lakosából 654-et gyilkoltak meg. Az emberiség sajnos nem tanult múltjából és a világ nagy részén most is tombol az antiszemitizmus. Szabó György nagy örömmel látja, hogy a vármegyében és Berettyóújfaluban a zsidó emberek emlékezete és kultúrája tovább tud élni azokon a helyszíneken, amelyek a zsidóság fellegvárai voltak Magyarországon.

nyitott leveltarak11 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngnyitott leveltarak12 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke beszédében hangsúlyozta: egy megemlékezés soha nem öröm. Igazán annak örülhetnénk, ha ma nem kellene emlékeznünk. Berettyóújfaluba és a zsinagógában mégis jó újra és újra eljönni. Büszkeség az, hogy a város ilyen hűen visszaállította az épületet. Ugyanis a szavak mellett a legnagyobb dolog az, amit megtehetünk, hogy épített zsidó értékeinket megmentjük a jelennek és a jövőnek egyaránt. Nehéz időket élünk, háború van körülöttünk, háború van a Szentföldön és az ott élő rokonaink, barátaink sincsenek biztonságban. Mit tehetünk mi innen? – Tette fel a kérdést Horovitz Tamás. A legautentikusabb a fiatalok oktatása, nevelése, hiszen a múltunk megismerése nagyon fontos.

nyitott leveltarak05 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngnyitott leveltarak13 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Szendiné Orvos Erzsébet, az MNL Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltárának igazgatója köszöntőjében elmondta: a konferenciával a holokauszt 80. évfordulójára emlékezünk. Berettyóújfaluban a vészkorszakig a lakosság nagyjából 10%-a zsidó származású volt. A helyi zsidóság nem csak a város gazdasági, anyagi életében, hanem a szellemi kultúrájában is nagy szerepet játszott. A német megszállást követően azonban a berettyóújfalui zsidóság sem kerülhette el a deportálást. Fontos feladat a meglévő, felújított zsidó épületek újrahasznosítása, az értékek megőrzése, amely kapcsán a Zsinagóga, illetve a Zsinagóga Kultúrtér kialakítása példamutató mindenki számára.


A köszöntők után az alábbi előadásokat hallgathatták meg a konferencia résztvevői:

Varjas Imre fióklevéltár-vezető (MNL HBVL): A zsidóság megtelepedése a Hajdúságban. A hajdúböszörményi izraeliták mindennapjai a holokausztig.

Mezei Milán muzeológus (Bihari Múzeum): A berettyóújfalui zsidó közösség története a 19. században.

Kovács Gergely főlevéltáros (MNL HBVL): Holokauszt Berettyóújfaluban

Heller Zsolt alelnök (Debreceni Zsidó Nagyközség): Többféle szempont, egy kiállítás! – Hogyan készült a Zsinagóga Kultúrtér helytörténeti kiállítása?

Kállai Irén igazgató (Berettyó Kulturális Központ): A berettyóújfalui Zsinagóga Kultúrtér jelenlegi hasznosítása és tervei.

Az előadásokat követően lehetőség nyílt a berettyóújfalui zsinagóga emlékkiállításának megtekintésére.

You have no rights to post comments