artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2024. február 1-jén energetikai fórum került megrendezésre a Járási Hivatal Fráter László-termében, melyen az Energiaügyi Minisztérium részéről Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár, valamint az önkormányzatokkal kapcsolatos energetikai kihívások kezelésére a jövőben hangsúlyosabb figyelmet fordítani kívánó MVM Csoport vezetői, illetékesei adtak tájékoztatást és válaszoltak a felmerülő kérdésekre. KÉPGALÉRIA

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere kiemelte, mindannyiunk életében jelentős dátum 2022. február 24-e, az Orosz-Ukrán katonai hadművelet kezdete. Mindennapi életünket felforgatta, számos területre – gazdasági, politikai, energetikai – kihatással van a mai napig is. A Covid, illetve az energiaválság együttesen olyan súlyt helyezett mindannyiunkra, amit a települések csak innovatív megoldásokkal, a gazdasági élet szereplőivel való összefogással tudtak kezelni. Nehéz döntéseket kellett meghozni – például intézmények összevonása, időszakos zárva tartása. A városvezető fontosnak tartja a mostani rendezvényt, ugyanis ezekkel a szakmai fórumokkal a működés megkönnyítéséhez szükséges segítséget kaphatnak az önkormányzatok.

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, a vármegye települései az elmúlt években jelentős fejlődésen mentek keresztül. Méltán lehetünk büszkék azokra a beruházásokra, amelyek sikeresen megvalósultak, vagy épp folyamatban vannak, ezzel is emelve a térség életszínvonalát, gazdasági, turisztikai erejét. Mindezt a létrejött hátráltató események ellenére sikerült létrehoznunk.

energetikai forum14 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngenergetikai forum16 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Steiner Attila államtitkár beszédében elmondta, kiemelt fontosságúnak tartja az olyan rendezvényeket, mint a mai is, ugyanis ezek által élő kapcsolat alakítható ki azokkal, akik az energiát felhasználják. A települések igényeit és a lehetőségeket figyelembe véve lehet olyan szabályozásokat, kedvezményeket, programokat kialakítani, amelyek a mindennapi működést segítik, megkönnyítik. Magyarország energiahordozókban relatíve szegény ország. Habár mind fosszilis, mind megújuló energiapotenciállal rendelkezünk, az ország teljes szükségletéhez elegendő energia biztosításához behozatalra szorulunk. Helyzetünket az is nehezíti, hogy nincs tengeri hozzáférésünk. Az elmúlt években tapasztalt nagyfokú bizonytalanság – robbantások, szankciók – arra ösztönzött bennünket, hogy minél hamarabb fel tudjuk tölteni tárolóinkat a megfelelő mennyiségű földgázzal, így készülve az előttünk álló fűtési szezonra. Az Energiaügyi Minisztérium is azért alakult meg, hogy az ország felmerülő energiaigényével kapcsolatos lépéseket minél hatékonyabban tudjuk megtenni – hangsúlyozta az államtitkár.

energetikai forum17 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngenergetikai forum18 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Tapasztalhattuk, hogy az energiaárak jelentősen megugrottak – a földgáz esetében volt, amikor 10x-es emelkedéssel szembesültünk. A gazdaságra és a lakosságra ezt nem lehetett ráterhelni, így ez a kormányzatnak jelentős ráfordítást jelentett. Békeidőben 2 milliárd Euro az ország energiaszámlája, ez 17 milliárd Euro-ra emelkedett. Ezt a hatalmas többletet kellett a kormány, a gazdaság és a lakosság között megosztani, ami igen nehéz feladat volt. Szerencsére elmondható, hogy jelenleg egy sokkal nyugodtabb környezetben vagyunk, látszólagosan nyugvópontra jutottak az energiapiacok. Azért látszólagosan, mert bármikor történhet olyan negatív esemény, ami ismételten az energiaárak drasztikus megemelkedését vonhatja maga után – hívta fel a figyelmet Steiner Attila. Szerződéskötéskor a lehetséges kockázatokat mindenkinek mérlegelnie és kezelnie kell.

Az ország energiafogyasztásának 40%-át a földgáz teszi ki. Ennek 15-20%-át itthon termeljük ki, a fennmaradó jelentős mennyiséget pedig importálnunk kell. Az ehhez szükséges infrastruktúra rendelkezésre áll, a csövek kiépültek, minden szomszédunkkal megfelelő összeköttetéssel rendelkezünk. Amennyiben a régióban van gáz, az el tud jutni Magyarországra, ami nagy eredménynek mondható. A jó csőhálózatot kiegészíti az, hogy nagy mennyiségű gázt (az éves fogyasztás 2/3-át) tudunk földgáztárolókban raktározni. Az idei fűtési szezonban is 100%-os kapacitással rendelkezik országunk. Azt viszont látnunk kell, hogy a szankciók hatására az orosz földgázellátás mennyisége jelentősen lecsökkent Európában. A háború előtti 40%-os import 6-7%-ra esett vissza és a cseppfolyósított gáz vette át az orosz gáz szerepét.

energetikai forum25 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngenergetikai forum22 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Közép-hosszútávú feladatunk – országunk szuverenitását fenntartva – a gázfogyasztásunk csökkentése, illetve a földgáz helyettesítése például biogázzal, nitrogén, vagy geotermikus energiával. A legnagyobb potenciál viszont az elektromos energia felhasználásában van. Az államtitkár azt javasolja, hogy az új fűtési rendszerek kialakításánál ebbe az irányba mozduljunk el, felváltva a földgázzal működőket.

Ugyanez érvényes a közlekedésben használt energiára is. A tervek szerint 2030-ra Magyarország villamosenergia igénye közel 40-50%-kal meg fog emelkedni. Ezt az igényt ki kell szolgálni, lehetőleg minél nagyobb arányban hazai forrásból. Ehhez egy olyan hálózat szükséges, amely oda tudja vinni az energiát, ahol a fogyasztás történik. Az Energiaügyi Minisztérium ennek megvalósítását tűzte ki célul az elkövetkezendő években.

A fórum további - nem sajtónyilvános - részében az MVM Csoport vezetői, illetékesei adtak tájékoztatást az önkormányzatok képviselőinek és válaszoltak a felmerülő kérdésekre.

You have no rights to post comments