artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 23. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vegyes zöldségkrémleves

Mozzarellával-kolbásszal grillezett karajszeletek jázmin rizzsel, kukorica salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Rollexco Zrt. által szervezett Bihari Innovációs Nap 2021. október 21-én, a Bihari Ipari Parkban került megrendezésre, ahol térségi, eredményes K+F projektet megvalósító vállalkozások mutatták be fejlesztésüket. A rendezvényen köszöntőt mondott Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere, a Bihari Innovációs napot megnyitotta Bátor Zsolt Imre elnökigazgató. KÉPGALÉRIA

Muraközi István köszöntőjében tolmácsolta Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő – mint a rendezvény fővédnökének – üdvözletét és grartulációját a sikeres projektekhez. Polgármester úr elmondta, jelen időszakban készítik elő azokat a pályázatokat, amelyek az innováció, a turisztika, a helyi gazdaságfejlesztés területén lehetőségeket biztosítanak az újabb fejlesztések megvalósítására. Továbbá a tervek között szerepel egy nagyobb léptékű ipari park fejlesztése is.

Bihari Innovációs Nap 03

A pályázati forrásokat megszerzésével lehetséges egy olyan település kialakítása, ahol jó élni és jó befektetni, így mindenki megtalálja a helyét és szerepét, céljait. Egy sikeres vállalkozás szempontjából a barátságos gazdasági környezet az egyik legfontosabb feltétel. Egy vállalkozás sikere pedig egyben a mi sikerünk is – hangsúlyozta Muraközi István. Minél több embernek van munkája, biztos egzisztenciája, annál biztosabb építő kövei lesznek közösségünknek. Egy ilyen napnak, mint a Bihari Innovációs Nap, a legfontosabb feladata az, hogy olyan fejlesztések, új ötletek merüljenek fel, amelyek a fenti célok megvalósulását tudják elősegíteni.

Bátor Zsolt Imre elnökigazgató megnyitó beszédében elmondta, a Bihari Innovációs Napon három eredményes, a GINOP pályázati kiíráson belül K+F projektet megvalósító bihari vállalkozás fejlesztéseit ismerhetjük meg részletesen, valamint az élelmiszeripari szekcióban további innovációkról számolnak be az előadók, melyek szintén bihari vállalkozások közreműködésével valósultak meg. A megnyitó részeként a Rollexco Zrt. rövid bemutatása következett.

A Rollexco Zrt. 1996 óta van jelen Berettyóújfaluban, fő tevékenysége a hordozható tűzoltókészülékek gyártása, valamint csatolt vállalkozásain keresztül beépített tűzoltókészülékek gyártása.

Bihari Innovációs Nap 04

A Rollexco Zrt. az elmúlt évtizedben több fejlesztést is végrehajtott, melyek szabadalmaztatása is megtörtént. Egyik jó példa erre a magasépítésű épületek szellőzőkürtőjének tűzvédelme, amely panelépületeknél óriási jelentőséggel bír- mondta el az igazgató. 2006-ban Debrecenben kigyulladt egy 10 emeletes épület. A riasztást követően a tűzoltók 6 perc alatt kiértek, de addigra gyakorlatilag mind a tíz emelet égett. A Rollexco Zrt. szabadalma a szellőzőkürtők védelme által egy lakáson belül lokalizálható a tűz, nem terjed tovább, amíg a tűzoltóság kiér. A cég másik szabadalma az autóbuszok tűzvédelme, de mint azt megtudtuk, az M3-as metrónál a Rollexco Zrt. is felkérést kapott a metrószerelvények tűzvédelmére is.

A megnyitó után a Műszaki szekció előadásai következtek:

Rollexco Zrt innovatív fejlesztése az Ipar 4.0 szemléletű termelési hálózat kiépítése céljából 

előadó: Bátor Zsolt Imre, Lipcsei János

Az előadásból megtudtuk, a projekt indokoltságát az adta, hogy az épületvédelemhez kapcsolódó érzékelő-, jelző-, jelfeldolgozó- és oltórendszerek sok esetben nem kompatibilisek egy-egy gépi berendezéshez kapcsolódó oltórendszerekkel. A szabványok viszont előírják azokat a minimum műszaki követelményeket, amelyek alapján engedélyeztetni lehet egy ilyen rendszert.

Az előadók elmondták: a projekt megvalósítása két szakaszra oszlott. Az első munkaszakaszban foglalt feladatok – Intelligens oltásvezérlő központ tervezése, kialakítása – 2019. évben kerültek megvalósításra. A második munkaszakasz – Intelligens vezérlőközpont tesztelése üzemi körülmények között – megvalósítását 2020. 01. 01-jén kezdték el, mely 2021. 02. 25-én zárult.

 Bihari Innovációs Nap 20Bihari Innovációs Nap 17

A II. munkaszakaszban elvégzett feladatok:

Mechanikai tesztelés: A berendezést megvizsgáltuk környezeti tűrőképesség és IP védettség szempontjából.

Elektronikai tesztelés: A berendezést megvizsgáltuk elektromos / elektronikai szempontból, tekintettel a várható igénybevételre és terhelésekre.

Prototípus véglegesítése: Az elkészült prototípust felülvizsgáltuk az eredeti koncepció és a fejlesztés alatti változtatások tükrében. Áttanulmányoztuk az elkészült dokumentációkat, értékelő megbeszéléseket tartottunk, megvizsgáltuk a prototípust. Megállapítottuk, hogy a berendezés mechanikai kialakítása tükrözi az eredeti elképzelést, a célnak tartósság, teherbírás és ergonómiai szempontból megfelel. A véglegesítés céljából elvégzett tanulmány alapján megállapítottuk, hogy az elektronikai kialakítás, működés, és használhatóság szempontjából az innovációnak megfelelő szintet értünk el.

Dokumentumok elkészítése: Elkészítettük a prototípus jellemzőinek és működésének megfelelő használati dokumentációt. A dokumentáció elkészítéséhez forrásanyagot gyűjtöttünk, valamint felülvizsgáltuk az összeállításhoz szükséges kritériumokat.

Hatósági minősítés: Az elkészült prototípust a jogszabályi előírásoknak megfelelő minősítés előzetes feltételei szerint felülvizsgáltuk. A szükséges adatokat és dokumentációkat előkészítettük. A minősítési eljárás eredményeképpen tanúsításra került, hogy a berendezés az ide vonatkozó jogszabályi feltételeknek megfelelt, és a szükséges minősítést megkapta.

Prototípus piaci bevezetésének előkészítése: Felmértük a kifejlesztett prototípus piaci értékesítésének lehetőségeit Magyarországon, az EU országokban, illetve az EU-n kívüli célpiacok tekintetében. A jogszabályi harmonizáció miatt elsőleges célpiacnak a magyarországi vállalkozások tekinthetőek, melyekre vonatkozóan négy céggel írtunk alá adás-vételi szándéknyilatkozatot. Felülvizsgáltuk a prototípus sorozatgyártásához szükséges műszaki-technológiai hátteret, kiemelten a projekt során beszerzett K+F eszközökre. Elemeztük a sorozatgyártáshoz szükséges, rendelkezésre álló humán erőforrást. Megállapítottuk, hogy a sorozatgyártás beindításához szükséges műszaki-technikai feltételek és az azt működtető humán erőforrás teljes-körűen rendelkezésre áll.

CHP mikro erőmű prototípusának kifejlesztése a Bojti Brikett Kft által 

előadó: Balog Sándor

Balogh Sándor elmondta: a földgáz energiaforrásként történő alkalmazása előtt a pellet, valamint brikett tüzelőanyagként való felhasználásával kapcsolatban több műszaki fejlesztés is megvalósult, de ez a technológia a földgáz előtérbe kerülésével egyre inkább háttérbe szorult. Napjainkban viszont a földgáz árának drasztikus és folyamatos emelkedése miatt újra keresetté kezd válni ez a megújuló erőforrást használó, környezetbarát, károsanyag-kibocsátás mentes technológia és egyre többen szeretnék a fűtésüket brikett alapú kazánokkal megoldani, a kis teljesítményű lakossági kazánoktól kezdve, a közepes teljesítményű mezőgazdasági fűtőkazánokon át egészen a nagy teljesítményű elektromos ipari hasznosításig.

Bihari Innovációs Nap 18

Az előadásból megtudhattuk, hogy a kitűzött cél olyan megújuló energiaforrás használatával működő CHP (Combinated Heat and Power) erőművek prototípusának kidolgozása, mely egy környezetbarát technológiát valósít meg, ugyanakkor a hazai vállalkozások részére elérhető áron beszerezhető. A berendezés alapelve ötvözi egy jó minőségű hulladékégető kazán és egy szenesítő retorta környezetkímélő tulajdonságait.

A prototípusok a fejlesztés során három méret kategóriában kerültek kidolgozásra:

  • Kis teljesítményű lakossági gázgenerátoros kazán (30-50 kW)
  • Közepes teljesítményű mezőgazdasági hasznosítású fűtőkazán (50-80 kW)
  • Nagy teljesítményű fűtő-, elektromos ipari hasznosítású kazán (100 kW) teljesítmény kategóriában.

A fejlesztés során valamennyi fűtőanyagként használható biomassza (mezőgazdasági és ipari melléktermék, gabonaocsú, aprított szalma, szalmabála, faapríték stb.) kipróbálásra került, mely alapján az optimális nedvességtartalom 13-18 % között volt, ez biztosította a legalacsonyabb biochar (kátránytermelés) értéket. A berendezések nagy előnye, hogy a szilárd végtermék egy aktív szén, mely természetes talajregeneráló anyagként hasznosítható.

A három mérettartomány különböző felhasználási területeken alkalmazható:

  • a kisteljesítményű jellemzően lakossági, kisebb ipari műhelyek fűtését biztosítja.
  • a közepes kategória mezőgazdasági célú, jellemzően szárítók fűtésére alkalmas,
  • míg a nagy teljesítményű olyan nagy hő és elektromos energia igényű telepek kiszolgálását teszi lehetővé, ahol az alapanyag is jellemzően a helyszínen rendelkezésre áll, így pl. keltetők, üvegházak fűtését biztosítja.

Az elhangzott előadásokhoz érkezett kérdéseket és arra adott válaszokat kávészünet követte, majd az Élelmiszeripari szekció előadásai hallgathatták meg a résztvevők. 

Az első két előadás előadója Daróczi Lajos, első előadásában ismertetett projekt az Y-Food Kft. közreműködésével valósult meg:

- Speciális méhtakarmányok és a felhasználásukra épülő méz alapú termékek kifejlesztése a termelésbiztonság és a humán egészségvédő hatás fokozása érdekében

A következő előadás az Y-Food Kft által megvalósított K+F projektet mutatta be részletesen.

Új, innovatív méhtermékcsalád prototípusának kifejlesztése és egészségvédő hatásának vizsgálata

előadó: Daróczi Lajos

Daróczi Lajos, az Y-Food Kft. igazgatója előadásában elmondta, a méhészeti termékek, méhtakarmányok innovációja azért vált fontos feladattá, mert a globális felmelegedés, a vetéskultúrák, monokultúrák, vegyszeres kezelések és egyéb környezeti tényezők hatására a méhek nem jutnak megfelelő és elegendő táplálékhoz, így szükséges, hogy egyéb alternatívák is rendelkezésre álljanak.

Bihari Innovációs Nap 14

Megismerkedhettünk a cég jelenleg elérhető termékeivel is. 2007-ben költözött jelenlegi saját telephelyére az Y-Food Kft. gyártói részlege, jelenleg 6 fő alkalmazottal készítik a termékeket, egy képzett, biztos méhészeti beszállító háttérrel. A cég már régóta fejleszt méhtermékeket „TöbbmintMéz” termékcsalád néven. Ebből jelenleg elérhető a mézes teakeverék, a tökmagos méz, a trópusi gyümölcsök felhasználásával készült Bahama mix, valamint a Szilkés méz. 

Az igazgató előadásában elmondta, a Bihari Innovációs Napon bemutatott fejlesztés közvetlen célja a gyógynövény hatóanyagokkal természetes úton dúsított új méhtermék kifejlesztése és pozitív hatásának igazolása. Gyakorlatilag egy méhtakarmány készül, amit a méhecske elfogyaszt, majd a kipergetést követően hozzáadott anyag nélkül, természetes formájában forgalmazzák a méhterméket. A piacon lévő termékektől pont ez különbözteti meg az Y-Food Kft. által fejlesztett és forgalmazott méhészeti termékeket, melyeket szabadalom védi.

Átfogó céljuk a hazai mézfogyasztás növelése, a mézkultúra fejlesztése. A Bihari Mézlovagrend nagy segítséget nyújt ezen törekvések megvalósításában. A fejlesztés a GINOP pályázati kiírás keretében elnyert támogatásból került finanszírozásra. A projekt 80 millió forintból valósult meg, 66%-os támogatási intenzitással.

Bihari Innovációs Nap 15Bihari Innovációs Nap 05

A munkatervben a feladatok 3 modulra oszlottak:

A) modul: Fűszernövények alkalmazása „TöbbmintMéz” termékek előállításában

2018. évben a vizsgálatok főként a különböző hatóanyag kinyerési módszerekre, 2019. évben  az etetési kísérletekre irányultak. A kísérleteket a közreműködő méhészek szirupkészítési és etetési naplókban dokumentálták.

B) modul: Ásvány-, és gyógyvizekben természetesen előforduló jód bevitele „TöbbmintMéz” termékek előállításában

Jód hatóanyag transzformáció megállapítása a termékpálya során, méhészeti technológia testre szabása, melyhez zsálya és homoktövis alapú méhtakarmányt használtak fel. 2018. évben Pávai Vajna ásványvízzel készített méhtakarmány etetésével állították elő a prototípus terméket, míg 2019-ben homoktövis alapon Jodaqua jódos gyógyvíz alkalmazásával készítettek jódtartalmú méhterméket. Minden esetben párhuzamosan (jód nélküli) etetett kontroll családokkal hasonlították össze a jódtartalmú méhtakarmány fogadtatását és hatásait a méhcsaládok életére.

C) modul: Alga tenyészetet, illetve kivonat alkalmazása a „TöbbmintMéz” termékek előállításában

Különböző algatörzsek felhasználhatóságának vizsgálata méhtakarmány előállítására, méhészeti technológia testre szabása. A projekt egyik leginnovatívabb eleme különböző algatörzsek hasznosíthatósága méhtakarmányként. Ennek során az édesvízi eredetű tenyészet formájában hasznosított Chlorella és Scenedesmus törzseket vizsgálták, illetve vizsgálat tárgyát képezte a tengeri eredetű, por alakú Spirulina törzs is.

Daróczi Lajos előadásában kiemelte, Magyarországon belül a méhészeti ágazat az agrárium termelésének 1 %-át adja, azonban ez az arány az Európai Unió piacán messze nagyobb jelentőséggel bír, mivel hazánk az 5. legnagyobb mézexportőr. Bár a hazai mézfogyasztás örvendetesen nő, de még mindig nem éri el az 1 kg/fő/év mértéket, így a megtermelt méz döntő része export piacokon és sajnos jórészt feldolgozatlanul, hordós formában értékesül. Így cél a hazai fogyasztás emelése, illetve bel-, és külföldön a feldolgozottsági fok növelése. A természeti körülményeket tekintve a méhészet, mint agrárágazat, egyre jobban szenved a globális klímaváltozás okozta un. hordástalan időszakok növekedésétől, másrészt egyre nagyobb méhelhullást okoz, a főként neonikotionidok felhalmozódásából adódó probléma.

Bihari Innovációs Nap 06

Az általuk jelen projekt keretében megvalósított fejlesztés valamennyi problémára pozitív hatással bírhat az alábbiak szerint:

  • A „TöbbmintMéz”méhtermékek különböző gyógyhatású alapanyagai révén előnyösen egyesíti a gyógynövény és méz pozitív hatását jelen projekt során már humán-klinikai vizsgálatokkal is alátámasztva fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésbe, vagy akár bizonyos gyógyszeres kezelések kiváltásában.
  • Ennek sajnálatos aktualitást ad a koronavírus okozta járvány és annak egészségügyi hatása, mely természetesen a „TöbbmintMéz” fogyasztással nem védhető ki, de az immunrendszer erősítésével annak fenyegetettsége jelentősen csökkenthető. Erre újabb, célzott vizsgálatokat tervezünk a most megnyíló K+F+I források igénybevételével.
  • A termék előállítása kifejezetten a hordástalan időszakokra fókuszál, amikor a méhlegelők nem adnak kellő mennyiségű táplálékot a méhcsaládoknak, így azt a méhésznek kell etetni. A „TöbbmintMéz” méhtakarmányok alkalmazásával nemcsak a családok vegetatív igényeinek kielégítése, hanem egy értékes, méhész számára jól jövedelmező termék előállítás válik lehetővé.
  • A méhtakarmány előállítás mind alapanyagait, mind folyamatát tekintve egy ellenőrzött folyamat és mentes a természetes környezetben sajnos jelen lévő felelőtlen vegyszeralkalmazásból adódó káros hatóanyagok (vegyszermaradványok) feldúsulásáról.
  • A termék további előállítása egy méhészeti integrációban történne, a már meglévő szabadalomra építve, ahol a méhtakarmány előállítás központi helyen történik és azt franchise szerűen alkalmazó méhészek a végtermék előállítást végzik. Ez jelentősen csökkentheti a méhészet költségét, ugyanakkor a késztermék ára a legmagasabb árfekvésűnek tekintett akácméz árát is meghaladja. Ugyancsak ez az integráció végezné a rendkívül biztató eredményeket adó algás téli beetető takarmány terítését, mely az eddigi vizsgálatok alapján jelentősen csökkentheti a mostanság drasztikus méreteket öltő téli méhelhullás mértékét.
  • Segít erősíteni a mézfogyasztást, mivel érdekes, értékes termékként jelenik meg a fogyasztó számára, tovább színesítve a természetes mézek kínálatát és megszerettetve a mézfogyasztást már a legifjabb generációra is gondolva. Így további kivezetés lehet a projekt során párhuzamosan modellezett termék, a mézes gumimaci forgalomba hozatala. De a gasztronómia is igényli a különböző, elsősorban gourmet ételekhez a speciális íz, szín és illatanyagokkal megjelenő „TöbbmintMéz” termékek alkalmazását.

A szekció keretén belül további, helyi vállalkozások közreműködésével megvalósult érdekes előadásokat hallgathattak meg az innovációs nap résztvevői:

- Pozitív élettani hatású, új mézkészítmények kifejlesztése – előadó Molnár Szabolcs

- Egészségvédő méztermékek létrehozása új eljárással, alginát-prebiotikum makrokapszulák alkalmazásával – előadó Molnár Szabolcs

- Szatmár Íze Szatmárikumok, az innovatív alma – előadó Dr. Naár Zoltán

- Komplex relaxáló hatású tejtermékek kísérleti fejlesztése – előadó Dr. Naár Zoltán

A szakmai napon a kérdésekre adott válaszok után lehetőség volt konzultációra is a Széchenyi Programiroda képviselőjével az aktuális K+F támogatási lehetőségekről.

Bihari Innovációs Nap 23Bihari Innovációs Nap 28

You have no rights to post comments