artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 3. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Fahéjas szilvaleves

Párizsi sertésszelet carbonara spagettivel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Közeleg a Karácsony, már biztos sokan eltervezték milyen ételek kerüljenek majd az ünnepi asztalra és bizonyára sokan már a hozzávalókat is beszerezték. Lesz, aki hagyományos karácsonyi ételekkel lepi meg szeretteit, de biztosak vagyunk benne, hogy néhány bátor vállalkozó egyedi menü kiagyalásán töri a fejét.

A pályázatunkra érkezett receptek is megtekinthetők!

 

Receptpályázatunkra olyan főzni, sütni szerető olvasóink ünnepi receptjeit várjuk 2012. december 24-én 17 óráig, akik szeretnék megosztani velünk ötleteiket, és ezáltal segíteni tanácstalanabb olvasóinknak.

Pályázni egy 3 fogásos karácsonyi menüvel lehet, amely tartalmaz levest, főételt és desszertet. Lehetőleg legyen könnyen elkészíthető és ne túl drága, az alapanyagok legyenek helyi szinten beszerezhetőek, az elkészítési idő minél rövidebb.

A fenti szempontok alapján értékeljük a pályázatokat, a legeredményesebb recept tulajdonosa egy kétszemélyes Katalin-tálat kap ajándékba a JÓVOLTÁBÓL!

A pályázatokat az alábbi e-mail címre kérjük beküldeni:  A tárgymezőbe kérjük, írják  ezt  "Karácsonyi receptpályázat".

Amennyiben a pályázattal kapcsolatban további kérdés merülne fel szívesen állunk minden érdeklődő rendelkezésére a fenti e-mail címen, oldalunkon, valamint a következő telefonszámon: 06 (30) 336-2226

Beküldési határidő: 2012. december 24-én 17 óra

Eredményhirdetés: 2012. december 25-én 17 óra

Jó főzőcskézést kíván a  Berettyóhír szerkesztősége!


A pályázatunkra érkezett receptek:

Hajzer Eszter karácsonyi receptje

Mazsolás tyúkleves

Egy egész tyúkot ízekre vágva húslevesnek főzünk. Levét leszűrve, higgadni hagyjuk. 3 dl fehérbort, 10dkg cukrot, 10dkg mazsolát egy hámozott, karikára vágott citrommal felfőzünk, csak addig, míg a mazsolaszemek megduzzadnak. 2 dkg zsírból, 4 dkg lisztből egészen világos rántást készítünk. A lehiggadt levest leöntjük egy másik edénybe, az alját nem (kb. 2 dl), a leszűrt leveshez hozzáadjuk a mazsolás bort, berántjuk, jól felfőzzük. A leves legalább 3 l legyen. Két evőkanál tejfölt is teszünk rá, elkeverjük. Belerakjuk a húst, a levest hússal együtt tálaljuk.

Töltött káposzta leves

Hozzávalók:

  • 1kg darált sertéshús
  • 25 dkg rizs
  • fűszerek: paprika, só, bors,
  • néhány gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 70 dkg savanyú apró káposzta
  • 1 üveg sűrített paradicsom
  • 1kg füstölt oldalas

A darált húst a rizzsel, a fűszerekkel összekeverjük és hozzáadjuk a fokhagymát és a felkockázott vörös hagymát. Egy jénai aljára lerakjuk a füstölt oldalasokat, erre kerül a húsos masszából készített gombócok, végül befedjük a savanyú apró káposztával. Sütőben lefedve sütjük. Miután elkészült a sűrített paradicsomot kicsi vízzel felhígítjuk, hogy folyékony legyen, és ezzel nyakon öntjük az egészet. Kicsit visszatesszük még sülni.

Diós-mákos bejgli

50 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 8 dkg cukor, csipet só, 10 dkg ráma, 3dkg élesztő, pici tej

Töltelék:

Mákos: 25 dkg mák, 15 dkg porcukor

Diós: 25 dkg darált dió, 15 dkg porcukor

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. 1 órát meleg helyen kelesztjük. 2 cipóra osztjuk. Kinyújtjuk, megtöltjük a töltelékekkel. Feltekerjük tetejét tojással megkenjük, sütjük.


Kis András, Bandi bácsi karácsonyi receptje

Orja leves

Hozzávalók:

  • 80 dkg orja (sertésgerinc)
  • 20-20 dkg sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • A fűszerezéshez:
  • gyömbér, szerecsendió-virág, csípős paprika, bors, só

Elkészítés:

A sertéshúst feldaraboljuk, kb. 3 liter vízbe feltesszük főzni. Megsózzuk és beletesszük a megtisztított hagymát és a fűszereket. Amikor felforrt, habját leszedjük, majd beletesszük a megtisztított és feldarabolt zöldségeket. Betétként vékony metéltet (laskát), vagy árpagyöngyöt (gerslit) főzünk bele. Tálaláskor, ha szükséges, színezőként még kevés sáfrányt (sáfrányos szeklicét) is teszünk bele.

Toros káposzta tejföllel

Hozzávalók:

 3 adagra:

  • 600 g savanyú káposzta
  • 3 db babérlevél
  • 10 szem bors - fekete (egész)
  • sertészsír
  • 800 g sertéslapocka
  • 1 közepes fej hagyma - vörös
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 púpozott teáskanál pirospaprika
  • 2 csipet só

A tálaláshoz:

  • tejföl (20%-os)
  • pirospaprika
  • kenyér

Elkészítés:

A savanyú káposztát alaposan átmossuk, majd annyi vízzel feltesszük főni, amennyi ellepi. Babérlevelet, és egész borsot adunk hozzá, majd kb. egy órán át főzzük. A húst is megmossuk, majd felkockázzuk. Zsírt forrósítunk, melyre a felkockázott húst rátesszük, átforgatjuk, egy percig pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, ami háromnegyedig ellepi a húst. Beletesszük a felkockázott vöröshagymát, őrölt pirospaprikát, és beletörjük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd puhára főzzük a húst. Mikor a hús készen van, a káposztát leszűrjük, és a kész húsra tesszük, majd összeforgatjuk azzal. Tejföllel, friss fehérkenyérrel tálaljuk.

Rumos kókuszos fatörzs

Hozzávalók:

A tésztához

4 tojás
7,5 dkg cukor
3 dkg kókuszreszelék
3 dkg Rama
10 dkg liszt
1 evőkanál rum
3 evőkanál cukorszirup

A töltelékhez

20 dkg csokoládé
8 dkg Rama
5 dkg porcukor

1 kávéskanál vaníliás cukor
4 evőkanál rum

A külső krémhez

17 dkg Rama
2 tojássárgája
2 teáskanál kávé
4 evőkanál cukorszirup
2 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Mély tálban felverjük a tojássárgákat a cukorral, közben hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a Ramát, a lisztet, a rumot, a cukorszirupot, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A tésztát Ramával kikent és sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd előmelegített, forró sütőben 10 percig sütjük. Nedves konyharuhát terítünk rá, feltekerjük, és hűlni hagyjuk. A töltelékhez gőz fölött megolvasztjuk a darabokra tördelt csokoládét, majd belekeverjük a Ramát, a cukorszirupot, a vaníliás cukrot és a rumot. Amikor kihűlt, kitekerjük a tésztát, kivesszük a konyharuhát, a tésztát megkenjük a csokikrémmel, és újra feltekerjük. A külső krémhez a Ramát elkeverjük a tojássárgákkal, a kávéval és a cukorsziruppal, majd egyenletesen a tésztára kenjük, és hűtőben hagyjuk megdermedni. Villával megmintázzuk, meghintjük kókuszreszelékkel, majd legalább 4 órára visszatesszük a hűtőbe.


Kis Andrásné karácsonyi receptje

Csontleves

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhacsont (disznó is lehet)
  • 30 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 10 dkg karalábé
  • 10 dkg zeller
  • 10 dkg kelkáposzta
  • 1 fej vöröskáposzta
  • 1 zöldpaprika
  • 1paradicsom
  • 1 db krumpli
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fekete bors
  • ételízesítő

Elkészítés:

Az előzetesen felaprított, leforrázott, majd leöblített csontokat tedd egy mély lábasba, adj hozzá sót, szemes borsot, a meghámozott hagymát, s 2,5 liter hideg vízzel tedd fel főni. 1-1,5 óra lassú főzés után (a közben esetleg képződő habját szedd le) tedd bele a zöldséget, s változatlanul igen lassan főzd tovább. Egy újabb bő óra múlva a tálalásra szánt zöldséget vedd ki, kevés leszűrt lében tedd félre, s tartsd melegen. A leveses lábast húzd le a tűzről, s hagyd néhány percig ülepedni. Majd szedd le a zsírját, s (nem öntve, hanem kanalazva) egy sűrű szitán vagy egy tiszta konyharuhán szűrd át.

Tejfölös-baconos csirkemell

Hozzávalók 5 főre:

  • 90 dkg csirkemell-filé
  • 10 dkg szeletelt bacon
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 450 g tejföl
  • bors

Elkészítés:

  1. A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, és mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.
  2. A tepsit kiolajozzuk vékonyan, és szorosan egymás mellé fektetjük a csirkemell szeleteket. 
  3. A szeletelt baconnal beterítjük a csirkemell szeleteket.
  4. A tejfölbe belekeverjük a reszelt sajtot, és bevonjuk vele a baconos csirkét.
  5. Előmelegített sütő középső rácsán készre sütjük. Hasábba sült burgonyával tálaljuk vagy rizibizivel.

Habos almás-mákos szelet recept

Hozzávalók 4 főre

A tésztához:

  • 25 dkg liszt (gluténmentes verzióban 10 dkg kenyér-vagy süteményliszt, 15 dkg rizsliszt)
  • 2 kk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 12,5 dkg margarin (vagy 7 dkg margarin és 5 dkg zsír)
  • 2tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 1 ek. tejföl (gm. lisztnél 2 nagy ek.)

A töltelékhez:

  • 25 dkg őrölt mák
  • 4-5 közepes alma
  • 10-20 dkg cukor
  • fél-egy citrom leve
  • 2-3 ek. sárgabarack lekvár

A habhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 1 tk. ecet

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk. Liszt és evőkanál-méretfüggő, hogy mennyi tejfölt fog felvenni a tészta. Gluténmentes liszttel 2-3 ek. tejföl biztos kelleni fog! A tészta ne legyen kemény, de ne ragadjon a kezünkhöz! Fóliába csomagolva 2 órát hűtőben pihentetjük. (Gluténmentes liszttel én azonnal nyújtom, kissé törékeny-, és vajazott, lisztezett tepsibe teszem, majd ezzel együtt megy a hűtőbe.) Ne ijedjünk meg, ha több darabba törik a tésztánk, a tepsiben könnyű összenyomkodni, úgyse fog látszani. :)


Kovács Vince Zoltán karácsonyi receptje

Zöldséges tyúkhúsleves

Hozzávalók:

  • 1 kg tyúk
  • 10 dkg karalábé
  • 10 dkg karfiol
  • 4 répa
  • 4 fehérrépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 zeller
  • 1 paprika
  • 1 krumpli
  • egész bors

Elkészítés:

A tyúkot tisztítsd meg, darabold fel, és tedd fel főni három liter vízben. A zöldségeket tisztítsd meg, és vágd fel tetszésed szerint, majd add a leveshez, ha forr a víz. Tegyél bele pár szem borsot, és sózd meg ízlésed szerint. Addig főzd, amíg a hús teljesen puha nem lesz. Cérnametélttel tálaljuk.

Narancsos csirke

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál magos mustár
  • 1 db egész csirke (8 részre bontva)
  • só, bors
  • 2 db lila hagyma
  • 3 db narancs
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 2 dkg vaj

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A mézzel elkevert mustárral átkenjük a csirkedarabokat, majd sózzuk, borsozzuk. A hagymát és a narancsot gerezdekre bontjuk, ügyelve arra, hogy a fehér, héj felőli részét teljesen eltávolítsuk, egy sütőedényben összekeverjük az olívaolajjal, majd megszórjuk az apróra vágott kakukkfűvel, és enyhén sózzuk, borsozzuk. A csirkedarabokat bőrös felükkel felfelé elrendezzük a hagyma- és narancsgerezdek között, majd a tetejükre 1-1 kis kocka vajat teszünk, és 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Színes  rizibizivel, vagy hasábba sült burgonyával tálaljuk.

Diós zserbó

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg Rama margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 0,5 dl tej
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 40 dkg baracklekvár
  • 2 evőkanál rum
  • A mázhoz:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 1 teáskanál étolaj

Elkészítés:

A diót összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A tésztához az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a szódabikarbónát, a porcukrot, a tojássárgát, a vaníliás cukrot, a tejfölt, és jól összedolgozzuk. Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk. Az első részt kinyújtjuk, és kibéleljük vele a tepsit. Megkenjük a baracklekvár felével, meglocsoljuk 1 evőkanál rummal, rászórjuk a cukros dió felét. Beborítjuk a másik kinyújtott tésztalappal, amit ismét megkenünk lekvárral, megöntözzük rummal, és rászórjuk a dió másik felét. Ráhelyezzük a harmadik kinyújtott tésztát, kissé rányomkodjuk, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben 200 C°-on kb. 30 perc alatt szép világosbarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Amíg hűl a tészta, elkészítjük a mázat: az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk az 1 evőkanál olajjal, a fehér csokoládét 1 teáskanál étolajjal. A felolvadt barna csokit rásimítjuk, majd a fehérrel díszítjük.


Kis Katalin karácsonyi receptje

Tyúkhúsleves

Hozzávalók:

  • 2,5 kg tisztított, bontott tyúk
  • 15 dkg sárgarépa
  • 15 dkg cérnametélt
  • 10 dkg kelkáposzta
  • 12 dkg fehérrépa
  • 8 dkg zellergumó
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dkg só
  • néhány szem egész bors

Elkészítés:

A zöldségeket és a húst alaposan mosd meg. A tyúkot sós vízben tedd fel főni. Amikor felforr, a tetejét habozd le. Tedd bele a negyedelt zöldségeket és a borsszemeket, majd hagyd tovább főni.

A levesből merj ki egy kis lét, és ebben főzd meg a gombát és a kelkáposztát. Amikor a hús megpuhult, szeleteld fel, és a zöldségekkel, valamint a metélttel együtt tálald. 

Sonkás tekercs

Hozzávalók:

  • 16 szelethez:
  • 1 dl tej
  • 2 mokkacukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál olaj
  • 20 dkg főtt sonka
  • 10 dkg sajt (pl. ementáli, trappista)
  • 10 dkg kimagozott olívabogyó/ecetes uborka
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál Rama margarin a formához
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • mák, köménymag

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük a mokkacukorral és az élesztővel, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat, az olajat, 1/2 kávéskanál sót, és egy kevés langyos vízzel hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, a kétszeresére kelesztjük.
Miközben a tészta kel, a töltelékhez megdaráljuk a sonkát, durvára reszeljük a sajtot, finomra vágjuk az olivát/uborkát, hozzáadjuk a mustárt és annyi tejfölt, hogy lágy, kenhető masszát kapjunk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Vastagon kikenünk margarinnal egy 2-2,5 l űrtartalmú hosszúkás tepsit vagy sütőedényt. A tésztát lisztezett deszkán 50-60 cm hosszú, vékony lapra kinyújtjuk-húzzuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, kettéhajtjuk, a két fél tekercset lazán összegabalyítjuk-sodorjuk, és a sütőformába fektetjük. Letakarjuk, hagyjuk a kétszeresére kelni. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tészta tetejét megkenjük a tojássárgájával, megszórjuk mákkal vagy köménymaggal, és 45-50 perc alatt, aranybarnára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, nem túl vékonyra szeletelve, frissen kínáljuk. Mellé burgonyapürét tálalunk.

Gesztenyealagút

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 3 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 7 dkg liszt
  • 1/2 dkg kakaópor
  • fahéj
  • A töltelékhez:
  • 40 dkg gesztenye massza
  • 30 dkg tejszínhab
  • kis rum
  • csokireszelék
  • A mázhoz:
  • 25 dkg jó minőségű étcsoki

Elkészítés:

A tojássárgákat a cukor felével habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport és a fahéjat. A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd ezt a tojássárgás masszába óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjön meg a hab. Sütőpapírral kibélelt tepsibe töltjük, kb. fél centi vastagon eligazítjuk, 10 perc alatt 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük. Közben az őzgerincformát alufóliáva kibéleljük, és a megsült, már kihűlt tésztát eligazítjuk a belsejében, a fennmaradó részt levágjuk.

A gesztenyemasszához keverjük a rumot, a tejszínhab 1/4-ét és a csokireszeléket, ezt beletöltjük a tésztával kibélelt formába, majd rárétegezzük a maradék tejszínhabot is, erre helyezzük az előzőleg levágott tésztát is, kissé lenyomkodjuk. Hűtőben fél órát dermesztjük, majd kiemeljük az őzgerincformából. A megolvasztott csokival bevonjuk a tészta domború tetejét. Még hűtjük, végül forró vízbe mártott késsel ferde szeleteket vágunk belőle.


Csirmazapa karácsonyi receptje

Diós szárnyas krém leves

Hozzávalók:

  • 1/2 szárnyas húsleves alap/fő (lehet leveskockából is)
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg darált dió
  • ½ citrom karika
  • 1 teáskanál liszt
  • ízlés szerint törött fehér bors és só
  • késhegynyi őrölt szerecsendió
  • leves betét (metélt)

Elkészítés:

A húslébe teszem a darált diót és a borsot, felforralom, majd a tejszínnel elkevert liszttel behabarom. Jól kiforralom, és leveses csészékben tálalom. A citrom karikával díszítem.

Citromfüves halsaslik

Hozzávalók:

8 szelet vékony füstölt sonka (bacon szalonna tökéletes), 50 dkg tengeri hal, citromfű, 1 piros és 1 zöldpaprika, 15 fej gomba, só, oliva olaj, petrezselyem.

Elkészítés:

A citromfüvet és a petrezselymet megmossuk és felaprítjuk. A halat vágjuk fel kockákra, majd forgassuk bele a fűszernövényekbe. A füstölt sonkát vágjuk fel csíkokra és mindegyik darabra tegyünk egy darab halat.

A gombát és a paprikát is tisztítsuk, meg majd vágjuk fel ezeket is kockákra. Ezután hurkapálcára húzzuk fel felválta a halat, a gombát, a paprikát, locsoljuk meg Oliva olajjal és forró sütőben vagy nyárson süssük meg őket. Köretnek petrezselymes burgonya illik hozzá.

Almás-Csokis süti

Hozzávalók:

1 kg alma, 40 dkg kristálycukor, 3 csomag vaníliás pudingpor, 40 dkg négyzet alakú háztartási keksz, 1/2  Rama margarin

Máz:20 dkg étcsokoládé, 3 dl hideg víz.+ 1/2  Rama margarin

Elkészítés:

A meghámozott és magházától megtisztított almát feldaraboljuk, majd a cukorral sűrűre főzzük. A vaníliás pudingporokat elkeverjük a 3 dl hideg vízzel, hozzáadjuk az almához, és jó sűrűre összefőzzük.

Az egyik csomag kekszet tepsibe lerakjuk, ráöntjük az almakrémet. A még forró krémre rárakjuk a másik csomag kekszet.

A tetejére a margarinból és a csokoládéból készült mázt kenjük.  Hűtőbe tesszük, és csak másnap fogyasztjuk.


Varga Sándorné karácsonyi receptje

Lencsekrémleves

Hozzávalók:

  • 300g vöröslencse
  • 1 hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 4-5 kanál olaj
  • só/bors

Elkészítés:

A lencsét mossuk át, lecsepegtetjük, meghámozzuk a fokhagymát, a répát és a hagymát, meg is mossuk őket. Egy nagyobb lábasban felforrósítjuk az olajat, majd hozzáadjuk a fokhagymát, hagymát és répát, picit fonnyasztjuk, ezután hozzáadjuk a lencsét, és kicsit átpirítjuk. Felöntjük 1,5 l vízzel (100 g lencsére fél l víz), hozzáadjuk a babérlevelet  és kb. 50 perc alatt puhára főzzük. Levesszük a tűzről, kihalásszuk belőle a babérlevelet majd mixerrel simára pépesítjük. Megkóstoljuk, ha kell utánasózunk. Forrón tálaljuk és borssal meghintjük a tetejét.

Sajtos karaj tepsiben

Hozzávalók:

  • 10-12 szelet karaj
  • 10-12 szelet bacon
  • liszt a panírozáshoz
  • 3dl tejföl
  • 5dkg vaj
  • 4 ek. olaj
  • 1dl víz
  • 20 dkg trappista sajt
  • só, bors, kömény

Elkészítés:

A karajszeleteket mossuk, sózzuk, és klopfoljuk szép vékonyra. Keressünk egy nagyobb tepsit, aminek az aljára csipkedjünk pár vajdarabkát, majd egymás mellé helyezzük el először a bacont, utána a hússzeleteket. Minden szelet tetejére tegyünk egy nagy kanál tejfölt, és oszlassuk el rajtuk egyenletesen, majd locsoljuk meg olajjal. Reszelt sajttal és friss borssal szórjuk meg a rakottas tetejét, 1 dl vizet öntsünk alá, fóliázzuk be és tegyük (200 fokra) előmelegített sütőbe. Fél óra múltán vegyük le a fóliát, és süssük aranybarnára a tetejét. Köretként tört krumplit ajánlok hozzá, de ki mit szeret, rizs, sült krumpli saláta bármi jó hozzá. J

Tejfölös csodabogár

Hozzávalók:

20 dkg liszt, 30 dkg kristálycukor, 1 nagy doboz tejföl ( 375 gramm ), 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 10 dkg tortadara

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő. A liszttel keverjük el a sütőport majd adjuk hozzá a tejfölt, a cukrot, a tojásokat és jól keverjük össze. A legvégén keverjük bele a tortadarát, hogy ne legyen ideje elázni. Sütőpapíros tepsibe téve tegyük az előmelegített sütőbe és alacsony fokozaton, lassan süssük készre úgy, hogy ne nyitogassuk a sütő ajtaját (ez nagyon fontos). Kb. 160 – 170 fokon, 30 perc alatt készül el. A tetejére tehető csokimáz, de porcukorral is finom.


Szőke fater karácsonyi receptje

Halászlé

Hozzávalók (4 személy részére):

  • 1 kg vegyes hal (ponty, keszeg)
  • Halbelsőség (ikra, tej)
  • 3 nagy fej finomra vágott vöröshagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 2 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 evőkanál zsír
  • Cseresznyepaprika
  • Ízlés szerint só

Elkészítés:

A  halászlé az alaplé elkészítésével kezdődik. Első lépésként a finom kockára vágott vöröshagymát 2 evőkanál zsíron megpuhítjuk. Miután üvegesre pároltuk a hagymát, hozzáadjuk a hal csontjait, a fejet, a farkat, az uszonyokat, a kisebb halakat, belerakjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, rászórjuk a pirospaprikát, a sót, majd összefőzzük. Amint rotyogni kezd, hideg vízzel felöntjük és 45 percig egyenletes tűznél főni hagyjuk. Amikor felforrt a lé, az egészet áttörjük, szitán átpasszírozzuk. Máris elkészült a sűrű, tartalmas halalaplé! Elővesszük a sózott, előre bevagdalt nagyobb halszeleteket és hozzáadjuk az alapléhez. A halfilét mélyen, egészen a bőrig vágjuk be, hogy a szálkák könnyebben fogyaszthatók legyenek. Felhígítjuk a lét annyira, hogy a halszeleteket teljesen ellepje. Lassú tűzön további 30 percig főzzük, ügyelve arra, hogy közben nem kevergetjük a halat, csak a bográcsot forgatjuk! Mielőtt levennénk a tűzről, az ikrát és a tejet is belefőzzük a hallébe.Levesünket forrón tálaljuk, a halhúst a lével együtt fogyasztjuk.

Töltött káposzta kovászolt káposztával

Hozzávalók:

egy 10 literes fazékhoz:

  • 2 fej kovászolt káposzta
  • kevés zsír
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál őrölt paprika
  • 1 szál kolbász vagy (és) 30 dkg füstölt csülök
  • kevés köménymag
  • 1 szál csombor (borsikafű)
  • 1 csokor kapor (zöld)
  • bors
  • A töltelékhez:
  • 1,5 kg darált sertéshús vagy pulykahús
  • 1 tojás
  • 2 marék rizs
  • 2 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőanál őrölt paprika
  • bors
  • 3 szál kakukkfű

Elkészítés:

A káposztát a kovászos uborkához hasonlóan készítem el. A torzsát mélyen kivágom, köményt szórok bele, az edény aljára kaporszárat teszek, amire ráhelyezem a káposztákat. Sós vízzel felöntve, napos helyen néhány nap alatt megkovászolódik. Ha nincs kovászolt káposztánk, a fejes káposztát sós, köménymagos vízben előfőzzük. A töltelékhez a darált húst, az apróra vágott hagymát és a fokhagymát sóval, borssal, 2 marék rizzsel, 1 tojással, 1 evőkanál pirospaprikával és kevés apróra vágott kakukkfűvel összegyúrom. Megkóstolom! A káposztát levelekre szedem, ereit kivágom, majd a tölteléket belegöngyölöm. A töltelékek elkészítése után maradt káposztát apróra vágom, felét az edény aljára szórom. Erre kerülnek a töltelékek, a felszelt kolbász (csülök), az apróra vágott csombor és kapor. A maradék káposztát a tetejére teszem, felöntöm annyi meleg vízzel, hogy éppen ellepje. Sózom, borsozom. Ha valaki ízlése úgy kívánja, kis csípőset is tehet rá. Fedő alatt közepes lángon kb. 90 percig főzöm. 1 evőkanál zsírból 5 evőkanál liszttel rántást készítek, amire 1 evőkanál őrölt paprikát teszek. 3 merőkanálnyi főzőlével temperálom, csomómentesre keverem és hozzáöntöm a káposztához. Hagyom ismét felforrni. Tálalni tejföllel, díszíteni kaporlevéllel szoktam.

Rákóczi túrós (Rákóczi János 1930-as szakácskönyve alapján)

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt, 16 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 6 dkg cukor, 1 dl tejföl, csipetnyi só, 1 csomag sütőpor (vagy késhegynyi szódabikarbóna). A töltelékhez: 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 2 zsemle, 4 dkg mazsola, 1 citrom héja. A tetejére: 5 tojás fehérje, 16 dkg cukor, 2 dl sárgabarackíz.

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. A lisztbe beletesszük a sütőport, hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját, a cukrot, a tejfölt, és csipetnyi sót. Ezeket addig gyúrjuk, míg egy szép cipót kapunk. Ezt félretesszük pihenni, közben elkészítjük a tölteléket. Egy tálba beleszórjuk a cukrot, három tojás sárgáját teszünk hozzá, majd a morzsolt túrót, a tejfölt, a mazsolát is hozzáadjuk. A zsemlét meghámozzuk, a belsejét kockákra vágjuk, és beleborítjuk. A citrom héját ráreszeljük, és az egészet jó alaposan összekeverjük. A sütőt előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük úgy, hogy a szélei kicsit túllógjanak a sütőforma peremén. Ez azért célszerű, mert az elkészült süteményt ennek segítségével könnyen kiemelhetjük majd. A megpihent tésztát lisztezett deszkán nagyjából tepsi nagyságúra sodorjuk, majd felgöngyöljük, és a tepsibe helyezve kitekerjük. Itt még szétnyomkodjuk, hogy teljesen kitöltse a formát, majd 15 perc alatt elősütjük. Ekkor rákenjük a túrós tölteléket, és újabb 15 percre visszatoljuk a sütőbe. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és ezzel is verjük pár percig. Habzsákba töltjük, majd a forró sütemény tetejére rácsokat formázunk. Visszatoljuk a sütőbe, de most már csak pár percre, amíg a tojáshab aranyló barna színt kap. Kivesszük, és a rácsok közé kiskanállal baracklekvárt csurgatunk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd vizes késsel, a rácsok közepén haladva kockákra vágjuk.


Mezei István karácsonyi receptje

Falusi húsleves

Egy tyúkra 3 1/2-4 liter hideg  vizet öntünk. Ha felfőtt, csendesen főzzük tovább 2 1/2-3 órát, félidőben tegyünk hozzá zöldségeket, 2-3 darab burgonyát. 25 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 6-8 dkg zeller, 1 zöldpaprika, 1 kisebb paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 8-10 szem fekete bors szükséges hozzá. Ha a hús puhára főtt, a levest lehúzzuk a tűzhely szélére higgadni. Leszűrjük és a főtt csigatésztával meg a zöldségekkel és a főtt hússal együtt tálaljuk.

Kacsamájas ragu

40dkg pulykamellet felkockázva, olajat teszünk egy serpenyőbe. A pulykamellet jól átpirítjuk, majd mellé teszünk 20dkg kacsamájat, és 20 dkg gombát. Fűszerezzük kis delikáttal, fehérborssal, oregánóval. Kb. fél liter húslével (a húslevesünkből ennyit elveszünk) felengedjük, fedővel lefedjük. Puhára pároljuk. Időnként megkavarjuk, nehogy a máj leragadjon. A levét ha elfőtte, zsírjára visszasült akkor van kész. Sült burgonyával vagy párolt rizzsel tálaljuk.

Diós fagylalt

6 tojás fehérjét felverünk 25 dkg porcukorral habnak. 4 tojás sárgáját, 25 dkg darált diót, 4 evőkanál zsemlemorzsát 1 cs. sütőport összekavarunk. Ezt hozzá adjuk a felvert tojáshabhoz. A tepsi alját beborítjuk ostyalappal és a masszát rákenjük,25-30 percig sütjük.
Krémje: 3 1/2 dl tejben 4 evőkanál lisztet 2 tojás sárgáját megfőzünk. Ha kihűlt 25 dkg rámát 20 dkg porcukorral 1 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, és ezt hozzákeverjük a főzött krémhez. Az egészet a tésztánk tetejére kenjük. Darált dióval díszítjük.

You have no rights to post comments