artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Elsősorban a háborús események, erőszak, fegyveres konfliktusok közben elhunyt vagy eltűnt személyek tiszteletére állítunk emléket, és kifejezzük együttérzésünket az eltűntek hozzátartozóival az augusztus 30-i világnapon.

Szomorú világnap azokért, akik háborúban, erőszakos események, fegyveres konfliktusok miatt eltűntek; rájuk emlékezünk. Kifejezzük, hogy együttérzünk velük és szeretteikkel. Vígasztalnak és örömmel töltenek el azok a történetek, amikor a keresés, kutatás sikerrel zárult, megtalálták elveszett rokonukat a hozzátartozók. Hazánkban a Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata foglalkozik ezekkel az esetekkel, de csak a külföldi kereséssel. Az határokon belül a rendőrség hatáskörébe tartozik.

Ezer új kérelem évente

– A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata 1914 óta foglalkozik a háborúban, természeti katasztrófában eltűnt közeli családtagok keresésével. A Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságán jelenleg két munkatárs végzi a Keresőszolgálat munkáját – válaszolta érdeklődésünkrenkre Domonkos Erzsébet keresőszolgálat-vezető. „Évente körülbelül ezer új kérelmet kapunk, ezen kívül folyamatosan foglalkozunk a régebbi ügyekkel is.

Elsősorban külföldön élő rokonok felkutatását vállaljuk, az erősségünk titka a Vöröskereszt világméretű keresőszolgálati hálózatában rejlik.

Nem tartozik az illetékességi körünkbe az olyan eset, amikor valaki elmegy otthonról, ismeretlen helyre távozik, elkóborol, eltűnik, ez egyértelműen a rendőrség hatásköre.

Az eltűntek világnapja elsősorban a háborús események közben elhunyt, vagy eltűnt személyek tiszteletére állít emléket, és kifejezi együttérzésünket az eltűntek hozzátartozóival” – mondta.

Keresés és üzenetközvetítés

A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálatának segíti a családtagok egymásra találását azokban az esetekben, amikor háborús események, fegyveres konfliktusok, politikai üldöztetés, természeti katasztrófák miatt szakadtak el egymástól a közeli hozzátartozók, s mint már írtuk, országhatárok választják el őket egymástól. A szolgálat másik vállalása, hogy háború alatt saját hálózata segítségével üzeneteket közvetít a sebesültek, hadifoglyok, menekültek és azok családtagjai között.

Nem az ő feladata azonban a jogi ügy vagy családi konfliktus miatti keresés, a családfakutatás, a rendőrségre tartozó eltűnési esetek, országon belüli keresések és az osztálytalálkozó-szervezés.

Kérelembeadás: segítünk helyi szinten

Ha olyan élethelyzetbe került, hogy közeli hozzátartozóját kell külföldön keresnie családegyesítés céljából, egy keresési kérelmet kell kitöltenie és leadnia. Ezt megteheti személyesen a települése közelében működő Vöröskereszt-irodában; a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezeténél és területi szervezeteinél is. Ha internettel rendelkezik, a voroskereszt.hu Keresőszolgálat rovatából letöltheti a kérelmet, (https://voroskereszt.hu/keresoszolgalat/keresesi-kerelem-benyujtasa/), majd kitöltve e-mailben elküldheti a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címek valamelyikére. Külföldön élők postai úton kérelmezhetnek (Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálat, 1051 Budapest, Arany János utca 31.).

A II. világháborúban eltűnt szeretteik és külföldön, ismeretlen helyen élő rokon felkutatásában időről időre kérnek segítséget a kérelem benyújtásához a Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezetének vagy Területi Szervezetének irodáiban az itt élő érintettek. Sajnos előfordult, hogy a közelmúltban eltűnt, külföldre került hozzátartozó miatt adtak be keresési dokumentumot. A Vöröskereszt munkatársai szívesen segítenek. Ha belföldi keresésről vagy egyedi esetekről van szó, tájékoztatják a családtagokat, milyen hivatalhoz fordulhatnak.

Országon belül vagy egyéni esetekben

A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata hasznos információkat, linkeket szerepeltet online felületén azoknak, akik olyan esetekkel keresik hozzátartozójukat, amelyek nem tartoznak hatáskörébe. A Hajdú-Bihar megyei irodákba gyakran érkeznek olyan emberek, akiknek nincs internetük, nekik személyesen segítenek információkkal a munkatársak.

Magyarország területén élő hozzátartozó felkutatásában a kereső lakóhelye szerinti kormányhivatal segít, amennyiben meg tudja adni a keresett személyi adatait. Vidéken a járási hivatalok és a kormányhivatalok tudnak segíteni. A budapestieknek a Központi Okmányirodát, a Hajdú-Bihar megyében a Debreceni Járási Hivatal Debreceni Kormányablakát javasolják (4024 Debrecen, Piac u. 42-48, Telefonszám: (52) 516 101).

Ha hozzátartozója hirtelen, betegség, zaklatott állapot vagy egyéb krízis miatt eltűnik, a rendőrséghez célszerű fordulni.

You have no rights to post comments