artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Az őszi időszakban az iskolakezdés kiemelt figyelmet követel a közúti forgalomban résztvevőktől éppúgy, mint a közlekedés rendjét felügyelő rendőröktől. A balesetek elkerülése érdekében a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság fokozott figyelmet fordít szeptember hónapban, az iskolák környezetében lévő közutak közlekedési rendjére.

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság munkatársai fokozott rendőri jelenléttel kívánják megelőzni a közlekedési baleseteket. A megelőzés során kiemelt figyelmet fordítunk az oktatási intézmények közvetlen környezetében az adott útszakaszon érvényben lévő megengedett legnagyobb sebesség betartására, a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatának ellenőrzésére.

A napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában szeptember 1-től azoknak az  általános iskoláknak a közelében, ahol közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, fokozott rendőri jelenlét kerül megszervezésre. Az ott szolgálatot teljesítő kollégáink ügyelve a közlekedés rendjére, felhívják a szülők figyelmét a szabályos közlekedésre, valamint segítik a gyalogos átkelőhelyeknél a biztonságos áthaladást.

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság hagyományosnak mondható kapcsolatot alakított ki a régió iskoláival, melynek során a 2022/2023. tanévben is folytatjuk az un. „iskola rendőre programot”.

Az iskola kezdése kapcsán a következőkre hívjuk fel a figyelmet:

A gyermekeket autóval iskolába vivő szülők a személygépkocsival minden esetben

  • a kijelölt várakozó- illetve megállóhelyeken álljanak meg,
  • a gépkocsiból a gyermekek a jobb oldali ajtókon szálljanak ki,
  • használják a biztonsági öveket, szükség szerint a biztonsági gyermekülést,
  • az úttesten történő gyalogos áthaladást mindig körültekintően, gyalogátkelőhelyen, illetve ennek hiányában a legrövidebb útvonalon, útkereszteződéstől kellő távolságra hajtsák végre.

Kerékpáros közlekedés esetén:

  • a szülővel közös útvonal bejárás után engedjék gyermekeiket önálló közlekedésre,
  • kerülni kell a forgalmas, balesetveszélyt magában rejtő útvonalakat,
  • a kerékpárokat az előírásnak megfelelően kell felszerelni világítóberendezéssel, fényvisszaverő „prizmákkal”,
  • a vagyonvédelmi szempontokat szem előtt tartva a kerékpárt lezárhatóvá kell tenni.

Gyalogos közlekedés esetén fontos, hogy:

  • gyermekkel közösen haladva mindig a szülő menjen az úttest felőli oldalon,
  • az úttesten történő áthaladáskor kellő körültekintés után, a legközelebbi gyalogátkelőhelyen menjenek át, ennek hiányában a lehető legrövidebb útvonalon biztonságos távolságra az útkereszteződésektől.

Késői hazamenetel esetén törekedni kell arra, hogy a gyermek ne egyedül közlekedjen, lehetőleg az egy irányban lakók együtt, vagy nagyobb gyermek, illetve felnőttek, szülők társaságában menjenek haza.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően feladatainkat a polgárőrséggel együttműködve és összehangolva hajtjuk végre.

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Berettyóújfalui Rendőrkapitányság                                                   

You have no rights to post comments