artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2023. január 26. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Húsleves

Mézes fokhagymás csirkecomb burgonyapürével, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Kolozsvári rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Tiramisu

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az országgyűlés 2022. július 12-én elfogadta a kisadózó vállalkozók tételes adóját módosító törvényjavaslatot. Hivatalos közlöny még nem jelent meg ezért az itt közölt információk a törvényjavaslat elemeit tartalmazzák.

A KATA adózás kimagaslóan népszerű 2013-as bevezetése óta az egyéni vállalkozók körében. A NAV-nál idén több mint 450 ezer vállalkozót tartanak nyilván.

Miért kellett módosítani?

"Az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították" – írja a Pénzügyminisztérium.

A tárca szerint a benyújtott módosításoknak köszönhetően megszűnnek a korábbi visszaélések.

Mi fog változni?

A KATA adózás megmarad viszont az új 2022. szeptember 1-én életbe lépő módosítás hatására sokaknak kell más vállalkozási formát választani vagy a tevékenységüket felfüggeszteni.

  • Az elfogadott törvényjavaslat értelmében ezt az adózási formát csak a lakosság részére főállásban, saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják, azaz csak magánszemélytől érkezhet bevétele. Tehát cégeknek nem lehet KATA keretein belül szolgáltatást nyújtani.
  • Nem lehet katás a továbbiakban egy bt, kkt, egyéni ügyvéd, ügyvédi iroda.
  • Cégként nem tudsz katás számlát elfogadni.
  • 36 munkaórás állás mellett nem lehet katás vállalkozást folytatni, tehát ha 8 órás főállásban dolgozol akkor más vállalkozási formát kell válassz.
  • Az alanyi adómentes áfakeret 12 millió forint marad, viszont az éves kata kerete 18 millió forintra emelkedik, ami havi szinten 1.500.000 ft-ot jelent.
  • A kisadózó vállalkozók tételes adója 50 ezer forint, az ellátási alap - táppénz, nyugdíj számítása esetén - pedig 108.000 ft.
  • Az új kata törvény alól kivételt élveznek a taxis személyszállítást végzők.
  • Mindenkinek, akit érintett a változásban szeptember 25-ig nyilatkoznia kell a NAV felé, hogy megfelel-e az új feltételeknek.
  • Azoknak, akiknek vállalkozási formát szükséges váltani mert nem felelnek meg az új szabályoknak azoknak az adóhivatal augusztus 15-ig közzéteszi hogyan jelentkezhetnek át a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózó egyéni vállalkozóvá.
  • Ezt a nyilatkozatot majd október 31-ig lesz lehetőség beadni. Fontos, hogy majd 2023 januárjában részletes vagyonleltárt kell készíteniük a változást követően.

You have no rights to post comments