artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Berettyóújfalu Város Önkormányzata a 2022. szeptember 29-én megtartott képviselő-testületi ülésén energiatakarékossági intézkedési tervet fogadott el, amelyről 2022. október 3-án tartottak sajtótájékoztatót.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, az intézkedési tervet a képviselő-testület tagjai a politikai vitákat félretéve, szakmai kérdésként kezelve, annak fontosságát átérezve egyhangúlag elfogadták.

Az Ukrajnában folyó harci cselekmények, valamint az Európai Uniós szankciók következményeképp az energiaárak az egekbe szöktek. Ez Berettyóújfalu Város Önkormányzatát, mint Európa valamennyi államát és önkormányzatát súlyosan érinti, alakulásukra hatásunk nincs - hangsúlyozta a polgármester. Az intézkedéscsomag elfogadásakor az intézmények működése és a munkahelyek megőrzése első számú prioritás volt. Továbbá fontos, hogy az önkormányzat kötelező feladatainak ellátása továbbra is zavartalanul biztosított legyen, az intézményekben nyújtott szolgáltatásokat a későbbiekben is mindenki igénybe tudja venni.

Az energiaárak emelkedése városunknak 2022-ben 50M Ft-os, 2023-ra vonatkozólag közel 500 M Ft-os többletkiadást eredményez.

murakozi istvan 012022. augusztus 1-ig Berettyóújfalu Város Önkormányzata egyetemes energiaszolgáltatásban részesült, az energiaárak ez alapján voltak meghatározva. Ezt követően a földgáz és a villamosenergia szolgáltatást piaci alapokon, közbeszerzéssel kell biztosítani. Ennek értelmében 2022. október 1-től a földgázt, 2023. január 1-től a villamosenergiát a versenytárgyalás eredményének megfelelően piaci áron kapjuk. Az átmeneti időszakban a végső menedékes szolgáltatás keretében szerezzük be az energiahordozókat. Ennek az idei többletköltsége Berettyóújfalu város vonatkozásában 50 millió forint, a jövő évet és a fűtési szezont is figyelembe véve már 500 millió forint növekményről beszélhetünk – hangzott el a sajtótájékoztatón. A földgáz ára közel hatszorosára, a villamosenergia ára közel hétszeresére, a távhő pedig 15szörösére drágul Berettyóújfalu intézményeinek vonatkozásában. Békeidőben a költségvetésben a dologi kiadások 30%, a személyi jellegű kiadások 70% arányt szoktak képviselni. Az energiaárak növekedése miatt ez az arány 40-60% lenne.

Az elfogadott intézkedéscsomag egyrészt a földgáz, a villamosenergia és a távhő takarékosságra vonatkozik. Berettyóújfalu Város Polgármesteri Hivatala és a Nadányi Zoltán Művelődési Ház fűtése távfűtéssel történik, ezen épületek fűtésének csökkentése épületen belül nem megoldható. Ezért az az intézkedés született, hogy a kimeneti oldalon mintegy 20%-kal csökkentjük a kimenő hőmennyiséget. Így a téli időszakban a 18 fokot tudjuk tartani. A Kabos Endre Városi Sportcsarnokban alapvetően testnevelési célú foglalkozások zajlanak, így ott a 15 Celsius fokos hőmérséklet fogjuk biztosítani. Az itt megtartott egyéb rendezvények vonatkozásában a ténylegesen felmerülő rezsiköltségek kerülnek kiszámlázásra.

  • A Zsinagógát, a Rendezvényházat, a Makk Kálmán Mozit és a Bihari Múzeum épületét átmenetileg, a fűtési szezon idejére zárva tartjuk. A Berettyó Kulturális Központ munkatársai a Nadányi Zoltán Művelődési Házban, illetve home office-ban fognak dolgozni.
  • Berettyószentmártonban a postával közös épületben lévő gázfűtéses Netkuckó átmenetileg szünetelteti a tevékenységét.
  • Kötelező önkormányzati feladat a közvilágítás, de az esti díszkivilágítások kikapcsolásra kerülnek (Polgármesteri Hivatalon lévő dombormű, Bihari Múzeum, református templom, Turul szobor, Zsinagóga kivilágítása). Idén karácsonyi díszkivilágítás sem lesz. A helyi önkormányzat kezelésében lévő közutak melletti lámpatesteket illetően meg kell vizsgálni a közvilágítás időtartamának 22:00-05:00 óra közötti szüneteltetésének lehetőségét és amennyiben jogszabályi és műszaki szempontból lehetőség van rá, október 15-től 22:00-05:00 óra közötti időtartamban lekapcsolásra kerül a közvilágítás.
  • A közvilágítástól szintén független térvilágítások ( Szent István tér, Szent Márton tér, Csónakázó tó, Kossuth u. 6. melletti parokló) 22 órától lekapcsolásra kerülnek.
  • A Kőrös utca 10. szám alatti térkőgyártó üzem átmenetileg bezárásra kerül, a munkavégzés szünetel.
  • Az önkormányzati tulajdonú gépjárművek felhasználását 40%-kal csökkenteni kell.
  • A Millennium úton és a Mártírok útján lévő elektronikus gépkocsi töltők üzemeltetését az MVM Mobiliti Kft-nek adjuk át. Innentől kezdve az ingyenes töltés megszűnik. Az elvégzett vizsgálatok alapján 2021-ben itt összesen 3.000 kWh villamosenergia felhasználás történt, ami 2022 január-augusztus között 12.000 kWh-ra növekedett. Ez éves szinten több mint 5,5 millió forintos többletköltséget jelent az önkormányzatnak.

Jelen intézkedési tervben foglaltak – eltérő rendelkezés hiányában – 2022. október 15-től 2023. április 15-ig alkalmazandók.

Az intézkedések az önkormányzat által fenntartott bentlakásos szociális intézményeket, a nevelési-oktatási intézményeket és a gyermekétkeztetést egyáltalán nem érintik, ezekben az intézményekben korlátozó intézkedések nem kerülnek bevezetésre. A nappali ellátási intézmények továbbra is nyitva vannak, itt a fűtött helyiségek nagyságának csökkentésével történik a takarékoskodás.

A Herpály Team Kft. és a Berépó Nonprofit Kft. saját hatáskörben hoznak takarékossági intézkedéseket. Az elfogadott intézkedési terv kizárólag a Berettyóújfalu Város Önkormányzata által fenntartott intézményekre vonatkozik, tehát nem érinti az állami fenntartású Gróf Tisza István Kórházat és az alap-és középfokú oktatási intézmények működését.

Muraközi István polgármester tájékoztatja a lakosságot, hogy Berettyóújfalu Város Polgármesteri Hivatalának Műszaki Osztálya jelen pillanatban 350 mázsa tűzifával készül segíteni az itt lakók téli fűtését. Jelenleg a tűzifák kuglizása történik és novembertől lehet igényelni a fával fűtő háztartásoknak. A nem fával fűtőkre is gondolva az önkormányzat a tűzifa támogatás mellett tüzelőtámogatást is biztosít a lakosságnak a Berettyó Kártyára való utalással, egyéb fűtést támogató eszközök beszerzésére jogcímen. A költségvetési előirányzatok átcsoportosításával ez összesen 7 millió forint támogatást jelent.

You have no rights to post comments