artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Berettyóújfalu Város Önkormányzata 2022. március 3-án lakossági fórumot tartott a Berettyóújfalu Nyugati elkerülő útszakasz tervezési feladatainak elvégzésével kapcsolatban. A tervezési szerződésben meghatározott feladatokat, valamint a tervezett beruházás részleteit a NIF Zrt., az Utiber Kft. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. képviselői ismertették. KÉPGALÉRIA

A projekt megvalósításához a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) és az Utiber Közúti Beruházó Kft. között tervezési szerződés jött létre 2022. január 14-én, melynek keretében tervező feladata a főút fejlesztésére vonatkozó engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése és a szükséges engedélyek megszerzése.

A már meglévő környezetvédelmi engedély alapján az M4-M35 autópályák részben megépített csomópontja és a 47. számú főút közötti új főúti nyomvonal keresztezi a Berettyó folyót és a Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonalat.

A fórumon elhangzott, hogy a kivitelezési terveket 2022. október 14-éig el kell készíteni. 2022. december 14-ére már az építési engedélyek is rendelkezésre fognak állni, a végleges kiviteli tervek pedig 2023 júniusára készülhetnek el.

Berettyóújfalu Nyugati elkerülő útszakasz tervezése 05Berettyóújfalu Nyugati elkerülő útszakasz tervezése 09

Az elkerülő az M4-es autópályától a 47-es főútig egy 2x1 sávos főúti kialakítású szakasz lesz 13,2 km hosszúságban, 90 km/h-ás haladási sebességgel, 12 méteres vonalszélességel, 3,5 m-es forgalmi sávokkal, 2,5 m-es padkákkal. A projekt további része a 47-es főút megerősítése kb. 9 km hosszan. A 42-es útnál, a bakonszegi útnál, valamint a 47-es útnál egy-egy körforgalom kerül kialakításra.

A lakossági fórumon résztvevők aggodalmukat fejezték ki, hogy a Budai Nagy Antal utcánál nem kerül-e túl közel az elkerülő út a lakóházakhoz a zajterhelést tekintve. A beruházók részéről válaszként megtudhattuk, a környezetvédelmi engedély alapján nem szükséges zajvédő fal építése, mert nem lesz a határértékeket meghaladó zajtúllépés. Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere elmondta, az önkormányzat a lakosság érdekeit tartja legfőképp szem előtt, ezért kéri a zajvédő fal szükségességének felülvizsgálatát.

Berettyóújfalu Nyugati elkerülő útszakasz tervezése 03Berettyóújfalu Nyugati elkerülő útszakasz tervezése 22

A Morotva részen áthaladó szakasszal kapcsolatban az ott gazdálkodóktól érkeztek kérdések, kérések, javaslatok a tervekkel kapcsolatban, de a jelenlévők abban megegyeztek, hogy mindenki igényének nehéz megfelelni, így a cél - a beruházás mielőbbi megvalósulása - érdekében kompromisszumokat kell majd kötni.

Arra a kérdésre, hogy a kisajátításra kerülő területek értéke miként lesz meghatározva, válaszként elhangzott, a projekt jelenleg nagyon kezdeti szakaszban van és várhatóan jövőre lesz aktuális a kérdés, bízva abban, hogy születik olyan kormányzati döntés, ami ennek az anyagi forrását is biztosítani tudja. 

Berettyóújfalu Nyugati elkerülő útszakasz tervezése 19Berettyóújfalu Nyugati elkerülő útszakasz tervezése 23

You have no rights to post comments