artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata Szervezésében került megrendezésre 2023. november 24-én az a vármegyehéthez kapcsolódó rendezvény városunkban, melyen Csík János és a Mezzo szórakoztatta a Nadányi Zoltán Művelődési Ház közönségét. Az eseményen köszöntőt mondott Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke. KÉPGALÉRIA

„Fölszállott a páva a vármegye-házra, Sok szegény legénynek szabadulására.” – Ady Endre költeményét idézve köszöntötte az ünnepi rendezvény résztvevőit Muraközi István polgármester. Mint elmondta: Ady Endre idejében a vármegye maga volt a nyers hatalom, az erő és az akkori emberek tulajdonképpen a börtönnel azonosították. Sokan ott töltötték életük egy részét, akik vagy a katonaság, vagy az adóbeszedés elől menekülve, útonállásra kényszerültek. Azóta sok idő eltelt és mára már a megye, a vármegye – mint a területi közigazgatás szerve – olyan feladatokat lát el, amelyek által a megyékben élők élete szebb és jobb lehet.

varmegyehet berettyoujfaluban06 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

2006-ban született az a kezdeményezés, hogy a megye napját ne a megyeházán, hanem más településeken ünnepeljék meg. A 2019-ben felálló vármegyei önkormányzat, Pajna Zoltán elnök úr vezetésével hatalmas fordulatot hajtott végre. Azóta elmondható, hogy az emberek vármegyéje, a kultúra követe lett, ugyanis számos városi ünnepséget is sikerült közösen megrendezni. Most pedig 325-ik születésnapját ünnepli, hiszen 1698 november 22-én alakult meg a Hajdúkerület.

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő beszédében örömét fejezte ki, hogy ismét egy színvonalas eseményen vehetünk részt a vármegye jóvoltából és bízik abban, hogy továbbra is minél több kulturális rendezvénynek adhatunk otthont Berettyóújfaluban és a bihari térségben.

varmegyehet berettyoujfaluban26 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke megköszönte a városnak, hogy lehetőséget és segítséget biztosított a mai ünnepi esemény megvalósításához. Elnök úr elmondta: nagy öröm, hogy egy olyan közösség részese lehet, mint Hajdú-Bihar Vármegye településeinek összetartó, egymást támogató közössége.

varmegyehet berettyoujfaluban31 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata Vármegye Hete elnevezéssel november 20-26. között a vármegye öt városában rendezi meg ünnepi rendezvényét. Berettyóújfaluban – ötödik állomásként – a Hajdú hagyományok nyomában projekt keretén belül kíván méltóképpen megemlékezni Hajdú-Bihar vármegye napjáról. Csík János és a Mezzo színvonalas koncertjén vehetett részt az est közönsége.

You have no rights to post comments