artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Amennyiben ismét bizalmat kap a választópolgároktól, zsinórban negyedik ciklusát kezdheti meg. Úgy véli, egy várost vezetni sokkal inkább szakmai kihívás, mint politikai tevékenység. Beszélgetés sok egyéb más mellett személyes motivációról, a jelöltválasztás kritériumairól, a települést érintő legfontosabb aktuális ügyek mellett jövőbeli fejlesztésekről is - nagyinterjú Muraközi Istvánnal, Berettyóújfalu polgármesterével.

Újfent Muraközi István a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltje városunkban. Más aspiránsról nemigen lehetett hallani. Valóban ennyire egyértelmű volt az indulása? Mennyit töprengett azon, hogy elvállalja-e a felkérést?

Egy magát komolyan vevő politikai szervezetnél a döntések meghozatalának rendje van, az egymást követő lépésekből tevődik össze. Első a helyi alapszervezet jelölése, ajánlása. Más személyi javaslat nem érkezett. Ezt követően a választást előkészítő bizottság hallgatott meg, így vált hivatalossá a jelöltség. Készültem rá, a felkérés pillanatában már száz százalékban biztos voltam a döntésemben, örömmel vállaltam. Elkezdtünk közösen egy munkát, félúton nem állhatunk meg. A vállalt feladatokat be kell fejezni. Egyébként is vallom, ha maga a jelölt is bizonytalan az indulást illetően, - és ezt még fennen hangoztatja is – akkor mit várjon el a választóktól?

murakozi istvan11

Mit szólt a családja?

Minden ilyen döntést közösen hozunk meg. A feleségem, Ildikó az első perctől, már önkormányzati képviselőségem idejétől kezdve támogatott. A gyerekeink felnőttek, kirepültek a családi fészekből, ugyanakkor napi kapcsolatban vagyunk. Teljes mellszélességgel mellettem állnak.

"Kalandvágyból maradtam itthon"– nyilatkozta a Berettyóhírnek 2012-ben.

A főiskola elvégzése, a sorkatonai szolgálat letöltése után hazajöttem. Itt születtem, mindig is úgy gondoltam, helyben van feladatom – a ’90-es években ez nem mindig jelentett előnyt, ezért fogalmaztam így. Utólag visszagondolva egyértelműen megérte. „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” írta Tamási Áron, és milyen igaza volt. Ez az igazi közegem, sosem vonzott a nagyváros. Közéleti munkásságom során máig azért próbálok tenni, hogy a kisvárosi létnek több előnye, mint hátránya legyen.

2010 óta, szűk másfél évtizede polgármester. Több ciklusról van szó, kérjük, emelje ki a legkedvesebb emlékét ezen időszakból.

Onnan fognám meg a kérdést, milyen változás állt be a település életében. Ha valaki végigsétál a városon, akkor saját szemével láthatja milyen átalakuláson ment keresztül Berettyóújfalu. Új épületekkel gazdagodott a város, a már meglévőket felújítottuk, gondolok itt például a nevelési, oktatási, egészségügyi, kulturális intézményeinkre. Amikor 2010-ben megválasztottak, a munkanélküliség aránya meghaladta a 15 százalékot, most pedig 5 százalék alatt van, s megállni látszik az elvándorlás is. Nagyon komoly fejlődésen ment át a közlekedés; emlékezzünk, korábban tortúra volt Debrecenbe járni, mára viszont elérte az autópálya a településünket, mind a vármegyeszékhelyre, mind Budapestre biztonságosabban, gyorsabban lehet eljutni. Fejlődő pályára állt Biharország egykori fővárosa, járási székhely vagyunk, adottak azok a funkciók, amelyek a környező települések sorából kiemelve igazi központtá tették Berettyóújfalut.

A legbüszkébb ellenben arra vagyok, hogy törekvéseinkben a lakosság maximálisan partner; az itt élők vigyáznak a környezetükre, magukénak érzik a települést.

murakozi istvan06murakozi istvan05

Mennyire fontos önnek az elismerés, a különböző díjak?

Mindenki számára fontos, hogy elvégzett munkánkról, annak minőségéről időről-időre valamilyen formában visszajelzést kapjon. A legfontosabb természetesen a helyiek véleménye, akik naponta igénybe veszik az általunk nyújtott szolgáltatásokat. Az elvégzett munkáról a helyiek leginkább a választások alkalmával fejthetik ki véleményüket, és ebben sem állunk rosszul. Emellett legalább ennyire jólesik, ha tőlünk függetlenül, objektív mutatók alapján, másokkal összevetve ismerik el munkánkat. Ebből a szempontból Berettyóújfalu különösen büszke lehet a teljesítményére, hiszen összejött a "Grand Slam", azaz elnyertük a Szolgáltató Önkormányzat, az Idősbarát Önkormányzat és a Családbarát Önkormányzat díjat is. A következő célkitűzés a Virágos Magyarország megmérettetésen való eredményes szereplés.

murakozi istvan02murakozi istvan10

Mit gondol, milyen egy jó polgármester? Milyen alapelvek mellett végzi a munkáját?

Számomra a polgármesterség elsődlegesen nem politikai tevékenység. Bár a felhatalmazásunkat a választóktól nyerjük el és egy politikai testület hozza meg a döntéseket, nekem a városvezetői munka inkább szakmai kihívás. Gondoljon bele, közvetlenül közel 300, közvetve 500 személy az önkormányzattól kapja a fizetését, családjának egzisztenciája, megélhetése függ döntéseinktől, ezek a döntések pedig hatással vannak a város valamennyi polgárának mindennapi életére. Ezért tartom elképesztő felelőtlenségnek, ha bizonyos személyek vagy pártok beleviszik a politikát a mindennapokba, és csak azért nem fogadják el példának okáért a város költségvetését, mert nem szimpatikus nekik a város vezetése, ugyanakkor egyetlen jobbító vagy módosító indítványt sem terjesztenek elő évek óta. Ahogy az előbb említettem, a polgármesterséget szakmának tartom, mégsem tanítható. Nincs egy tankönyv, amiből megtanulhatnánk, hogyan vezessük településünket. Sokkal inkább a tapasztalatainkra, az előző évek megélt történéseire támaszkodhatunk munkánk során.

murakozi istvan03

Hogyan értékeli a 2019 óta tartó ciklust összességében? Lehet pozitív összképről beszélni ilyen előzmények – például világjárvány vagy háború - után?

Nos, ebben a ciklusban dobhattuk a kukába a korábbi tapasztalatainkat. 2020 márciusában a covid miatt teljesen új helyzettel szembesültünk, majd jött az orosz-ukrán háború, csökkentek az adóbevételek, elszabadultak az energiaárak. A legfontosabb: talpon maradtunk! Mindezt úgy, hogy biztonsággal üzemeltettük a várost, egy munkatársunktól sem kellett megválni. Időszakos zárások, takarékossági intézkedések elkerülhetetlenné váltak, de egy intézményt sem kellett megszüntetni. Mindemellett tudtunk beruházásokat is véghez vinni, a Bihar Termálliget gyógyászati célú fejlesztése 3.5 milliárd forintból ebben a ciklusban valósult meg. Berettyóújfalu történetének legnagyobb beruházása, meggyőződésem, a következő évek, évtizedek fejlődésének az alapjait tettük le.

murakozi istvan02

Térjünk át a kampányra. Mint ismert, nemcsak helyhatósági ügyekben dönthetünk, hanem európai parlamenti választás is lesz.

Jónak tartom az ötletet, mindenekelőtt kiemelném, az egyidőben megtartott voksolás komoly takarékosságot jelent a költségvetésnek. Magas részvételi arányt remélek, akit most megválasztanak – legyen szó pártról, listáról vagy polgármesterről -, annak a későbbi munkája során előnyt jelenthet a nagyobb legitimáció.

Egyre nagyobb hangsúlyt kap az internetes kommunikáció, mennyire érzi magát otthonosan az online térben? A Facebook-oldala igencsak aktív.

Finoman fogalmazva sem tartom magam digitális bennszülöttnek. Látjuk és érezzük, a kommunikáció folyamatosan fejlődik, áttevődik a közösségi oldalakra. Én magam is sokat használom, érzem előnyét és hátrányát is. Tény, gyorsabban tudunk üzeneteket eljuttatni. Aki kimarad, lemarad, tartanunk kell a lépést.

murakozi istvan01Kanyarodjunk vissza 2019-re. Akkor verbális adok-kapok ment a világhálón, fogalmazhatunk úgy, egyik oldal sem maradt adósa a másiknak. Öt évvel ezelőtt már jóval a választás előtt lehetett tudni, Dr. Zákány Zsolt lesz a riválisa, most egyelőre nincs hivatalos kihívó, nem érezni a választási hangulatot.

Való igaz, a 2019-es kampány igazi férfias küzdelmet hozott, melyben adtunk és kaptunk is sebeket, de a végeredményt tekintve egyértelmű felhatalmazást kaptunk – magas részvétel mellett – a munka folytatására. Az indulás tekintetében régi vágású vagyok, a választókkal szembeni tisztelet fokmérője, ha valaki időben jelzi szándékát. A választásra való felkészülést a maratoni futáshoz tudnám hasonlítani, semmint a rövidtávfutáshoz. Az indulást rengeteg munka előzi meg, a képviselőjelöltek személyének kiválasztásán át a programok egyeztetéséig. Ez nem megy egyik napról a másikra. Magaménak érzem azt a közkeletű bölcsességet, miszerint a következő kampány az előző választás eredményének kihirdetése utáni első napon elkezdődik. Az emberek nem szeretnek zsákbamacskát venni. Más, ugyanakkor semmivel sem könnyebb kampányra számítok. Jövőképet nem látok a berettyóújfalui ellenzék részéről, politizálásuk kimerül abban, hogy mit nem szeretnének. Részünkről a kampány az eddig elért eredményekről és a jövőbeli víziókról, programokról fog szólni. Sportolói múltamból fakadóan három számomra fontos dolgot említenék. Első: velem szemben ellenfél van, nem ellenség. Második: csak az elvégzett munkában hiszek. Harmadik: csak a győzelem reményével szabad elindulni bármilyen megmérettetésen.

Megnevezték mind a nyolc körzetben a képviselőjelöltjeiket is. Milyen kritériumok alapján döntöttek valaki mellett?

A család tisztelete, az idősek megbecsülése, a gyermekek szeretete kiemelt jelentőséggel bírt. Értékeltük az eddigi tevékenységet, így a 2019-ben egyéni mandátumot szerzett képviselőknek felajánlottuk az indulás lehetőségét. Olyan jelölteket indítunk, akik a szakmájukban hitelesek, a munka világában kellő megbecsüléssel rendelkeznek. Emellett fontos szempont volt a csapatszellem. Én magam is csapatjátékos vagyok és ugyanilyen karaktereket kerestünk. Ezért indulunk közösen, és ezért kérjük a választókat is arra, hogy közösen támogassanak minket. Mit sem ér egy elnyert polgármesteri cím, ha nincs meg mögötte az a támogató közeg, amely nélkül nem lehet meghozni a város működése, fejlődése érdekében szükséges döntéseket.

murakozi istvan12

A jelöltek közül öten jelenleg is képviselők.

Kiss Tamás az egyes, Csarkó Imre a kettes, Nagy Istvánné a hármas, Nagy László Csaba a négyes, Bónácz János a nyolcas körzet képviselője. Alapelvünk: a győztes csapaton ne változtass. Ők is ambicionálták a folytatást, s mind a képviselő-testületi, mind a körzetben végzett munkájukkal elégedettek vagyunk.

Három újoncuk is van. Az ötös körzetnek korábban ön volt a képviselője, a hatosnak pedig Nagy István. Adódik a kérdés, ezúttal miért nem indul egyéniben?

Véleményem szerint szét kell választani a polgármesteri és a képviselői munkát, mindkettő teljes embert kíván. Lisztes Éva személyében megtaláltuk az ideális jelöltet. Nagy István jelezte, nem szeretne indulni, kérését tiszteletben tartottuk, úgy gondoljuk, Papp Máté folytatni tudja a korábbi eredményes munkát. Az új jelöltek kiválasztásánál fontosnak tartottuk, hogy a körzetük lakói legyenek.

A hetes körzet azért is kiemelendő, mert legutóbb csak ott nem nyert a FIDESZ-KDNP jelöltje. Ezúttal Ráczné Vetési Enikőt indítják.

A jelenlegi képviselő indokolatlan háborúskodást folytat, számtalanszor bebizonyította, a mandátumát csak politikai ugródeszkának tartja. Enikőt ismerik és kedvelik az ott lakók, intézményvezetőként már bizonyított, jó szívvel ajánljunk a választók figyelmébe. Ez a választókörzet is megérdemli a békés fejlődést.

a marciusi forradalomra emlekeztunk78 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

A kampányszlogenjük így szól: Együtt Önökkel – Berettyóújfaluért! Mi a mögöttes tartalom?

Számomra az elmúlt időszak legfontosabb tapasztalata: minden nagyobb horderejű döntés előtt ki kell kérni a lakosság véleményét Akár lakossági fórum, akár közmeghallgatás, akár helyi konzultáció formájában. Sokféleképpen láthatjuk a világot, de a végcél világos, jó legyen Berettyóújfalunak. Helyben is igaz gróf Széchenyi István mondása: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.”

Beszéljünk néhány olyan témáról, ami élénken foglalkoztatta a lakosságot az elmúlt hónapokban. Kezdjük a Berettyóújfaluba érkező vendégmunkásokkal.

A vendégmunkások elhelyezésének kérdése komoly hullámokat vetett a tavalyi év végén, mindenkit felkészületlenül ért. Elvárható lett volna a vállalkozó részéről, hogy jó előre tájékoztatja a város közösségét céljairól, szándékairól. Mint korábban említettem, minden nagyobb horderejű kérdésben kikérjük a lakosság véleményét, így előbb közmeghallgatást tartottunk, majd helyi konzultációt indítottunk. Mindezek eredményeképpen megállapíthatjuk, bár a helyiek nagy része nem örül a kialakult helyzetnek, egyelőre türelmet és megértést tanúsít, amelyhez kétségtelenül hozzájárul az is, hogy a vendégmunkások jelenléte eddig minden konfliktustól mentes. A képviselő-testület döntését – mely szerint lakóövezetben nem engedélyezzük munkásszállók létrehozását - magunkra nézve kötelezőnek gondoljuk. Azt pedig elfogadjuk, hogy a magánszemélyek, vállalkozások szabadon dönthetik el, tulajdonukkal mit kezdenek. A mi feladatunk figyelemmel kísérni az eseményeket, és ha arra szükség van, a hatóságokkal együtt beavatkozni. Számunkra elsődleges: őrizzük meg Berettyóújfalu polgárainak nyugalmát és biztonságát!

ivoviz minoseg javito program08 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

A másik sokat emlegetett téma: az ivóvíz.

Az ivóvíz kérdése hosszú ideig jogosan borzolta az itt élők kedélyeit, évtizedek óta fennálló problémáról van szó. Mára a végéhez közeledik az ivóvízminőség-javító program; két új kúttal, a csatornahálózat egyes részeinek cseréivel, a szivacsos mosatás után jelentős javulás érzékelhető - az ivóvíz minősége kiváló, mindezt megerősítik a bakteriológiai vizsgálatok is. Van statisztikánk a lakossági bejelentések számáról: amíg például tavaly októberben 41 panasz érkezett, januárban és februárban már csak 3-3 bejelentést tettek. Reményeink szerint hosszú távra, megnyugtató módon sikerült rendezni a víz kérdését.

Neuralgikus pont, rendre – főleg a választások közeledtével – előkerül: az utak.

Városunk problématérképén első helyen áll az úthálózatunk minősége. A 2021-2027 közötti európai uniós ciklus hozhatja meg a régóta várt áttörést, TOP PLUSZ-os forrásból 760 millió forintot tudunk az úthálózat felújítására fordítani. A rendszerváltás utáni időszak legnagyobb volumenű összegéről van szó; most a tervezői közbeszerzés fázisában tartunk, az előzetes kalkulációk alapján Berettyóújfalu egész területét fogja érinteni ez a fejlesztés. Várhatóan 22 utca fog megújulni közel 10 kilométer hosszan. Most 27 kilométernyi aszfaltozatlan utunk van, ebből a beruházásból kicsivel több, mint egyharmadát meg tudjuk csinálni. A kivitelezés az év második felében kezdődik, s jövőre fejeződhet be.

murakozi istvan05

Melyek azok a fejlesztések, beruházások, amelyek kézzelfogható közelségben vannak?

Nyugodtan mondhatjuk, a következő ciklusban legalább akkora fejlődés lehet, mint korábban. A mostani adatok alapján 3.5 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érkezik Berettyóújfaluba, de ez az összeg az újonnan beadott pályázatokkal csak nőhet. Felújítjuk a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszert, parkolókat létesítünk, 13 helyszínen – nem csak a városközpontban – zöld parkokat, játszótereket, kutyafuttatót építünk. Turisztikai beruházásként megújul a Csonkatorony környezete. A 42-es út mentén, az egykori szovjet katonai repülőtér 35 hektáros területén ipari parkot, a lőtér szomszédságában pedig vállalkozói telkeket alakítunk ki. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak úgymond „szépészeti beavatkozások” legyenek, hanem lehetőséget teremtsünk a gazdasági fejlődésnek is. Büszkeségünk a Bihar Termálliget gyógyászati részlege. A következő nagy célunk, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselővel közös tervünk, hogy az átadott és már üzemelő részleg mellé egy szálloda is épüljön – így még több látogatót, gyógyulni vágyót tudnánk a városunkba csábítani.

murakozi istvan04

12 évvel ezelőtt azt kérdeztük öntől, hogyan látja magát 20 év múlva mind politikusként, mind magánemberként, így felelt: „Ha ennyi viccet megengedhetek magamnak, akkor elmondanám, Berettyóújfalut sokkal jobban szeretem annál, az itt élő embereket sokkal jobban tisztelem annál, hogy még akkor is városvezetőként képzeljem el magam. Komolyra fordítva: tősgyökeres berettyóújfalui vagyok, egyértelműen itt képzelem el a jövőt. Szeretném tologatni az unokáimat, szeretnék kvaterkázni, fröccsözgetni a városunkat szerető emberekkel.”

Ha így nézzük, akkor még van néhány évem. Most a lehető legjobb korban lévőnek érzem magam. Szeretem a hivatásomat, bár nagyon sok, rendre hétvégi elfoglaltsággal is jár, de nem érzem fárasztónak; találó a régi mondás: aki szereti azt, amit csinál, annak soha nem kell dolgoznia. Kevés szabadidőmet pedig megpróbálom a leghasznosabban tölteni. Fontos a családdal és barátokkal töltött minőségi idő. Köztük tudok feltöltődni. Fontos emellett a mozgás is. Amikor csak tehetjük, kirándulunk vagy kerékpározunk. Emellett rendszeres látogatója vagyok a Bihar Termálligetnek, ahol kihasználom a szauna és a kiváló gyógyvíz egészségmegőrző hatását. Úgy szeretném később átadni a stafétát, hogy nyugodtan és büszkén sétálhassak végig a városunkon, mert minden tőlem telhetőt megtettem a polgármesterségem ideje alatt. Jó ezekre a gondolatokra visszatekinteni, annál is inkább, mert március 27-én, nagyhét szerdáján a létező legnagyobb boldogság ért minket, megszületett az első unokánk, Theo Milan. Alig várjuk, hogy együtt sétálhassunk Berettyóújfaluban.
murakozi istvan08

You have no rights to post comments