artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Amikor a nyugdíjas éveinkre keresünk megfelelő megtakarítási formát, akkor egészen sok lehetőségünk akad arra vonatkozóan, hogy milyet válasszunk. Az alábbiakban a három jól ismert nyugdíj előtakarékossági megoldás különbségeit mutatjuk be.

Önkéntes nyugdíjpénztár – egy stabil rendszer évtizedek óta

Az ÖNYP a legidősebb nyugdíj megtakarítási forma, amelyet a kilencvenes évektől kezdve sokan igénybe is vesznek. Megbízható és rugalmas lehetőségei pedig engedik azt, hogy például ne csak a nyugdíjazásunkra költsünk. Az önkéntes nyugdíjpénztár tíz éves pénztári tagság, illetve fizetés után engedi, hogy kivegyünk a hozamból anélkül, hogy a tagságunk megszűnne. Ezért ez a megtakarítási forma, akár a nyugdíjazásunk előtti anyagi természetű terveink eléréséhez is hozzásegíthet. Költhetünk például utazásra belőle vagy autó vásárlásra, hiszen ez az összeg szabadon felhasználható. A tíz év lejárta után pedig háromévente juthatunk a pénzünkhöz, vagyis vehetünk ki a megtakarításunkból.

Nyugdíjbiztosítás – biztos tartalék időskori éveinkre életbiztosítással

A nyugdíjbiztosítás az ÖNYP-vel szemben már kevésbé ilyen rugalmas, viszont akár jóval több megtakarításunk lehet a magas hozamoknak köszönhetően. A nyugdíjbiztosítás életbiztosítást is ad, ami a rokkantságunk vagy az esetleges elhalálozásunk esetén folyósít. Ezért azok számára kifejezetten kedvező lehet, akik egyébként is szeretnénk életbiztosítást kötni. A nyugdíjbiztosítás hozamából nem vehető ki semmi időközben, vagyis csak a nyugdíjazásunktól kezdve folyósít, ugyanakkor felbontható. Habár utóbbi azért csak a legvégső esetben ajánlott, hiszen díjköteles és még a jóváírt 20 százalékos adótámogatást is vissza kell fizessük az állam részére felbontás esetén.

Nyugdíj előtakarékossági számla – ami kilóg a sorból kicsit

A NYESZ, vagyis nyugdíj előtakarékossági számla kicsit másabb, mint ahogy elképzelnénk, hiszen itt elengedhetetlen a pénzügyi tudás ahhoz, hogy megfelelően tudjuk kezelni ezt a típusú számlát. Ebben az esetben ugyanis mi magunk kell vásároljuk és adjuk el az értékpapírokat, amelyekben részvények és állampapírok is szerepelhetnek többek között. Előnye, hogy abszolút a magunk urai vagyunk, és akkor fizetünk be amikor kedvünk tartja. Ezáltal nagyon szép hozamokat érhetünk el, hiszen a harmadik felet kikerüljük – vagyis nem kell jutalékokat fizetni más pénzügyészeknek. Hátránya viszont az, hogy figyelni kell a számlára. Foglalkozni kell vele folyamatosan, hiszen csak akkor tudunk igazán jó hozamokat kapni, ha törődünk vele.

Melyiket érdemes választanunk?

Összegezve – ezek a nyugdíj előtakarékossági formák különféle pluszokat kínálnak számunkra. Amennyiben értünk a pénzügyekhez és nem szeretnénk a nyugdíjazásunk előtt kivenni a megtakarításból, akkor a nyugdíj előtakarékossági számla jó választás lehet. Ugyanakkor, ha szeretnénk akár a nyugdíjazásunk előtti céljainkra is fedezetet szánni, akkor az önkéntes nyugdíjpénztár remek alternatíva lehet a nyugdíjazás előtti és utáni anyagi terveinkhez is. Ha pedig egyébként is szeretnénk életbiztosítást kötni, a nyugdíjbiztosítás tökéletes választás lesz.

You have no rights to post comments