artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A „Játék összeköt!” program keretében befogadó játszótér épül idén ősszel Berettyóújfaluban, a Szerencsejáték Zrt. felajánlásával. A befogadó játszóterek lehetőséget adnak arra, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek ép társaikkal közösen tudjanak játszani és az együtt játszás élményén keresztül válhatnak elfogadó, együttérző felnőttekké. A játszótérrel kapcsolatos részletekről Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu város polgármesterét kérdeztük.

- Nagy örömünkre szolgált, amikor május végén a Szerencsejáték Zr.t munkatársa azzal keresett meg telefonon, hogy Berettyóújfalu városa kiválasztásra került „A játék összeköt” program keretében megvalósítandó befogadó játszótér lehetséges helyszíneként. Először arra gondoltam, valaki tréfál velem, de aztán, amikor levélben is közölték szándékukat, na akkor már elhittem, és már felhőtlenül tudtam örülni a hírnek. Nem ismerem, hogy a Szerencsejáték Zrt. milyen szempontok alapján választja ki játszóterek helyszíneit. Lehet voltak láthatatlan támogatóink, lehet nem, a lényegen nem változtat, közötte vagyunk annak az 5 településnek, ahol még idén megvalósul a befogadó játszótér.

Az országban hol található már ilyen játszótér, és milyen funkciót tölt be?

- Az idén megvalósuló játszóterek az ország egészen különböző pontjain valósulnak meg, az Alföldön egyedül Berettyóújfaluban. A programban eddig 22 játszóteret építettek országszerte, idén további 5 létesítmény megvalósítását tervezik saját erőforrásból. A Szerencsejáték Zrt. kiemelt társadalmi felelősségvállalási ügynek tartja a fogyatékossággal élő gyermekek társadalmi integrációját, országos programjával hozzájárul a széleskörű szemléletformáláshoz és a tudatosság növeléséhez.

- A befogadó játszótereken a fogyatékossággal élő gyermekek ép társaikkal közösen tudnak játszani, mellyel céljuk, hogy a gyermekek az együtt játszás élményén keresztül váljanak elfogadó, nyitott felnőttekké. Ezeknek az egyedülálló játszótereknek a tematikáját az önkormányzattal közösen alakítják ki, és a játékok, illetve a díszítőelemek ez alapján kerülnek legyártásra. A játszóterek építésével kapcsolatos költségeket a lottótársaság fedezi, a területet az önkormányzat jelöli ki és biztosítja.

jatszoter1

Városunkban hol fog megépülni ez a játszótér?

- Az előkészítés, illetve a személyes találkozás után közösen arra jutottunk, hogy a BUSE pálya Toldi utcai telepének egy részét javasoljuk a játszótér helyszínéül. A helyszín kiválasztása mellett sok érv szólt. Többek között az, hogy ilyen típusú játszótérből egy lesz városunkban, ezért központi hely kell. A terület mellett parkoló található, amely elősegíti a terület megközelítését. A játszótér szomszédságában szabadtéri kondipark, szabadtéri kézilabda-, labdarugópálya található, amely tovább segíti az integrációt, nem utolsó sorban a terület rendezettebbé válik és tovább javítja az utcaképet.

- Az önkormányzat a terület biztosítás mellett vállalta a létesítendő ivókúthoz a vízvezeték kiépítését, a terület tereprendezését. A játszótér a teljeskörű kivitelezést és engedélyezést követően, közérdekű célra tett kötelezettségvállalás jogcímen, ellenérték nélkül az önkormányzat tulajdonába kerül. Ezen kívül a játszótér üzemeltetése és karbantartása lesz a mi feladatunk.

szafarijatszoter3

Nem kevés munkával jár a kivitelezés, mit tudhatunk a költségvetésről?

- A megvalósuló játszótér értéke 60 millió forint. Ez 12 játszótéri elemet tartalmaz, emellett mozgássérült parkoló kialakítása is meg fog történni a területen. A játszótér tematikájára a Szerencsejáték Zrt. több lehetőséget ajánlott fel. Tengerpart, Városi környezet illetve Szafari közül lehetett választani. A szavazatok alapján egyértelműen a Szafarira esett a választás. Ennek különösen örült a Szerencsejáték Zrt. is, hisz ez egy vadonatúj tematika, így valóban egyedi játszótér épülhet városunkban.

Mikor vehetik birtokba a gyerekek a játszóteret?

- A város képviselőtestületének elfogadó határozatát és a szavazás eredményét eljuttattuk a Szerencsejáték Zrt.-hez. Ezt követően 2 héten belül elkészülnek a látványtervek. A kivitelezés és az átadás várható befejezése még idén – terveink szerint november közepére – fog megvalósulni. A látványtervekről illetve az előrehaladásról rendszeresen tájékoztatni fogjuk Önöket!

You have no rights to post comments