artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Na de mit jelent a „megfelelő távolság”? A közlekedési szabályzatot úgy módosították, hogy mérhető legyen. Fontos változások léptek életbe a napokban a közlekedési szabályzatban, mely egyaránt érinti a bicikliseket, az elektromos rollereseket és a gépjármű-vezetőket. Az eddigi általános elv szerint a sofőröknek másfél méteres oldaltávolságot kellett tartaniuk a kerékpárosok megelőzése esetén, mind lakott területen belül, mind azon kívül. Aki egy kicsit is ismeri a romániai közlekedési morált, az tudja, hogy csak nagyon kevesen tartják a másfél méteres távolságot, ami annak is betudható, hogy javaslatról lévén szó megszegése nem vont maga után bírságot. Ezen változtat a Hivatalos Közlönyben már megjelent új szabály, mely kötelezővé teszi a sofőr számára a megfelelő távolság betartását a kocsiknál lassabban haladó járművektől.

Mivel a másfél méteres távolság nem mérhető objektíven, így a büntetés jogosságát el lehet vitatni, az új szabály inkább az útburkolati jelekhez köti a biciklisek előzését. Az 50 km/óránál lassabban haladó gépjárművek vezetői kötelesek előzéskor a két bal kerékkel átlépni a terelővonalat. Az ennél gyorsabban száguldók kicsivel nagyobb távolságot kell tartaniuk: az autó szélességének legalább a felével kell átlépjék a terelővonalat.

A záróvonal (folytonos vonal) átlépése továbbra is tilos – akkor is, ha biciklis vagy rolleres halad előttünk. Meg kell várni, amíg az útfestés lehetővé teszi az előzést.

Aki az új szabályozásokat megszegi, harminc napra elbúcsúzhat a jogosítványától.

You have no rights to post comments