artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ennek apropóján a Mellrákinfó Egyesület által megálmodott és életre hívott kettős utazókiállítás érkezett városunkba. A rendhagyó tárlat - melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságára - november 16-ig látogatható, minden nap 8-17 óra között a Nadányi Zoltán Művelődési Ház Bihar Vármegye Galériájában. KÉPGALÉRIA

A kiállításmegnyitón Lisztes Éva, a művelődési ház vezetője társadalmi szerepvállalásként értelmezte az eseményt, és kiemelte azt az összefogást, melynek eredményeképp Berettyóújfaluban is megtekinthető ez a nem mindennapi kiállítás.

Dr. Turzó Tamara - aki maga is érintett - elmondta, ma Magyarországon közel 9500 új megbetegedés van évente, azaz minden tizedik nő érintett. Sajnos a nők csak alig 40 százaléka jár rendszeresen szűrővizsgálatokra, pedig a korai stádiumban felfedezett mellrák és az időben megkezdett kezelések hatására az öt éves túlélési esély 95 százalék! A Halom Borbála által alapított és vezetett Mellrákinfó Egyesület célja egyrészt hogy segítse az érintetteket, másrészt országos edukáció és figyelemfelkeltés annak érdekében, hogy minél több nő vegyen részt a szűrővizsgálatokon. A Mellrákinfó Egyesület jelenleg városunkban megtekinthető fotókiállítása az egyesület ezen figyelemfelhívó tevékenységének ékköve.

 fki a kovetkezo fotokiallitas02 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

A  fotókiállítás két részből áll; a nagyméretű molinógaléria a "Ki a következő?" címet viseli, és főszereplői olyan érintett hölgyek, akik felvállalták műtéti hegeiket, melyeket két tetováló művész - Hegedüs Gyöngyvér és Gimet Isabelle (aki maga is érintett) díszített, Csikós Árpád fotóművész pedig megörökített.

A kiállítás másik része - "Egy élet-két csoda" - 18 olyan, zömmel 40 év alatti nőt mutat be, akiknél a terhesség ideje alatt diagnosztizálták a betegséget, vagy éppen utána döntöttek a gyermekvállalás mellett. Mind vállalták a harcot a daganattal, most pedig saját történetükön keresztül szeretnének példát mutatni és erőt adni sorstársaiknak.

Dr. Kóti Csaba sebész, onkológus, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gróf Tisza István Campus osztályvezető főorvosa kihangsúlyozta, a nők daganatos megbetegedései közül a második leggyakrabban előforduló az emlőrák, a halálozási statisztikában pedig az első. A korai diagnózis életet menthet, a diagnosztizáláshoz szükséges eszközök Berettyóújfaluban is elérhetőek, ha bármi gyanúsat észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz.

ki a kovetkezo fotokiallitas49.2 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Dr. Jánosy Gábor, a Gróf Tisza István Campus szülész-nőgyógyász főorvosa köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki részt vállalt a kiállítás létrejöttében. A megindító anya-gyermek képsorokat látva kiemelte, a második trimesztertől kezdve ma már biztonsággal kezelhető a rosszindulatú daganat. Nemzetközi tanulmányok bizonyítják, hogy a kezelések sem a csecsemők testi fejlődésében, sem a kognitív funkcióiban nem okoznak károsodást. Mindehhez persze szükséges a korai felismerés, a szűrővizsgálatok fontossága döntő jelentőséggel bír.

Az esemény kötetlen beszélgetéssel zárult.

ki a kovetkezo fotokiallitas33 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngki a kovetkezo fotokiallitas34 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

 

 

You have no rights to post comments