artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2022. december 4-én, advent második vasárnapján 16 órától a Dongó Együttes „Hópelyhek tánca” című ünnepi műsorát tekinthették meg az érdeklődők a Nadányi Zoltán Művelődési Házban, majd 17 órától Nagyné Bakó Katalin református lelkész hirdetett igét. Városunk adventi koszorúján - melyet Erősné Bak Szilvia készített el - a második gyertyát Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége elnöke gyújtotta meg, akit idén márciusban a köztársasági elnök a Magyar Érdemkereszt bronz fokozatával jutalmazott. KÉPGALÉRIA

Az 1976 októberében Nyíregyházán alakult Dongó Együttes folyamatos szereplője a hazai, vers- ihlette zenekarok palettájának. Alapító tagok: Bálint Pál, Martinovszky István, Balázsi Gyula. Később csatlakozott a csapathoz a dalok többségét szerző Romanovits István.

Muzsikájuk sokszínűségét kezdetektől az a több száz költemény határozza meg, melyből igyekeztek előcsalogatni a bennük megbúvó dallamot. Emiatt dalaik gördülékenyek, természetesek, szinte magától értetődőek.

Az évek alatt kialakított egyéni hangzásukat az akár ötszólamú énekhang, a klasszikus, népi és modern hangszerek együttes játéka adja. Az akusztikus és klasszikus gitárok mellet jól megfér a hegedű, oboa, klarinét, klasszikus és népi furulyák, mandolin, bendzsó, harmonika, ütőhangszerek, de a szintetizátor és basszusgitár is.

advent masodik vasarnapjan07advent masodik vasarnapjan03

A hangszerelés és a dalok stílusa sokrétű: a magyartól a balkáni népzenéig, a countrytól a klasszikusig terjed. Az alapanyagként szolgáló versek sokszínűségéhez hasonlóan a csapat hangzása is százféle: ha kell népies, játékos, komoly, ünnepi, vicces, vagy fennkölt – épp amit az adott hangulat kíván.

Eddigi életművüket hat nagylemez mutatja be, melyek közül az első a Varietas Records, a többi öt a Periferic Records kiadásában jelent meg. Előkészületben vannak újabb albumaik is.

A lemezek mindegyike valamilyen tematika köré íródott:

A téli ünnepkör dalait tartalmazó Hópelyhek tánca, a Magyar Hanglemezgyártók Szövetsége (MAHASZ) által aranylemezzé minősített Napsugárhívogató, és az Ugróiskola című album elsősorban gyerekek számára készült.

A Hazát féltő című aranylemezük a március 15-i, illetve október 23-i nemzeti ünnepeinkre írott dalokat tartalmazza. Szintén a magyarság kérdése körüli zenés történelmi utazás az Itthon ez hazában című album, míg a külföldi szerzők közül külön lemezt szentelt az együttes Robert Burnsnek, a skótok Petőfijének, Mit nékem a kincs címmel.

advent masodik vasarnapjan15advent masodik vasarnapjan14

Törekvéseiket, művészi értékeiket többek között az alábbi eredmények, elismerések jelzik:

1982

A Székesfehérvári Országos Dalos Találkozón 2. helyezés Hevesi Tamás akkori csapata, a Névtelen Nulla mögött.

1984

A debreceni szervezésű, ám országos hatókörű Békedal pályázaton a Dongó Együttes az akkori basszusgitárosának, Vannai Lászlónak a Békét! című dalával bekerült a legjobb 12 közé. Ezzel felkerültek a Dallal a békéért című nagylemezre, többek között Varga Miklós, Európa című dalának társaságában. Az elért eredmények alapján meghívást kaptak és részt vettek az 1985 évi Szocsiban rendezett fesztiválon, amelyet az ottani országos TV is közvetített.

1985 – 1990

Az ezekben az években kifejtett tevékenységükért megkapták a Kiváló Együttes címet és a Művelődési Miniszter Dicsérő Oklevelét.

1991

Az Ugróiskola című gyermekkazetta megjelenése, melynek nyomán meghívást kaptak a Malév Interfolk Fesztiválra. Az albumon az új basszusgitáros már Cseke Zoltán.

1996

A diósgyőri Kaláka Fesztiválon elnyerték a Kaláka együttes különdíját, mint a legjobb vers megzenésítő együttes.

1999

1848 márciusa tiszteletére megjelent a szavalatokat, és a Dongó Együttes által megzenésített verseket tartalmazó Szeretni ezt a szép hazát című CD lemez. Bálint Pál, majd Martinovszky István távozásával, az együttes Korponai Tibor illetve Orha Andrea bevonásával, Balázsi Gyula vezetésével dolgozik tovább.

2001 – 2018

Ezekben az években érett be a Dongó 25 éves megszakítatlan munkája. Gyors egymásutánban öt album jelent meg a Periferic Records gondozásában. A helyi és regionális rádió- és televízióállomások mellett az együttes lemezei rendszeresen hallhatók a Magyar Rádióban, illetve a csapat rendre feltűnik a Magyar Televízió, és az RTL Klub műsoraiban is.

Az együttes 2002-től Cseke Zoltán illetve Orha Andrea helyett Papp Csaba és Kerék Annamária zenészekkel folytatja tevékenységét, illetve készíti lemezeit. A lemezeken a dalok többségét író Romanovits István illetve Balázsi Gyula mellett Cseke Zoltán, Korponai Tibor és Papp Csaba szerzeményei szerepelnek.

2010-től újabb változás a csapat összetételében, Romanovits István helyett Fazekas Bernadett hegedül illetve az anyai örömök elé néző Kerék Annamáriát visszatértéig Mádi Krisztina, majd Figyász Éva helyettesítette fúvós hangszereken.

2019

A Dongó Együttes a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Príma Primissia Gálán különdíjat kapott a Magyar Zeneművészet kategóriában.

2021

A csapat jelenleg is új albummal készül, melyek a legkedvesebb népies ihletésű szerzeményeiket, valamint friss gyerekdalokat tartalmaznak.

Forrás: dongoinfo.hu

You have no rights to post comments