artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Tegnap az osztrák egészségügyi és turisztikai miniszterek közösen ismertették a téli szezonra meghatározott szabályokat. Ezekre kell odafigyelni síelésnél, vendéglőben vagy a szálláshelyeken.

Leegyszerűsítve: az oltottaknak és a betegségen átesetteknek túl sok kötelezettségük nem lesz a következő síszezonban. A legfontosabb, hogy az erről szóló igazolást mindig maguknál tartsák, mert jegyvásárláskor mindig, a lifteknél pedig szúrópróbaszerűen kérhetik.

Ezen felül a zárt helyeken és a zárt lifteken (pl. kabinos lift, vagy ülőlift lehajtott "buborékkal") kötelező lesz az FFP2-es maszk viselete. Ez a szabály minden 14 éven felüli utasra vonatkozik. A 7 és 14 év közötti gyerekeknek nem kötelező a szabványos maszk, elég eltakarniuk valamivel a szájukat és az orrukat. Hét év alatt semmilyen ilyen jellegű kötelezettség nincs.

Legyünk tisztában az un. 3G-szabállyal. A 'G' a három német szó (geimpfte, genesene és getestete Personen - beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek) első betűit jelöli. Tehát 3G-s védettségi igazolás azt jelenti, hogy az illetőt vagy beoltották, vagy átesett a betegségen, vagy negatív tesztet produkált. A szezonban 3G-igazolás szükséges a síbérlet vásárlásához. Gyerekeknek, 12 év alatt, nem kötelező a 3G-igazolás.

Fontos, hogy mivel csak védettségi igazolással rendelkezők síelhetnek, így megszűnik a távolságtartás szabálya, tehát sorban állva nem kell 1,5-2 métert betartani. Ezzel egyidőben a sílifteken sem lesz korlátozás, tehát maximális kapacitással közlekedhetnek a felvonók, így valószínűleg a sorok is rövidebbek lesznek.

Hütték, vendéglők, szállás, aprés-ki

Szállodák és vendéglők eddig is a 3G-szabály szerint működtek. Itt annyi az újdonság, hogy antigén gyorsteszt esetében csak 24 óránál frissebbet fogadnak el, PCR-teszt esetén 48 órásat.

11586 1

Fotó: sielok.hu BKK 2021.09.20.

Tavallyal ellentétben, most nem tiltják be a síelés utáni bulikat, vagyis az aprés-ski időtöltést. Itt azonban szigorúbbak a szabályok, vagyis az éjszakai szórakozóhelyekre vonatkozó rendeletet követik a szezonban. Síelés utáni bulikban csak a beoltottak vagy a betegségen átesettek vehetnek részt, valamint csak a PCR-tesztet fogadják el. Antigén teszt, vagy mért antitest szám igazolása nem elfogadott.

Esetleges szigorítások

Ausztria háromlépcsős tervben gondolkozik a járványhelyzet kezelésére. A bevezetett szigorításokat a kórházak intenzív ágyainak kapacitásához igazítják a szezonban. Amint emelkedik az intenzíven kezelt betegek száma, úgy lépnek életbe szigorúbb intézkedések. A felröppent megoldások közé tartozik a 2G (vagyis csak oltottak és betegségen átesett személyek részére), amelyet már néhány német városban részben bevezettek.

Kérdések

Mivel csak tegnap jelentették be, a részletek még nem ismeretesek. Még nem tisztázott hogyan fogják ellenőrizni a vélhetően nagy számban érkező síelőket a lifteknél, hogy rendelkeznek-e védettségivel. A síterepek üzemeltetői ettől elzárkóznak, a rendőrség és egészségügyi hatóságok kapacitása kevés lesz ehhez.

A szezon- és a többnapos bérleteket valószínűleg nem lehet teszttel megvásárolni, hiszen az adott napra kiadott negatív teszt már nem érvényes pár nappal később, vagy a szezon későbbi időpontjában.

Ezeken felül biztosan számos kérdés felmerül majd, amelyet a szezonkezdetre valószínűleg tisztázni lehet.

A síterep üzemeltetői elégedetten fogadták a tervezett intézkedéseket. Jelen pillanatban a szezon biztosítottnak látszik. Fontos, hogy külföldi vendégekkel szemben nem terveznek extra korlátozásokat. Az FFP2-es maszk pedig nem újdonság, tavaly sokan hozzászokhattak Ausztriában - jelentette ki a síterep üzemeltetők egyesületének vezetője.

Címlapfotó: Wagrain-Kleinarl Tourismus

You have no rights to post comments