artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Tisztelt Berettyóújfalui Polgártársam! Berettyóújfalu Város Önkormányzata két fajsúlyos, a város gazdasági életét és működését hosszú távon is befolyásoló kérdésben: az önkormányzati lakóingatlanok hasznosításáról és az energetikai szolgáltatás megújításáról szeretné kikérni az Ön véleményét.

Az önkormányzat a tulajdonában lévő bérlakásokat jelenleg két cél szerint hasznosítja. Az egyik a szociális bérlakások biztosítása rászoruló polgárok és családok részére, a másik pedig a fiatalok helyben maradását támogató fecskelakások létesítése és biztosítása. Mindkét esetben az átmeneti lakásbiztosítás a cél, mindaddig segíteni az érintett lakókat, amíg saját lakáshelyzetüket meg tudják oldani. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján fel kívánjuk mérni, hogy a meglévő lakásállomány további fenntartásával, rendelkezésre bocsátásával kapcsolatban mi a város közösségének véleménye, javaslata.

Az önkormányzat a tulajdonában lévő, jelenleg a Herpály-Team Kft. távhőszolgáltatásával ellátott épületek esetében – a hosszú távú fenntarthatóság és gazdaságosság érdekében – a geotermikus energiahasznosítást tűzte ki céljául. Ez rövidtávon költséges beruházás, azonban valamennyi megújuló energiaforrást tekintve a leggyorsabban megtérülő, és az időjárási viszonyoknak legkevésbé kitett megoldást jelent. Napjaink háborús helyzete még inkább arra ösztönöz minket, hogy minél nagyobb energiabiztonságot érjünk el, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy ezt a megújuló energiaforrást is igénybe vegyük a fosszilis energiahordozók kiváltásához. Fontos tényező, hogy az ezen energiaforrás felhasználását lehetővé tevő beruházásokat az Európai Unió nem támogatja, erre vonatkozó pályázati források nem állnak rendelkezésre. Emiatt minderre hitelfelvétel biztosíthat lehetőséget, melynek visszafizetéséhez a fedezetet a keletkező megtakarítás biztosítja, így ez az önkormányzatra és a felhasználókra további terhet nem ró.

A fenti témákkal kapcsolatban megfogalmaztunk hat rövid kérdést, melyeket egy kérdőív formájában eljutatunk minden háztartás részére.

A kitöltött kérdőíveket úgy juttathatja vissza számunkra, ha az alábbi helyszíneken elhelyezett levelesládába bedobja, munkanapokon 8.00–16.00 óra között:

  • Berettyóújfalui Polgármesteri Hivatal portája (Dózsa György u. 17-19.)
  • Nadányi Zoltán Művelődési Ház földszinti előtere (Bajcsy-Zsilinszky u. 27.)
  • Berettyószentmártoni Posta előtere (Puskin u. 48.)
  • valamint a Népkonyha átvételi pontokon, azok nyitvatartási idejében

 

Válaszát 2022. május. 20. (péntek) 16.00 óráig várjuk. Kérjük Önt, hogy vegyen részt ebben a települési konzultációban, hogy a képviselő-testület egy többségi véleményen alapuló döntést tudjon hozni, két olyan ügyben, melyek egyszerre szolgálhatják a felelős vagyongazdálkodást, és az utánunk következő nemzedékek életminőségére is nagy hatással lesznek.

Döntsünk közösen, mert Berettyóújfalu mindannyiunk városa!

Berettyóújfalu, 2022. május 2.

Tisztelettel:

Muraközi István

polgármester

You have no rights to post comments