artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A friss hajtásokon nyár közepén kezdenek el kialakulni a virágrügyek.

"A nyár vége felé járunk, a szőlő és az almatermésűek várnak még a szüretre és a zöldségágyásokra is vigyáznunk kell még. A héten az időjárásunk is nagyot változik, kánikulai meleget és erős UV sugárzást jósolnak. Így talán csökkenő erővel támadnak majd a gombák, bár többségüknek a talajokból kipárolgó nedvesség is elegendő egy újabb fertőzés beindításához és a molyok sem alszanak. A védekezésről az előző felhívásban írtam" – írja Zsigó György legújabb kertbarátoknak szóló 19. felhívásában.

"A 14. felhívásban fűszerbabéron, ma már a mediterrán származású fügén (!) fotóztam a napperzselés tünetét. Az árnyékolást de a növényeket védő „napolajokat” is bevethetjük a sugárzásnak kitett növényeinknél pl. a Prosilicont. Állítólag a Biosol Káliszappan és a Vektafid A is mérsékli a káros sugarak hatását.

Az egészséges bőrszövettel rendelkező növények kevésbé károsodnak, ezért kerülni kell a túlzásba vitt öntözést és trágyázást. A felmelegedett növények levelén a slag hideg vize önmagában is perzselhet. Párás, borult napok után, vagy a sövények visszametszését, a fürtök kibontását követően érzékenyebbek a növények" – írja a szakember.

"Az első felhívás mellékleteként küldtem ki dr. Szalay László cikkét (viragrugyek_dr_szalay), mely a virágrügyek kialakulásáról és azok fagyok elleni védelméről szól. Az írás első bekezdése aktuális lett:

A gyümölcsfákon a friss hajtásokon nyár közepén kezdenek el kialakulni a virágrügyek, amelyekből a következő évben lesz majd termés.” Tehát a most elvégzett lombtrágyázással tudjuk feltölteni a gyümölcsfák hajtásait és rügyeit olyan tápelemekkel amik beindítják a rügyek termőrüggyé alakulását. A jó erőben lévő vesszők, rügyek a tavaszi fagyokat is jobban elviselik, ellenállóbbak lesznek.

Erre külön is felhívom a házikertesek figyelmét, mert nincsenek olyan fagyvédelmi eszközeink amiket az ültetvényekben használnak. Ezekben a fagyos éjszakákon beindíthatják pl. a légkeverő ventilátorokat, a mikroszórófejes öntözést vagy begyújthatják a füstgyertyákat, stb. Érdemes bórt és cinket is tartalmazó komplex lombtrágyákkal megpermetezni az összes gyümölcsfánkat, az almánál és a körténél a kalciumról se feledkezzenek el" – tanácsolja a növényorvos.

"Minden évben hangsúlyozom a szüret utáni lombvédelem jelentőségét. Az idén tobzódtak a kórokozó gombák. Lisztharmatos, varas, rozsdás és „lyukas” levelekkel érkeztek a gyümölcsfáink az augusztusba. Ezeknek a leveleknek még dolgozniuk kellene pl. a lombtrágyákkal kijutatott tápelemek felvétele miatt is. Tehát gombaölő szerekkel együtt végezzék el a levéltrágyázást. A csonthéjasoknál már nem kell a várakozási időket számolgatni nincs gyümölcs a fákon. A legtöbb levélbetegségre a réztartalmú gombaölőket használhatják.

A sztigmina gombától lyukacsos kajszi levelét július 27-én fotóztam Kaposváron, vajon most hogy nézhet ki?" – teszi fel a kérdést a növényorvos.

20230727 kajszi

A sztigmina gombától lyukacsos kajszi levele – fotó: Zsigó György/NMNK

"A zöldséges ágyásokban a poloskák is szívogatnak. Az érésben lévő terményeknél bajban vagyunk a permetezéssel, az élelmezés-egészségügyi várakozási idők miatt. A paradicsomban a Karate Zeon 5 CS-nek csak 3 nap az é.v.i.-je. Az adott növényre engedélyezett rovarölő szerek közül választhatnak a többi zöldségnél is.

20230808 paradicsom

A paradicsom csúcsrothadása – fotó: Zsigó György/NMNK

Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten a paradicsom nem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás formájában jelentkezik a bogyókon. Még pótolhatjuk kalciumos lombtrágyákkal. A fotó augusztus 8-án készült az ELTE Füvészkertjében, a paradicsom fajtasorukon. Csak ezen a „lapos” fajtán ütköztek ki a tünetek. A fajták fogékonyságáról is szó lesz szeptember 1-én a Paradicsom Napon" – írja Zsigó György

You have no rights to post comments