artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Az Energiaügyi Minisztérium, a Városok Falvak Szövetsége, valamint több civil szervezet és önkormányzat együttműködésével zajló „Ne élj üvegházban!” programhoz Berettyóújfalu is csatlakozott és kapott egy elektromos meghajtású kishaszongépjárművet. Ennek kapcsán tartottak ma sajtótájékoztatót a Szent István téren, melyen részt vett Halász János országgyűlési képviselő, a Városok, Falvak Szövetsége elnöke, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere és Hajdú Imre programkoordinátor, az Universitas Alapítvány elnöke. KÉPGALÉRIA

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere tájékoztatta a sajtó képviselőit arról, hogy a közel 10 millió forint értékű kishaszonjárművet az Energiaügyi Minisztérium által kiírt pályázat jóvoltából kapta meg Berettyóújfalu. Városunk is csatlakozott a „Ne élj üvegházban!” programhoz, amely keretében a 2019-ben elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként, partnerségben önkormányzatokkal és civil szervezetekkel – köztük az Univeritas Alapítvánnyal – az elektromos mobilitást bemutató, azt népszerűsítő szemléletformáló kampányokban vehettünk részt, amelynek során konferenciát és nyílt napot tartottunk a fiatalok, diákok bevonásával – monda Muraközi István. A kishaszonjárművet a Közintézmények Szolgáltató Iroda fogja üzemeltetni és városüzemeltetési feladatok (pl. gyermekétkeztetés, parkgondozás) ellátásában segíti munkatársaink mindennapjait.

ne elj uveghazban 02ne elj uveghazban 08

Muraközi István továbbá elmondta: „Berettyóújfalu vállalta, hogy zöld jövőt épít. A városban működő csaknem 3000 közvilágítási lámpatest már most LED-es energiatakarékos izzóval üzemel, továbbá zöldhulladék-gyűjtőpontot működtetünk, melyet a lakosság tavasztól őszig használhat, ehhez a háztartásoknak ingyenesen biztosítunk zsákot. Valamennyi intézményünk energetikai felújítása megtörténik, hamarosan átadjuk a Bihar Termálliget új uszodáját és gyógyászati részlegét, mely épület fűtése már tisztán geotermikus energiával történik majd.”

A városvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a városközpont parkjait már felújították, most pedig TOP Plusz nyertes pályázat révén a város perifériáján lévő zöld területek korszerűsítése következik. Valamint betartják ígéretüket, mely szerint öt év alatt, a ciklus végéig ezer fát ültetnek el a városban.

ne elj uveghazban 10ne elj uveghazban 12

Halász János országgyűlési képviselő a Városok, Falvak Szövetsége elnöke hangsúlyozta, hogy szövetségük lényege, a településekkel való szoros, szakmai együttműködés, szakmai programok szervezése. Ezek a programok mindig igyekeznek segíteni a településnek egy új, innovatív szemléletet megmutatni, átadni. A „Ne élj üvegházban!” program is ezt a célt szolgálja, melyet az Universitas Alapítvánnyal együtt hívtak életre. Fontos cél a szemléletformálás, már általános iskolás kortól felhívni a figyelmet környezetünk védelmére. Halász János örömét fejezte ki, hogy Berettyóújfaluban ez a diákok számára már nem új dolog, ugyanis már eddig is több olyan városi eseményeken, programokon vehettek részt, amelyeken ezzel a fontos témakörrel ismerkedhettek, kaphattak információkat.

ne elj uveghazban 19ne elj uveghazban 30

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő kiemelte: a Magyar Kormány szándékát, a zöld program megvalósítását a mai nap is bizonyítja, hisz egy környezetbarát kisautót veszünk át, amely a környezet védelme mellett hasznos feladatot fog ellátni a városban. Az országgyűlési képviselő büszke arra, hogy Berettyóújfalu ebben a pályázatban is jól szerepelt, ugyanis országosan összesen 8 ilyen haszongépjármű kerül átadásra, ebből a választókerületünkben három.

Az esemény után Halász János megtekintette a Bihar Termálligetben zajló fejlesztést.

You have no rights to post comments