artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2021. szeptember 18-án Berettyóújfaluban, a Szent István téren, a Makk Kálmán mozi előtt Konrád György tiszteletére Konrád-emlékpad avatáson vehettünk részt, majd a Zsinagóga Kultúrtérben „Elutazás és hazatérés” című emlékesten a városunkból elszármazott íróra emlékeztünk. KÉPGALÉRIA

Az emlékpad avatáson Kocsis Csaba, a Berettyóújfalu Városért Közalapítvány elnöke köszöntötte a megjelenteket és visszaemlékezett városunk híres szülöttére, a Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológusra, aki számos rangos külföldi és magyar elismerésben részesült, 2003-ban a Berettyóújfalu város díszpolgára címet is megkapta. Ezt követően Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő tartott avató ünnepi beszédet, melyben elmondta, jól ismerte Konrád Györgyöt és azokat a személyeket is, akik az író műveiben, önéletrajzi írásaiban szerepeltek. Mint fogalmazott: kiváló írónak tartja Konrád Györgyöt, művei, írásai nagy értéket képviselnek, Ő is megérdemelte volna az irodalmi Nobel-díjat, mint Kertész Imre.

Konrád emlékpad avatás 24Konrád emlékpad avatás 02

Dr. Vitányi István személyes élményeit is megosztotta az avató résztvevőivel. 10-12 éves korában hallott először Konrád Györgyről, méghozzá a Szabad Európa Rádióban. Már akkor felkeltette az érdeklődését, hogy ki is az a „falubéli”, akinek volt bátorsága az akkor fennálló rendszer ellen küzdeni. Később személyesen is volt szerencséje megismerkedni Makk Károllyal, Kürti Sándorral és Konrád Györggyel is az egykori Lisztes szállodában, Lisztes Anna néninél. Sok érdekes történetet ismerhetett meg szülővárosáról, Berettyóújfaluról. A jó kapcsolat az író haláláig megmaradt, ezért képviselő úr megtiszteltetésnek érzi, hogy Őt kérték fel a Konrád-pad avatására.

Konrád emlékpad avatás 28Konrád emlékpad avatás 31

A zsúfolásig megtelt Zsinagóga Kultúrtérben Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd elmondta, Judit asszonynak köszönhetően a Konrád család szekrénye a kiállításban látható és a mai naptól a polcain néhány Konrád György családját ábrázoló archív kép is bemutatásra kerülhet. A szekrény ajtaján Kocsis Csaba fotógrafikáján Konrád György a temetőben emlékezik a családra, így a polcokon lévő képek is ezt a gondolatot erősítik.

Konrád György családi képei korábban a Berlini Művészeti Akadémia Archívumába kerültek, s Judit asszony kérésére és a berlini munkatársak, köztük Madacsi – Laube Katalin jóvoltából kaphattuk meg ezeket a felbecsülhetetlen dokumentumokat digitálisan.

Konrád emlékpad avatás 62Konrád emlékpad avatás 67

Az „Elutazás és hazatérés” című emlékesten közreműködött Mácsai Pál, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki Konrád György idézeteket olvasott fel, valamint a Trio Passacaglia (Rajk Judit ének, Kéringer László ének, Zétényi Tamás cselló) műsora  színesítette a megemlékezést, melyet a közönség hatalmas vastapssal fogadott. Az eseményen részt vett többek között Konrád György özvegye, Lakner Judit és fiai - Áron és József, valamint Zádor Pál, Konrád György unokatestvére Washingtonból, illetve Ács (Adler) András - a neves nyomdász fia - Haifából.

You have no rights to post comments