Lezárult , köszönjük a vállalkozó szelleműeknek, hogy az ünnepi készülődés közepette szakítottak időt arra, hogy megosszák velünk és olvasóinkkal receptötleteiket.
Pályázni egy 3 fogásos karácsonyi menüvel lehetett, amelynek tartalmaznia kellett levest, főételt és desszertet. Kértük, a menü lehetőleg legyen könnyen elkészíthető és ne túl drága, az alapanyagok legyenek helyi szinten beszerezhetőek, az elkészítési idő minél rövidebb.
A fenti szempontok alapján, szakértők bevonásával értékeltük a pályázatokat - bevalljuk, nem voltunk könnyű helyzetben - és végül Csirmazapa karácsonyi receptjét találtuk a legmegfelelőbbnek, így ő a kétszemélyes Katalin-tál tulajdonosa, a KATALIN MOTEL & ÉTTEREM jóvoltából. Gratulálunk!
A nyertes receptet alább olvashatják:
Csirmazapa karácsonyi receptje
Diós szárnyas krém leves
Hozzávalók:
1/2 szárnyas húsleves alap/fő (lehet leveskockából is)
1 dl tejszín
10 dkg darált dió
½ citrom karika
1 teáskanál liszt
ízlés szerint törött fehér bors és só
késhegynyi őrölt szerecsendió
leves betét (metélt)
Elkészítés:
A húslébe teszem a darált diót és a borsot, felforralom, majd a tejszínnel elkevert liszttel behabarom. Jól kiforralom, és leveses csészékben tálalom. A citrom karikával díszítem.
Citromfüves halsaslik
Hozzávalók:
8 szelet vékony füstölt sonka (bacon szalonna tökéletes), 50 dkg tengeri hal, citromfű, 1 piros és 1 zöldpaprika, 15 fej gomba, só, oliva olaj, petrezselyem.
Elkészítés:
A citromfüvet és a petrezselymet megmossuk és felaprítjuk. A halat vágjuk fel kockákra, majd forgassuk bele a fűszernövényekbe. A füstölt sonkát vágjuk fel csíkokra és mindegyik darabra tegyünk egy darab halat.
A gombát és a paprikát is tisztítsuk, meg majd vágjuk fel ezeket is kockákra. Ezután hurkapálcára húzzuk fel felválta a halat, a gombát, a paprikát, locsoljuk meg Oliva olajjal és forró sütőben vagy nyárson süssük meg őket. Köretnek petrezselymes burgonya illik hozzá.
Almás-Csokis süti:
Hozzávalók:
1 kg alma, 40 dkg kristálycukor, 3 csomag vaníliás pudingpor, 40 dkg négyzet alakú háztartási keksz, 1/2 Rama margarin
Máz:20 dkg étcsokoládé, 3 dl hideg víz.+ 1/2 Rama margarin
Elkészítés:
A meghámozott és magházától megtisztított almát feldaraboljuk, majd a cukorral sűrűre főzzük. A vaníliás pudingporokat elkeverjük a 3 dl hideg vízzel, hozzáadjuk az almához, és jó sűrűre összefőzzük.
Az egyik csomag kekszet tepsibe lerakjuk, ráöntjük az almakrémet. A még forró krémre rárakjuk a másik csomag kekszet. A tetejére a margarinból és a csokoládéból készült mázt kenjük. Hűtőbe tesszük, és csak másnap fogyasztjuk.