artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 23

Kérjük, hogy fogadják meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság hasznos tanácsait!

Közeledik az év vége, egyre többen indulnak útnak, hogy megvegyék a karácsonyi ajándékokat. Egyesek az interneten rendelik meg, mások az áruházakban, boltokban lévő választékból szerzik be szeretteiknek a meglepetéseket. Ebből adódóan megnövekedhet a személy- és járműforgalom, ezért nagyobb tömegre lehet számítani a különböző bevásárló- és üzletközpontok, piacok, valamint a pályaudvarok környékén.

Kérjük, fogadják meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság hasznos tanácsait:

  • A zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontokban, üzletekben követik el. Fokozottan figyeljenek arra, hogy a pénztárcáikat ne a kosár, táska tetején, hanem jól elrejtve, lehetőleg a kabát belső zsebében tartsák! Fizetéskor a pénztárca mindig a látótérben vagy a kezükben legyen! Táskáikat egy pillanatra se veszítsék szem elől, ne hagyják a bevásárlókocsiban, felügyelet nélkül! Tömegközlekedési eszközön, különösen a fel- és leszállások alkalmával figyeljenek környezetükre, kézitáskáikat szorítsák a testükhöz!
  • A bankkártyát, mobiltelefont, a pénzt és az igazolványokat lehetőség szerint külön tárolják! Elvesztés, eltulajdonítás esetén azt azonnal tiltsák le bankjuknál! 
  • Az ünnepi forgatagban sokan kevésbé foglalkoznak autójuk biztonságával és látható helyen hagyják értékeiket, pedig az elkövetőknek néhány pillanat is elég ahhoz, hogy a járműben hagyott mobiltelefont, táskát megszerezzék. Mielőtt az autót magára hagyják, győződjenek meg arról, hogy hagytak-e telefont, GPS készüléket, egyéb műszaki cikket látható helyen! Személyes irataik se maradjanak a járműben! A csomagokat célszerű úgy elrendezni, hogy közben senki ne figyelhesse meg, mi került a csomagtartóba. Távozás előtt még egyszer ellenőrizzék, hogy az autó bezárt állapotban van. Az indítókulcsot mások számára ne tegyék könnyen hozzáférhetővé! 
  • Karácsony közeledtével megszaporodhatnak a csalások is. Az elkövetők adománygyűjtésre, különféle egyéb esetekre hivatkozva csalhatnak ki pénzt a kiszemelt személytől. Lehetőség szerint idegeneket soha ne engedjenek be az ingatlanjukba, még az udvarra se! Ha úgy gondolják, csalóval állnak szemben, értesítsék a rendőrséget! 

You have no rights to post comments