artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer a szerdai rendkívüli Kormányinfón bejelentette, hogy augusztustól energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány. A cél, hogy a rezsicsökkentést a jövőben is fenn tudja tartani a kormány. A jelenlegi háborús energiaválságban nem fér bele, hogy mindenki korlátlanul kapja a csökkentett áru gázt és áramot. Ezért a rezsicsökkentés részeként bevezetett limitált árat augusztus 1-től a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják.

Gyakorlatilag Európa jelentős részén energiaválság alakult ki. Az elmúlt napokban az is világossá vált, hogy nagy valószínűséggel, a jelenlegi állás szerint nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra Európában – közölte Gulyás Gergely szerdán a kormányinfón.

Hozzátette: magyar családok és gazdaság energiaellátásának védelmére éppen ezért, több országhoz hasonlóan, a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amelyek augusztusban lépnek életbe.

A jelenlegi háborús energiaválságban „egész egyszerűen nem fér bele”, hogy mindenki korlátlanul kapja a csökkentett áru gázt és áramot. Ezért a rezsicsökkentés részeként bevezetett limitált árat augusztus 1-sejétől a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják. Annak, aki az átlagnál több energiát fogyaszt, piaci áron kell megfizetnie a többletet – ismertette a miniszter.

A kormány hét pontból álló intézkedési terve:

  • Magyarország 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést.
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert felhatalmazta a kormány, hogy további gázkészletet szerezzen be.
  • A kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tűzifára.
  • A hazai a szénbányászatot a lehető legnagyobb mértékben növelik.
  • A Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újra kell indítani.
  • A biztonságos áramellátás érdekében kezdeményezik a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását.
  • Aki az átlagnál több energiát fogyaszt, azoknak a többletre a piaci árat kell fizetniük. A kormány a rezsicsökkentést csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig tartja fenn.

A rezsicsökkentett átlagfogyasztás

  • a gáznál havi 144 köbméter, éves szinten 1729 köbméter,
  • az áramnál havi 210, évi 2523 kilowattóra.

A kormány célja az energia-veszélyhelyzet elrendelésével, hogy fenn tudja tartani a rezsicsökkntést és a téli időszakban is legyen energiája az országnak.

A miniszter a fórumon azt is elmondta, hogy havi átlagfogyasztással most a magyar emberek áramszámlája rezsicsökkentéssel 7750 forint, rezsicsökkentés nélkül ez az összeg körülbelül 6,5-szerese, vagyis 50 830 forint lenne.

A gáz esetében még ennél is durvább a különbség, hiszen míg a magyar emberek átlagfogyasztásával számított havi gázszámla összege 15 833 forint, rezsicsökkentés nélkül ez 131 441 forint lenne.

A nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kapják a gázt

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos közölte: a nagycsaládosoknak jelenleg is van kedvezményes fogyasztási limitjük, ami megmarad a jövőben. Egy háromgyerekes család ezentúl évente nem 1729 köbméterig, hanem 2329 köbméterig veheti igénybe a kedvezményt. Minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamos áramnál ilyen kedvezmény nincs.

You have no rights to post comments