artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Szakmai napot szervezett az EXPRESS Hűtéstechnikai Szerviz Kft. 2022. április 25-én Berettyóújfaluban, amely egyben a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége Észak-Kelet Magyarországi Regionális Szervezetének fóruma is volt. A rendezvényre immár XXIV., a HKVSZ- szel közösen pedig VI. alkalommal került sor. KÉPGALÉRIA

Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 01

Az eseményen Tóth László, az EXPRESS Hűtéstechnikai Szerviz Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Mint elmondta, a legutolsó 2020. január 27-ei konferenciát követően véleménye szerint senki nem merte volna azt mondani az akkor még távolban lévő koronavírusról, hogy az egyszer csak itt lesz és olyan sok bajt, kétségbeesést és bizonytalanságot fog az embereknek okozni. Sajnos immár 2 éve számtalan gondot és felfordulást generált az egész Földön. Jelenleg a vakcina az, amiben bízhatunk, de a tudomány összehasonlíthatatlanul magasabb szinten van mint Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 04például a spanyol nátha idején  volt,  és  ha itt is marad köztünk, azért tudunk újra élni, dolgozni, szeretni, bízni a holnapban és a jövőben! – mondta bizakodóan az ügyvezető igazgató, aki az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a következő gondolatokat fogalmazta meg: 

- „Egyszerűen nem akartam elhinni - szerintem nagyon sokan nem akartuk ezt elhinni -, hogy a XXI. században ismét az ólom akarja a vitákat eldönteni! A digitális világban – akkor, amikor azt gondolnánk, hogy az emberi életnél nincs drágább – egyszerűen egy rémálom, hogy egyesek úgy gondolják, hogy lőjük le azt, akivel nem értünk egyet! Sajnálom, de nem tudok úgynevezett geopolitikus módjára gondolkodni! Az egyszerű józan paraszti ész is azt diktálja, hogy ennek a lövöldözésnek gyorsan véget kell vetni, ezt a háborút a lehető leggyorsabban be kell fejezni és a vitát másképp kell elrendezni, nem pedig fegyverrel! De akárhogy is van és lesz, ebből a háborúból mindenképp ki kell maradnunk! Gyerekeink, unokáink jövőjét egyszerűen nem vehetik el!”

Tóth László hangsúlyozta, ami ebben a helyzetben rajtunk múlik az, hogy próbáljunk a mindenkori körülményekhez alkalmazkodva tovább tervezni, dolgozni és reménykedni! Jelenleg elmondható, hogy most minden változik, tehát a változás az egyedüli állandóság. Ezért kell szinte folyamatosan tanulni, tanulni és szakadatlan tanulni! Mindig jön egy új technikai újítás, új  jogszabály, új helyzet ami megváltoztat mindent és nekünk ehhez kell alkalmazkodnunk. 

Mindenkinek jó tanulást és gazdag információszerzést kívánva szokásához híven igazgató úr motiváló idézettel zárta beszédét, majd elkezdődtek a szakmai előadások.

 


Találkoztál már valaha sikeres, kiteljesedett, boldog emberrel, aki ugyanakkor pesszimista?
Én nem. Ez azért van, mert az optimizmus erővel ruház fel, és irányítja az érzelmeidet.
A pesszimizmus meggyengíti az akaratodat,
és elősegíti, hogy az aktuális hangulatod befolyásolja a cselekedeteidet.
Optimista szemlélettel viszont a hozzáállásodat irányíthatod,
hogy a legjobbat tudd kihozni a kétségbeejtő helyzetekből.
Ezt nevezik "átírásnak", mert míg néha a körülményeket nem tudod befolyásolni,
azon igenis képes vagy változtatni, hogyan tekints a dolgokra!

Nick Vujicic


 

A szakmai nap egyedülálló lehetőséget biztosított a térség szakembereinek, hogy első kézből értesülhessenek az aktuális szabályozási változásokról, szakmai trendekről, lehetőségekről, illetve kérdéseiket megbeszélhették kollégáikkal vagy feltehették közvetlenül az előadóknak.

A délelőtt folyamán elhangzott előadások:

- Hűtőközegekkel kapcsolatos 2021. évi változások, 2022., 2030. évi törvények ismertetése és alternatív közvetítő közegek ismertetése

Előadók: Beke Enikő, Simon Sándor (Climalife Kft.)

Beke Enikő a Climalife Kft-t marketingese elsőként a cég tevékenységét mutatta be. A Climalife Kft. egy családi vállalkozás, amely 1874 óta a hűtés- és klímatechnika szakértője a termodinamika és a technikai közegek terén. 2021-től tevékenységi köre kibővült a Dehon csoport fenntartható fejlődést szem előtt tartó finomkémiai kínálatával. A Climalife termékek és személyre szabott szolgáltatások széles skáláját kínálja: hűtőközegek, közvetítőközegek, kenőolajok, szivárgásérzékelők, tisztítóanyagok, laboranalízisek, ipari és mérnöki szolgáltatások, valamint aeroszol hajtógázok, habosító- és oltóanyagok, ipari- és speciális gázok. Értékteremtési modelljük középpontjában a szénlábnyom csökkentése és az energiahatékonyság növelése áll, a hűtőközegek 75%-át újrahasznosítják.

Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 11

Az előadásban szó esett a hűtőközegek piacának aktuális helyzetéről, majd az érdeklődők megismerkedhettek a legújabb, környezetbarát hűtőközegek alkalmazása révén fenntartható beruházásokat biztosító lehetőségekkel, illetve új és meglévő berendezések öko-hatékony megoldásaival. Bemutatásra került a cég honlapján megtalálható webes applikáció is. Az A2L hűtőközeg-töltet kalkulátor az EN378-1 szabvány szerinti hűtőközeg töltetek kiszámítását teszi lehetővé, jelentősen megkönnyítve ezzel a szakemberek munkáját.

Simon Sándor a gazdaságosság és hatékonyság összeegyeztetéséről beszélt közvetítőközeges rendszerek esetében, illetve felvázolta milyen lehetőségeket kínál erre a Climalife Kft.


- Széndioxid és egyéb alternatív hűtőközeg alkalmazását bemutató oktatási kabinet elméleti és gyakorlati oktatói munkájának tapasztalatai, tervei 2020-21-22.

Előadók: Várkonyi Nándor H.K.V.SZ elnök-főtitkár és Dr. Maiyaleh Tarek PhD egyetemi docens (Budapesti Műszaki Egyetem, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék)

Várkonyi Nándor HKVSZ elnök-főtitkár a széndioxid és alternatív hűtőközegek alkalmazásáról felhasználói oldalról való megközelítésben beszélt, mivel sok kérdés érkezik a szövetséghez ezzel a témával kapcsolatban. Mint elmondta, a hőszivattyúzás manapság nagyon elterjed és a hibák 90%-a a hűtőközeges rendszereknél a víz oldalon tapasztalható. Környezetbarát hűtőközegek alkalmazását érdemes preferálni, mivel az üvegházhatást növelő képességet a vonatkozó előírások szerint 2030-ra ötödére kell csökkenteni. Ezt az összetevők arányának változtatásával, valamint egyes komponensek önálló alkalmazásával lehet megvalósítani. Eközben a tűzveszélyességi tényezőt is figyelembe kell venni. Természetes hűtőközegeket is lehet alkalmazni (pl. nitrobután, propán, széndioxidos rendszerek). A határértékek figyelembevételével kockázatelemzést szükséges végezni és védelmi rendszereket kell kialakítani. A HKVSZ képzései között szerepel egynapos tűz-és robbanásveszélyes hűtőközegekkel kapcsolatos biztonságtechnikai oktatás is.

Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 09Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 24

Dr. Maiyaleh Tarek PhD egyetemi docens elmondta, a HKVSZ által szervezett kétnapos képzés első napján elméleti, a másodikon pedig gyakorlati oktatáson vesznek részt a jelentkezők. Fontosnak tartja, hogy inkább csak egy hűtőközeggel (pl. CO2) foglalkozzunk a komponensek helyett. A jó elméleti tudás elsajátítása nagyon fontos, ezért a tanfolyam az alapok ismertetésével kezdődik. Egy készüléknél meg kell tudni határozni az aktuális nyomás, hőmérséklet és a hűtőközeg állapotát. Lényeges lenne, hogy az egyetemi szakmérnöki képzést (hűtéstechnika) több hallgató válassza, de a nehéz tananyag miatt sajnos kevesen mernek belevágni. A jelenlegi tervek szerint az idei évben indulni fog ez a kétéves szak és Dr. Maiyaleh Tarek bízik abban, hogy minél több jelentkezőnek tudják majd átadni azt a tudást, ami ezen a területen dolgozók számára elengedhetetlen ahhoz, hogy szakmailag alapos és kifogástalan munkát végezzenek.

Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 08Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 29

Az előadásból megtudtuk azt is, hogy a szén-dioxidot már 1835-ben elkezdték használni a higany megszilárdításához, majd az 1850-es években kompresszorkészítésnél alkalmazták, a 1860-as években pedig leírták, hogyan működik egy szén-dioxidot használó hűtőberendezés. 1910-ben fegyverraktárak hűtésére 1800 CO2 alapú kétkompresszoros rendszert telepítettek. 1940-ig a CO2 dominált a hűtésiparban, főleg a légkondicionáló berendezéseknél. A Titanic hajó esetében is így oldották meg a hűtést, légkondicionálást. A CFC hűtőközeg feltalálását követően a szén-dioxid kiszorult erről a területről, viszont az új követelmények hatására – az üvegházhatás csökkentése – újra reneszánszukat kezdik élni és a technológia is fejlődik, korszerűsödik.


- Bontott hűtéstechnikai eszközök, előírások szerinti kezelése

Előadó: Höflinger Norbert (HWD Recycling Kft.)

Höflinger Norbert stratégiai igazgató a bontott hűtéstechnikai eszközökkel kapcsolatban a 2020-as adatokat ismertette, ami szerint a megoszlás a következő: 334.900 kg keletkezett, 2.062.778 kg begyűjtött és 1.563.145 kg kezelt. A klímák eltűnésének legfőbb okai a jogszabályi ismeret és az ellenőrzések hiánya, valamint a hanyagság és a pénz. A legkevésbé hatékony megoldás a lerakás, elsősorban a megelőzésre kell fókuszálni az újrahasználat és minimalizálás mellett.

Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 33

Mint megtudtuk, a szállítást szabályozó hulladéktörvény szerint hulladékot csak hulladékgazdálkodási engedély birtokában, vagy nyilvántartásba vétel alapján lehet szállítani, kivéve ha a természetes személy ingatlanhasználó az elkülönítetten gyűjtött háztartási hulladékot hulladékgyűjtő pontra, hulladékgyűjtő udvarba, átvételi helyre vagy hulladékkezelő létesítménybe szállítja, illetve a gazdálkodó szervezet nem üzletszerűen, alkalmilag, az elkülönítetten gyűjtött hulladékát saját járművével, másik telephelyén levő üzemi gyűjtőhelyre, vagy átvételi helyre, hulladékgyűjtő pontra, hulladékgyűjtő udvarba, valamint hulladékkezelőhöz szállítja.

Az elektronikai hulladékokról szóló kormányrendelet a forgalmazó számára előírja, ha a fogyasztó a forgalmazótól új elektromos, elektronikus berendezést vásárol, és azt a forgalmazó a fogyasztónak házhoz szállítja, a forgalmazó a fogyasztó által felajánlott, a vásárolt berendezéssel azonos mennyiségű és azonos használati célú elektromos, elektronikus berendezés háztartásban képződő hulladékát a nem természetes személy a fogyasztótól (hulladékbirtokostól) legalább ingyenesen, a természetes személy a fogyasztótól vásárlási utalvány ellenében átveszi és elszállítja. Ha a forgalmazó a hulladék kezeléséről nem saját maga gondoskodik, a visszavitt elektromos, elektronikus berendezést és annak valamennyi alkotóelemét, illetve az átvett, hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezést és annak valamennyi alkotóelemét elkülönítetten és hiánytalanul át kell adnia a gyártó vagy az átvételre hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező jogosult részére.

Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 34Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 34

A hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezést - különösen az ózonlebontó anyagokat és fluorozott, üvegházhatást okozó gázokat tartalmazó hőcserélő berendezések hulladékát - elkülönítetten kell gyűjteni. A hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezést az átvételi helyhez, valamint az átvételi helytől a hulladék kezelésének helyére történő szállítása során nem kell veszélyes hulladékként szállítani.

A vonatkozó kormányrendelet szerint a hulladéktermelőnek a meghatározott adattartalommal szükséges adatot szolgáltatnia, amennyiben a telephelyén a tárgyévben képződött és birtokolt hulladék összes mennyisége veszélyes hulladék esetén a 200 kg-ot, nem veszélyes hulladék esetén a 2000 kg-ot, nem veszélyes építési-bontási hulladék esetén az 5000 kg-ot meghaladja.

Höflinger Norbert felhívta a figyelmet azokra a tévhitekre és félreértésekre, amelyek ezen a területen gyakran felmerülnek.

Lehetséges megoldások: megfelelő szakcéget megbízni mind a berendezés, mind pedig a hűtőközeg elszállítására és ártalmatlanítására, a szakmai szervezetek által szervezett képzéseken, konferenciákon az ismeretek elmélyítése, valamint hosszú távon az NKVH regisztrált gépeknél jól jönne egy megsemmisítés gomb az internetes rendszerben.

Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 36

- Nemzeti Klímavédelmi Hatóság tájékoztatója a hűtőközeggel kapcsolatos jogszabályokról és az aktuális szakmát érintő változásokról

Előadók: Kiss Hermina, Dr. Szabó Iván, Glück István

Az előadásból a 517/2014 EU Rendelet tervezett módosításának főbb tartalmi elemeit és egyéb hatósági aktualitásokat ismerhettek meg a szakmai nap résztvevői. A rendelet az F-gáz (fluortartalmú) hűtőközegekkel kapcsolatos felhasználásra, regenerálásra, tárolásra és a megsemmisítésre, valamint az export-import szabályokra, szállításra vonatkozik. Kiterjeszti a kibocsátás megelőzés és szivárgás elhárításának felelősségét az üzemeltetőn túl a gyártóra, szállítókra, valamint minden szereplőre, aki gázt, vagy (előtöltött) berendezést birtokol. Az F-gázok gyártóinak és importőreinek  megfelelőségi nyilatkozatot kell kiállítaniuk arról, hogy a gyártás során keletkező trifluormetánt megsemmisítették vagy későbbi felhasználás céljából visszanyerték. Különben az F-gáz forgalomba hozatala tilos!

Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 39

Azon anyagoknak a köre, amit a rendelet eddig szabályozott, kibővült. Például a szén-dioxidnál is alacsonyabb GDP-jű (üvegházhatás terhelés) gázok is bekerültek. 2024. január 1-től az épületek tulajdonosainak és kivitelezőinek a felújítás, átalakítás, vagy bontás során az F-gázt tartalmazó szigetelőanyagok visszagyűjtéséről, újrafelhasználásáról, megsemmisítéséről gondoskodniuk kell. Továbbá az üzemeltetőknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a gázt visszanyerjék ezekből az eszközökből. A gyártókat ösztönözni kell – pl. ellenőrzések – annak érdekében, hogy az életút végén visszagyűjtsék a berendezéseket és a regenerálás, vagy a megsemmisítés megtörténjen.

A forgalomba hozatali tilalom is több termékkel bővült. A jogszerűen és bizonylattal értékesített berendezések a tiltást követő 2 évig még forgalmazhatók. A tilalom nem vonatkozik azokra a berendezésekre, amelyeknek a magasabb energiahatékonyság miatt az életciklusuk során a CO2-egyenérték-kibocsátása alacsonyabb lenne, mint a vonatkozó környezetbarát tervezési követelményeknek megfelelő, egyenértékű berendezéseké.

Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 42Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 41

Amint azt az előadásból megtudtuk, az eldobható palackok 2007. július 4-től tiltva voltak, de a jogszabály pontosításra került azzal a kiegészítéssel, hogy bármely későbbi szállítás, illetve az Európai Unión belüli bármely más személyek számára történő – értékesítés útján, vagy ingyenesen – hozzáférhetővé tétele üresen és részben megtöltve is tilos. Az ilyen tartályokat csak későbbi ártalmatlanítás céljából lehet tárolni vagy szállítani. Ez a tilalom nem vonatkozik a laboratóriumi vagy analitikai célú tartályokra.

Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 51

Fluorozott szénhidrogének gyártására kvótaigénylésen felül csak az EU Bizottság által rendelkezésre bocsátott gyártói jogosultságok megléte esetén nyílik lehetőség. Fluorozott szénhidrogének ömlesztett formában történő forgalomba hozatala esetén megszűnik az eddigi éves szinten 100 tCO2-egyenértéknek megfelelő limit. Bármekkora mennyiségű gázimportnál szükséges kvóta! Előtöltött berendezések forgalomba hozatalakor nem tartozik kvótakötelezettség alá az éves szinten összesen 100 tCO2-egyenértéknek megfelelő HFC-t tartalmazó előtöltött berendezések importja.

A módosított javaslat IDE kattintva elérhető.

A Klímavédelmi Hatóság szakmeberei felhívták a figyelmet az éves klímavédelmi felügyeleti díjak fizetésére, amit 2 egyenlő részletben, mindig utólag kell megfizetni. A díjfizetési időszakok január 1. és június 30., illetve július 1. és december 31. közé esnek. A fizetési határidő január 31. és július 31. A meg nem fizetett díjak az időszak végén lezárásra kerülnek és az ügyfelek határozatot kapnak. Amennyiben a határozatban megállapított 15 napos határidőn belül sem történik meg a felügyeleti díjak kiegyenlítése, automatikusan átadásra kerülnek a NAV részére végrehajtásra, ezért preventív együttműködésre kérik a szakmát.

Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 45

 

Ebéd után az alábbi érdekes és aktuális témákban hallhattak előadásokat a szakemberek:

 - I-COOL aggregátok alkalmazása elsősorban a CO₂ rendszerekben

Előadók: Faludy Gábor (SOÓS Zrt.)


 - A legyakrabban elforduló beüzemelési és beállítási, gyakorlati problémák bemutatása (kompresszor meghibásodások)

Előadó: Hübsch Attila (DTN Group Kft.)


- Hőszivattyúk tervezése, alkalmazása

Előadó: Hodermarszki  Zsolt (Daikin Magyarország Kft.)

Hodermarszki Zsolt, a Daikin Magyarország Kft. mérnök-értékesítője előadásában bemutatta a cég tevékenységét és az általuk gyártott és forgalmazott hőszivattyúk tulajdonságait, paramétereit, valamint választási és beüzemelési tanácsokat adott a résztvevők számára.

Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 52

A DAIKIN értékesítési központja Bécsben, a fejlesztés és gyártás Belgiumban van. További gyáraik Európa szerte – pl. Csehországban, Törökországban, Egyesült Királyságban – megtalálhatók, melyekre a precíz összeszerelés, többlépcsős ellenőrzési folyamat jellemző.

A magyarországi központi iroda Budapesten értékesítési irodával és szerviz üzletággal van jelen hazánkban. A magas szaktudású, tapasztalt kivitelezők, kiváló alkatrész-ellátottság, tapasztalt szervízháttér Magyarországon is biztosítottak, emellett az oktatásszervezés és marketingtámogatás is a cég feladatköréhez tartozik.

Alacsony hőmérsékletű osztott és monoblokk hőszivattyú kínálatuk széles körű. Altherma 3 márkanéven új osztott hőszivattyú palettával rendelkeznek, melyek R32-es közeget használnak: 4-8kW, 11-16 kW és 11-16 HSplit. Monoblokkos, R32-es közeget használó termékük 9-16 kW teljesítményű.

Magas hőmérsékletű osztott hőszivattyújuk (Hidrospilt) 10-12 kW teljesítményre képesek. Kínálatukban továbbá megtalálhatók a geotermikus (6 és 10kW) hőszivattyúk, a csendes hőleadók (Fan-coli, 1-2 kW), valamint a Home Controls vezérlők is.

A hőszivattyú kiválasztásához szükséges alapvető adatok:

  • Hőszükséglet számítás (fűtési- hűtési hőszükséglet kW), pl.: WinWatt
  • Helyileg hol épül az ingatlan (Debrecen)
  • 1 – 3 fázis
  • HMV termelés
  • HMV tartály (180 – 260l)
  • Hőleadó(k)
  • Hőfoklépcső(k), hűtés, fűtés
  • Kiegészítő fűtőelem meghatározása (elektromos, gáz)
  • Elektromos fűtőelem (3 – 6 – 9 kW)
  • Bivalens üzem
  • Vezérlés
  • Hűtőközeg (R410A; R32)

Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 53

Beüzemelés lépései:

Elindítás előtt elektromos ellenőrzés:

  • Biztosított-e minden egység áramellátása?
  • Amennyiben fagyos időben üzemelünk be, volt-e áram alatt a kültéri egység legalább 12 órája?
  • Fűtőpatron felkonfigurálása (1-2 fázis, hány kW szüks.?), ellenállások kimérése

Működési paraméterek beállítása a szerelői menüben

Beüzemelési funkciók végrehajtása:

  1. Légtelenítés: A beltéri egység szivattyúja elindul, ezáltal a vízkörből a bennrekedt levegő a légtelenítőkön távozik + a készülékben lévő automatikus légtelenítőt ellenőrizni hogy nyitva van-e az is
  2. Szivattyú próbaüzem: itt különböző fordulatszámokon lehet ellenőrizni a szivattyú működését (a szállított térfogatáramot kijelzi a készülék)
  3. Elektromos fűtőpatron üzem: ezt 2 fokozatban működtetjük, miközben mérjük az áramfelvételét és a hőmérsékletszenzorok kijelzésével ellenőrizzük fűtési képességét
  4. Hűtés vagy fűtés próbaüzem: az adott üzemmód elindításával kb. 20-30 perces tesztüzem indul, mialatt a hűtőkört még optimalizálja a készülék (csőhosszt kalibrálja)

 


 - Güntner Tip. termékek CO₂ rendszerben

Előadó: Schnörch Tamás (Güntner Zrt.)


 - Adiabatikus hűtési megoldások

Előadó: Horváth Zsolt, Ádám Zsombor (Energo-Consult Kft. és Oxyma Systems Kft.)     

Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 47Hűtéstechnikai szakmai nap és fórum Berettyóújfalu 49

You have no rights to post comments