artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 3. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Fahéjas szilvaleves

Párizsi sertésszelet carbonara spagettivel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Húsz millió forint nem sokat ér, ha a fővárosban vagy a megyeszékhelyeken szeretnénk ingatlanba fektetni. Mindezek mellett pedig a Balaton vagy a Velencei-tó sem olcsó mulatság, ha ingatlanbefektetésről van szó. Ellenben a vidéki piaccal, ahol akár 100 m2 feletti ingatlant is kaphatunk egy budapesti minigarzonért. Ráadásul ár szempontjából az sem mindegy, hogy házról vagy lakásról beszélünk.

Így függ az ár az ingatlan típusától

Egy adott település ingatlanpiacán belül többféle lakóingatlan-típust tudunk elkülöníteni, a leggyakrabban családi házat, téglalakást és panellakást. Általánosságban elmondható, hogy a lakásoknak magasabb árat szabnak, mint a kertes házaknak. Így van ez Berettyóújfaluban is.

Ha az általunk kijelölt 20 millió forintos keretösszeget nézzük a Berettyóújfaluban, akkor a lakáspiacon sokkal kevesebb négyzetmétert kaphatunk, a családi házakkal szemben. Egészen pontosan – az Ingatlannet.hu májusi statisztikai adatai alapján – a 20 milliós büdzsé egy 90 m2-es családi házra vagy egy csaknem fele ekkora téglaépítésű lakásra futja.

Idén a Berettyóújfaluban eladó házak és lakások közötti árdifferencia csak tovább nőtt. Ez annak a következménye, hogy míg a házak átlagára hónapról hónapra stagnált, addig a téglalakásoké egyre csak emelkedett. A tavaszi időszakot elnézve azért a téglalakások átlagos négyzetméter ára is beállt egy adott szintre, de nem elképzelhetetlen, hogy a későbbiekben tovább fognak drágulni.

lako1

Egy debreceni lakásért Berettyóújfaluban három házat is kaphatunk

Az ingatlantípuson felül az árat még számos tényező befolyásolhatja. Ilyen például az ingatlan állapota. A használt, régebbi építésű változatok alacsonyabb áron érhetők el, mint az új építésű korszerűbb társaik. Az állapoton felül sokat nyomhat a latba a lokáció is. A jól frekventált, mindenhez közeli, központban elhelyezkedő ingatlanokért többet kérhetnek el a tulajdonosok. Ugyanígy nagy az árkülönbség a nagyvárosok és kisvárosok, falvak, községek között.

Például hatalmas nagy az árbeli differencia a berettyói házak/lakások és a debreceni házak/lakások között. Idén májusban egy Berettyóújfaluban eladó ház átlagos kínálati ára 220 ezer Ft/m2 volt, Debrecenben pedig 420 ezer Ft/m2. A két település májusi lakáspiaci árai pedig 420 ezer Ft/m2-nél és 630 ezer Ft/m2-nél álltak meg, természetesen a megyeszékhely javára.

Mit is jelent mindez a 20 millió forintos keretösszegünk tükrében? Azt, hogy családi házból 40 négyzetméterrel, lakásból pedig 15 négyzetméterrel nagyobbat kínálnak Berettyóújfaluban, mint Debrecenben. Ha pedig a debreceni lakásokat vetjük össze a berettyói házakkal, akkor mondhatni háromszor akkorát kapunk a kistelepülésen, mint a megyeszékhelyen.

lako2

Egyre kevesebbre elegendő a pénzünk

Úgy tűnik, hogy az ingatlanárakat még a koronavírus sem tudta tartósan csökkenteni, sőt sok hazai településen csak stagnálás vagy éppen hogy drágulás ment végbe. Az árak emelkedéséhez az új építésű lakások esetében az építőanyagárak szárnyalása nagyban hozzájárult. Az építőipari anyagokat a hiány drágította meg, mely probléma egész Európában jelen van.

Ugyanakkora a használt ingatlanok piacán is növekedhetnek az árak, melyet a kormány otthonteremtési programja, illetve a koronavírus miatt átrendeződött értékrendünk fokozhat.

You have no rights to post comments