artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2022. május 17. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Lebbencsleves

Sajttal-baconnal grillezett karaj, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (600 Ft):

Tiramisu

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A január 7-én induló valóságismereti és történelmi vetélkedőre, amelynek témája a trianoni békeszerződés háttere és mélyebb összefüggései, a mai naptól jelentkezhetnek középiskolás csapatok. A vetélkedő célja, hogy a fiatal generáció a Megafilm gyártásában készült „Béke - A nemzetek felett” című új dokumentum-játékfilmre alapozva, a tények alapján ismerhesse meg Magyarország elmúlt 100 évének meghatározó eseményét és annak előzményeit.

A nemzetek kollektív tudatának alapvető és generációról generációra öröklődő elemei közé tartoznak – a sikerek, a nagyszerű, felemelő történetek mellett – a történeti traumák is. Valósághű megismerésük a feldolgozásban és a jövő formálásában egyaránt segíthet.  Aki tisztán szeretne látni és valódi értékekre kívánja alapozni az életét, annak érdemes eljutnia a történelmi értelmezések esetlegességétől a tényekig.

A magyar és határon túli középiskolások számára hirdetett történelmi vetélkedő a „Béke - A nemzetek felett” című, új dokumentumfilmre alapozva elvezet a trianoni és a magyar nemzeti tények valóságáig.

A résztvevők Trianon kulcskérdéseire kereshetik és kaphatják meg a választ: mi történt a Franciaországba érkező magyar delegációval 1920. január 7-e után? Kik és milyen képet festettek a magyarokról a korabeli nemzetközi közvélemény előtt annak érdekében, hogy „eladható” legyen a nemzetcsonkítás és egyáltalán: hogyan kényszerítették rá a nemzetre a trianoni békediktátumot?

A 2022. január 7-én induló vetélkedőre az egyenként 3 főből álló, a középiskolák 9-12 évfolyamos diákjaiból álló csapatok a https://nemzetekfelett.hu/jelentkezes/ oldalon regisztrálhatnak.  Ezen a napon 12 városban, egy időben, 18.30-kor közterek falaira vetítve láthatják a „Béke - A nemzetek felett” című dokumentum-játékfilm szerkesztett, pár perces izgalmas részletét, amelyben számos, a feladatok megválaszolásához nélkülözhetetlen információ rejlik.

Január 7-e és 16-a között lesz elérhető és kitölthető a vetélkedő elméleti fordulójának kérdőíve a vetélkedő weboldalán, amelyet a január 7-e 10.00 óráig regisztrált csapatok tölthetnek ki, az online felület január 16-án éjfélig áll majd nyitva.  Az elméleti kérdések megválaszolásán felül a résztvevők feladata az emlékműveken, régi feliratokon túli, valóságőrző, családi emlékeket, leveleket, dokumentumokat, fényképeket és nem utolsó sorban a szájhagyomány kincseit felfedező és bemutató legfeljebb 3 perces videó elkészítése is.

A vetélkedő zsűrijét a film producere, Helmeczy Dorottya, a film történész szakértője, Máthé Áron, valamint a filmben szereplő történészek alkotják, az első 10 helyezett csapat minden tagja értékes nyereményekkel gazdagodik.

You have no rights to post comments