Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve módosította a képesítési követelmények rendeletét. Október 13-tól a konyhai, valamint a cukrászati tevékenységekben csak a szakmai felügyeletet ellátó személynek kell képesítés.
A minisztérium szerdai közleményen jelezte, hogy módosította a képesítési rendeletet, az ügy előzményeiről hétfői cikkünkben írtunk.
Amint arról beszámoltunk, szeptember 1-jén életbe lépett a 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet, amely szerint meleg és hideg ételeket, italokat, cukrászati termékeket kizárólag szakirányú végzettséggel rendelkező munkavállalók készíthetnek, vagyis már nem elegendő, ha a konyhán vagy a cukrászüzemben egyetlen vezető szakácsnak vagy cukrásznak van szakképzettsége, aki felügyeli a többiek munkáját. A vendéglátósok okkal érezhették úgy, hogy ez a szabály tovább súlyosbítja a pandémia miatt amúgy is megroppant, munkaerőhiánnyal küzdő szakma helyzetét.
A minisztérium már hétfőn bejelentette, hogy az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve módosítja a fenti szabályozást. Ez meg is történt, a kedd esti Magyar Közlönyben kihirdették a módosítást.
Az ITM mai közleménye szerint a módosítás lényege, hogy a jövőben nem kötelező a konyhai, valamint a cukrászati tevékenységekben dolgozó valamennyi munkavállalónak szakképesítéssel rendelkeznie, elég, ha a szakmai felügyeletet ellátó személy rendelkezik vele.
A büfétermékek (például a lángos, a palacsinta, vagy melegszendvics) elkészítése és forgalmazása pedig egyáltalán nem lesz képesítéshez kötött tevékenység. A közleményben hangsúlyozzák, a kormány kiemelten fontosnak tartja a gazdasági szereplők működési stabilitásának megőrzését.
Fotó: 123rf.com