artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Kérjük, hogy fogadják meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság hasznos tanácsait. Az Országos Meteorológia Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint a kialakult zúzmarás köd, illetve rétegfelhőzet az északkeleti, keleti harmadban helyenként tartósan megmaradhat és ezeken a tájakon ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat.

A balesetek elkerülése érdekében kérjük, fogadják meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság jó tanácsait:

- Ónos eső esetén - ha tehetik - ne induljanak útnak sem autóval, sem gyalog! Ha mégis muszáj útra kelniük, akkor lehetőleg válasszák a nagyobb biztonságot nyújtó tömegközlekedési eszközöket!

- Ha feltétlenül fontos gépjárművel elindulniuk, akkor kizárólag megfelelő műszaki állapotú autóval induljanak útnak! Ilyenkor a téli gumiabroncs nélkülözhetetlen, de más tényezők biztosítása is nagyon fontos (a gépjármű fagyálló ablakmosó folyadékkal feltöltése, szélvédők, fényszórók tisztán tartása). 

- Elindulás előtt tervezzék meg az útvonalat, és számítsanak hosszabb menetidővel! Részesítsék előnyben az autópályákat és a nagy forgalmú főutakat, és lehetőleg mellőzzék a kis forgalmú, és keskenyebb utakat!

- Vezetéskor fogják két kézzel a kormányt a stabil kormányzás és az esetleges megcsúszás mielőbbi korrigálhatósága érdekében, és figyelmüket összpontosítsák folyamatosan az útra! 

- Vezessenek lassúbb tempóban és tartsanak nagyobb követési távolságot, hiszen a féktávolság ilyenkor jelentősen megnő!

- Kerüljék az előzést, és vegyék fel a forgalom dinamikáját, még akkor is, ha azt esetleg lassúnak tartják! 

- Előzéskor lassan, fokozatosan váltsanak forgalmi sávot, és számítsanak az eltérő tapadású felületek változására is!

- Különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor! A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet!

- Ónos esős, jeges úton való közlekedéskor tempomatot soha ne hagyják bekapcsolt állapotban, mert használatakor a gépjárműmegcsúszás, stabilitásvesztés esetén is változatlan sebességgel halad tovább, ami ellehetetlenítheti a korrigálás lehetőségét!

- Fontos, hogy csak köd esetén használjanak ködfényszórót! Ha ködös útszakaszhoz érkeznek, járművük sebességét csökkentsék és tartsanak a megszokottnál nagyobb követési távolságot.

.... hogy mindenki hazaérjen! 

You have no rights to post comments