artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Bihari Vállalkozók Baráti Társasága a soron következő, egyben évzáró találkozóját 2023. november 30-án tartotta a Nyíri István Vállalkozók Házában. Az összejövetel programjai – mely témákban Kövérné Pásztor Olga, Kádár Marcell és Oláh Norbert, az Ernst & Young képviseletében tartottak előadást – a következők voltak: - vállalkozásoknál keletkezett hulladékgazdálkodással összefüggő törvények, - körforgásos gazdaság, - ESG stratégia, - állami támogatási könnyítések, kistérségi beruházások. A rendezvényen részt vett Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere is, - aki több örvendetes bejelentést tett - illetve Győrfi Sándor, a Hajdú- Bihar Vármegyei  Kereskedelmi és Iparkamara helyi elnöke. KÉPGALÉRIA

Tóth László, a Bihari Vállalkozók Baráti Társaságának elnöke mindenkinek megköszönte azokat az adományokat, amelyeket a vállalkozók, vállalkozások a 2023-as évben felajánlottak. A baráti társaság év végén a helyi óvodák és bölcsőde, illetve a Berettyóújfalui Értelmi Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthona működéséhez szükséges hiányzó eszközök beszerzését teszi lehetővé. Elnök úr kiemelte: az, hogy egy olyan közösséghez tartoznak, egy olyan csapatot alkotnak, amely rendszeresen találkozik és a munka mellett az élet más területeivel is foglalkozik, egymást segíti és szívügyének tartja szülővárosa és a bihari térség támogatását, a mai világban komoly értéknek tekintendő. „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” Tóth László kifejezte, nagy megtiszteltetés számára, hogy a Nyíri István-díjra immáron másodjára is jelölték. Mivel meggyőződése, hogy igazi sikereket, eredményeket csak közösen lehet elérni, ezért megköszönve a támogatást és elismerést, a díjat a Bihari Vállalkozók Baráti Társaságának ajánlotta fel.

bihari vallakozok evzaro tanacskozasa05 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

December első hetének pénteke a Vállalkozók Napja. Tóth László ennek kapcsán kezdeményezte, hogy a jövő évtől a bihari vállalkozók, vállalkozások közül válasszák meg az év vállalkozóját, vállalkozását és ezt egy díj keretében ismerjék el. Ehhez kérte a Hajdú- Bihar Vármegyei Ipari és Kereskedelmi Kamara támogatását, segítségét.

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere megköszönte a vállalkozók egész éves munkáját és örömét fejezte ki, hogy a nemrég átadott Nyíri István Vállalkozók Háza szemmel láthatóan betölti a neki szánt szerepét, hiszen most itt találkoznak a város, illetve Bihar vállalkozói és kölcsönösen tudják egymást informálni, segíteni.

Polgármester úr két jelentős eredményt emelt ki és köszönt meg, amely a berettyóújfalui székhelyű vállalkozások segítségével jöhetett létre. Az egyik a Tama Hungary Kft. kezdeményezése, amely révén a cég két buszvárót már felújított. Ennek folytatásaként hirdette meg az önkormányzat a „Fogadj örökbe egy buszmegállót” kampányt, melynek lényege, ha egy buszmegállót valaki örökbe fogad, állja a felújítás költségeit, akkor a város a szükséges elemeket legyártatja és a kihelyezéséről is gondoskodik, ezzel egy tartós reklámfelületet is biztosítva az örökbe fogadónak. A Gyémánt-Pirazol Kft., a Lisztes Trans Kft., a Herpály Vagyonkezelő Kft. és az MBH Bank is élt ezzel a lehetőséggel, így városunk hamarosan négy új buszmegállóval fog gazdagodni. 

bihari vallakozok evzaro tanacskozasa16 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

A másik jó hír a városkasszába befolyt idei iparűzési adó mértéke. A polgármestertől megtudtuk, a világban zajló kedvezőtlen események hatására a korábban 800 millió forintot megközelítő összeg a tavalyi évben 500 millióra esett vissza és 2023-ban sem mert a város 550 millió forintnál többet betervezni. Az így keletkező hiány miatt veszélyben volt több oktatási és kulturális intézmény egész éves nyitva tartása. Hála a vállalkozásoknak, ez nem így történt és a képzeletet is felülmúlva, a befizetett iparűzési adó összege 1,2 milliárd forint lett. Ezzel az önkormányzat összes hiánya eltűnhetett, sőt tartalékot is sikerült képezni. Ez egyben azt is mutatja, hogy a nehéz körülmények ellenére a vállalkozások talpon tudtak maradni és még az árbevételüket is növelni tudták.

A városvezető elmondta azt is, hogy Berettyóújfalu a TOP-os és Interreg pályázatokon is eredményesen szerepelt. A Piac Vásárcsarnok december 9-én kerül átadásra és már több TOP+-os pályázat előkészítés alatt van, több mint 3 milliárd forint értékben. Belterületi utas pályázatra közel 1 milliárd forintot nyert a város és többek között közétkeztetési célokat szolgáló fejlesztések, ipari terület fejlesztése is megvalósul.

Győrfi Sándor, a Hajdú- Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara helyi elnöke elmondta, minden fórumon ösztönzi a kamarai tagokat is, hogy lépjenek be a Bihari Vállalkozók Baráti Körébe. Továbbá a kamara gondolkodik abban, hogy drasztikusan lecsökkenti az árbevétel arányos kamarai díjat, ezzel is támogatva és ösztönözve a vállalkozásokat, hogy országos képviseletben részesülhessenek. Elnök úr az előadások felvezetéseként hangsúlyozta az azokban elhangzó információk fontosságát.

bihari vallakozok evzaro tanacskozasa18 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Kádár Marcell a kiterjesztett gyártói felelősség rendszerről (EPR) adott tájékoztatást. Az EPR EU-s irányelvi alapokon nyugszik, amely Magyarországon koncessziós modellben működik, ahol a MOHU a kocessziós partner. Az Európai Unió szigorú irányelvekben határozta meg, hogy a tagállamokban keletkezett hulladéknak minél nagyobb részét hasznosítsák újra, hogy így kerüljön be a körforgásos gazdaságba. A körforgásos gazdasági modellben minden nem megújuló anyag zárt körben kering. A körforgásos gazdaságban ideális esetben a keletkező hulladék több mint a fele hasznosul, másodlagos nyersanyagként visszakerül az ipari termelésbe.

Az EPR alapvetése, hogy a termékek életciklusa végén szükséges hulladékkezelés – tehát a gyűjtés, a kezelés, az újrahasznosítás és az ártalmatlanítás – mind a gyártók, vagy első belföldi forgalomba hozók felelőssége és fizetési kötelezettségük kell, hogy legyen.  Alapelv szinten a gyártó felelős a hulladék kezelésének megszervezéséért és finanszírozásáért, melyből az első tevékenységet kollektív módon más is teljesítheti helyette. Ennek megfelelően Magyarországon a MOHU szervezi meg az EPR alá tartozó gyártói kötelezettségeket a gyártók finanszírozásából.

bihari vallakozok evzaro tanacskozasa21 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Kövérné Pásztor Olga a hulladékgazdálkodásról, annak törvényi szabályozásáról, a vállalkozások ezen irányú kötelezettségeiről, a kötelező regisztrációról adott további információkat.

2023 július 1-től a következő körforgásos termékek gyártóira vonatkozik regisztrációs és díjfizetési kötelezettség: csomagolások, egyes egyszer használatos műanyag termékek, elektromos és elektronikus berendezések, elemek és akkumulátorok, gépjárművek (M1, N1 kategória), gumiabroncs, reklámhordozó és irodai papír, sütőolaj és -zsír, textil termékek, fából készült bútorok.

Az EPR-ről további részletek a mohu.hu-n olvashatók.

bihari vallakozok evzaro tanacskozasa24 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Oláh Norbert állami támogatási könnyítésekről, adókedvezményekről, kistérségi beruházásokról, megtakarítási lehetőségekről tájékoztatta a résztvevőket. Eszközberuházás, vagy kapacitásbővítés – járásközpontokban 5 millió euro, azon kívül pedig 3 millió euro nagyságú – esetén maximum 50%-os készpénztámogatást lehet igénybe venni. Bizonyos feltételek mellett a napelem és a megújuló energiára irányuló beruházások is támogathatók. Ez a két lehetőség egymással kombinálható. Könnyítés továbbá, ha a bázislétszám nem esik 75%-alá, akkor nem kell a teljes támogatást visszafizetni.

bihari vallakozok evzaro tanacskozasa22 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Az adókedvezmények esetében ki kell emelni a fejlesztési adókedvezményt, amely eszközberuházáshoz kapcsolódik és a társasági adóból vehető igénybe. Tényleges támogatási intenzitásokkal lehet számolni, az éves fizetendő társasági adó 80%-áig, 13 év felhasználhatósággal. További lehetőség a munkahelyteremtő beruházások utáni adókedvezmény, amely esetében 3 év alatt lehet felvenni a munkavállalókat és a 24 havi bruttó bér lesz az adókedvezmény alapja.

Mind a készpénztámogatás, mind pedig az adókedvezmény csak jövőbeli beruházás esetén igényelhető. Oláh Norbert a résztvevőket további lehetőségekről is tájékoztatta előadásában.

A találkozó kötetlen beszélgetéssel és állófogadással zárult, amelyet a Hajdú- Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatott.

bihari vallakozok evzaro tanacskozasa27 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

You have no rights to post comments