artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Elkészült a Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonal villamosítása - jelentették be kedden Berettyóújfaluban, a térség országgyűlési képviselőinek részvételével a vasúti pálya mellett tartott sajtótájékoztatón.

Bói Loránd, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a tárca kiemelt célja a vasút fejlesztése.

A mostani fejlesztés során, a korábbi pályafelújítást követően a villamosítás és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítése történt meg - jelezte. Hozzátette: a beruházás olyan stratégiai jellegű vasútvonalon valósult meg, amely Sárrétet a bihari térséggel, a fővárost és az ország többi részét Erdéllyel, az erdélyi városokkal köti össze.

vasut1vasut5

Bói Loránd rámutatott: a villamosítással egyidejűleg elkészült több megálló, állomás akadálymentesítése, térvilágítások korszerűsítése és új utastájékoztatási rendszerek kialakítása.

A beruházás lehetővé teszi, hogy decembertől, a következő menetrendi évtől kezdőden "bőségesebb kiszolgálást biztosítson az ÉKM megrendelésére a MÁV-Start Zrt.". A tervek szerint decembertől óránként fognak közlekedni a személyszállító vonatok, naponta 4-5 vonat megy majd Nagyváradra a fejlesztésnek köszönhetően - tette hozzá a helyettes államtitkár.

vasut3vasut4

Vitányi István és Bodó Sándor, a térség Fideszes országgyűlési képviselői felidézték, hogy milyen hosszú út vezetett a mostani vasútkorszerűsítésig.

Vitányi István szerint a térségben élők évszázados álma valósult meg, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a munka a vasútállomások, köztük a rossz állapotban lévő berettyóújfalui vasútállomás épületének korszerűsítésével folytatódik.

Bodó Sándor hozzátette: a nettó 48 milliárd forint hazai és európai uniós forrásból megvalósult beruházás az utasok kényelmes és biztonságos utazásának javítása mellett gazdasági és környezetvédelmi szempontból is jelentős.

Fotók: Czeglédi Zsolt/MTI

You have no rights to post comments