artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A tűzifa iránti rendkívül nagy kereslet miatt a csalók is aktívabbá váltak. A fokozott hatósági ellenőrzéseknek köszönhetően a hivatalos hirdetőfelületeken jelentősen szűkült a mozgásterük, ezért egyre többen próbálnak szerencsét a Facebook Market Place-n. A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a közösségi médiában sok esetben fiktív profillal, a hirdető azonosítására alkalmas adatok nélkül, olykor irreálisan alacsony áron kínálják eladásra a tűzifát. A közzétett hirdetések csaknem 90%-a valamilyen szempontból aggályos. Kockázatossága miatt a „facebookos” tűzifavásárlás alapvetően nem, de legalábbis kellő körültekintéssel ajánlott!

A legnagyobb hazai hirdetési portálok üzemeltetői mára megértették és támogatják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azon törekvését, hogy minél hatékonyabban szűrjék ki a jogszerűtlen hirdetéseket. Noha a hirdetési portálok megkövetelik a hirdető egyértelmű azonosítását, a közösségi felületeken sajnos még mindig szabályozatlan a hirdetés rendje, s ebből adódóan az ott közzétett hirdetések ellenőrzése, tisztítása is bonyolultabb feladat. Mindezzel sajnos a csalók is tisztában vannak. 

A visszaélések kiszűrése érdekében a Nébih EUTR ellenőrei fokozottan vizsgálják a Facebookon megjelentő tűzifahirdetéseket. Elszomorító tapasztalat, hogy az eddig ellenőrzött mintegy hatezer hirdetés csaknem 90%-a jogsértőnek bizonyul, mivel nem tartalmazza a hirdető azonosítását biztosító EUTR technikai azonosítószámot, illetve bármilyen más azonosításra alkalmas adatot. Sok esetben az is gyanítható, hogy a hirdető nem valós személy vagy vállalkozás, hanem fiktív profillal hirdet, ami szintén erős jele a visszaélés veszélyének.

Tény, hogy a tűzifa iránti kereslet növekedése miatt annak ára is felszökött, ennek tudatában viszont különösen gyanút keltő, ha valaki irreálisan alacsony áron kínálja eladásra a tüzelőt. A hatóság azt javasolja, hogy bármilyen csalogatóan olcsó a fa, az ilyen hirdetőt inkább eleve kerüljék el! Ha pedig valaki mégis úgy dönt, hogy a Facebookról szerzi be a kályhába valót, ügyeljen arra, hogy kizárólag legálisan működő kereskedőtől vásároljon, akinek a Facebook-hirdetése is tartalmazza az EUTR számot, valamint a legtöbb esetben a saját honlap elérhetőségét is.

Tűzifavásárláskor mindig tartsák szem előtt az alábbi szabályokat!

  1. Vásároljon ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól, aki a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal vagy erdőgazdálkodói kóddal rendelkezik.
  2. A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben.
  3. Ha hirdetés alapján vásárol, ellenőrizze, szerepel-e benne az EUTR azonosító. E nélkül érdemes más eladót keresni.
  4. Ha van EUTR azonosító, ellenőrizze a számot a Nébih honlapján!
  5. Ellenőrizze a telefonszámot a Nébih feketelistáján!
  6. Soha ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!
  7. Előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessen. Ismeretlen szállítónál csak díjbekérő alapján, az EUTR számhoz tartozó névre utaljon.
  8. Tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át!
  9. Lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát!
  10. Legyen nagyon óvatos, ha a hirdető regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett sem önnek, sem a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni!
  11. Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
  12. Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.
  13. Ha frissen kitermelt faanyagot vásárol igyekezzen minél hamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni. Ősszel és télen a faanyag már lassan szárad szabadtérben. Nem ideális, de megoldás lehet, ha a tüzelés előtt a felhasított faanyagot néhány hétig fűtött, rendszeresen szellőztetett helyen (pl. kazánházban) előszárítjuk.
  14. Ha száraz fával fűt, akár 30%-ot is spórolhat!
  15. Ha úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat, jegyezzen fel minden adatot a vásárlással, megrendeléssel kapcsolatban – elsősorban forgalmi rendszám, telefonszám, nevek, címek - és írja meg panaszát a Nébih-nek!

A vásárlók segítségére lehet a https://portal.nebih.gov.hu/jogszerutlen-hirdetesek-adatai oldal, ahol a Nébih által kiszűrt jogszerűtlen hirdetők telefonszámait tudják lekérdezni. Míg a hirdetésben szereplő technikai azonosítószám (formátuma AB1234567) valódisága, birtokosa a https://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso oldalon ellenőrizhető. A Nébih kéri a tűzifavásárlóktól, ha ezen adatok bármelyike hiányzik a Facebook-hirdetésből vagy a hirdető személye nem egyezik meg a technikai azonosítószám tulajdonosával, ne kössenek üzletet, mert nagy valószínűséggel csalóval van dolguk!

You have no rights to post comments