artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Pár hasznos tanáccsal elkerülhetőek a vadelütések.

Javában tart az őzek párzási időszaka. A vadak ebben az időszakban sokkal figyelmetlenebbek, napközben aktívabbak, így sokkal többet találkozhatunk velük a mezőgazdasági termőterületek melletti utakon. A rendőrség arra kéri a járművezetőket, hogy vezessenek fokozott óvatossággal még akkor is, ha nincs elhelyezve vadveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla.

Kérjük, hogy fogadják meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

  • Lassítsanak! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladni. Ha lakott területen kívül 90 km/óra helyett csak 80 km/óra sebességgel mennek, jóval több idejük lesz reagálni egy hirtelen felbukkanó vad esetén.
  • Ne telefonáljanak! Ha másra figyelnek, lassabban tudnak reagálni. Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban, vagy a következő bukkanó mögött.
  • Kapcsolják fel a távolsági fényszórót lakott területen kívül! Így nagyobb területet láthatnak át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolják le a reflektort!
  • Tartsanak nagyobb követési távolságot és folyamatosan figyeljék az út mindkét oldalát!
  • A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkedhetnek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba futni kezdenek.
  • Ha egy őzet láttak, számítsanak többre is!
  • Dudáljanak, ha vadállat van az úttesten! A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Vigyázzanak azonban, ha az állat nem az úton áll, lehet, hogy a hangtól megriad és pont a kocsi elé ugrik.
  • Vészfékezzenek, ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé és adjanak hangjelzést!
  • Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot látnak az úton, hívják a 112-es segélyhívó számot! Ne próbálják meg lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még életben van és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.
  • Az elpusztult állatot ne vigyék magukkal, mert az lopásnak számít!

…hogy mindenki hazaérjen!

You have no rights to post comments