artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Sok nő életét megkeseríti a menopauzát megelőző átmeneti időszak, ami akár tíz évig is tarthat és számos, különböző típusú és súlyosságú tünettel járhat. Ezen átalakulás a nők jelentős részénél jár az életminőség romlásával, de sajnos a mai napig sokszor szembesülnek azzal, hogy kezelőorvosuk a leleteik és a tüneteik alapján nem ismeri fel, vagy veszi komolyan a panaszokat. Ezen tünetek felismerésében és a kezelési lehetőségek közül a megfelelő kiválasztásában nyújt segítséget ez az összefoglaló, melyet Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos gyűjtött össze részünkre.

A menopauzális átalakulás hormonális háttere

Az átalakulásnak négy szakasza van, az idő előrehaladtával a tünetek egyre kifejezettebbek, a hormonértékekben bekövetkező változások egyre könnyebben felismerhetőek lesznek. Ahhoz, hogy megértsük ezt a folyamatot, egy picit nézzük át a hormonális alapokat (akik nem szeretnének elmélyedni a hormonok és egyéb fura nevű fogalmak katyvaszában, nyugodtan ugorják át ezt a bekezdést). A petefészek működését (nagyon leegyszerűsítve) az agyalapi mirigy által termelt FSH és LH hormonok szabályozzák úgy, hogy a petefészektől folyamatos visszajelzéseket kapnak. Amikor a petefészekben elkezdenek elfogyni azok a tüszők, amik elkezdhetnének megérni és hormonokat (pl. ösztrogén) termelni, az agyalapi mirigy érzékeli ezt a változást és megemeli a termelt FSH (és részben LH) szinteket, hogy rávegye a petefészkeket, hogy erőltessék meg magukat. Ebben a stádiumban ezért az FSH szintje elkezd lassan emelkedni, a petefészek által termelt hormonok szintje pedig ideig-óráig még normális maradhat, majd miután a petefészek elkezd teljesen kimerülni, ezen hormonok szintje csökkenni kezd, a magas FSH szint ellenére is. A folyamat előrehaladtának a megítélésére az úgynevezett petefészek rezerv (tartalék) meghatározása lehet segítségünkre.

A petefészek tartalék kapacitását a következők alapján tudjuk megítélni:

AMH (azaz az anti-Müllerian hormon egy, a tüsző úgynevezett granulosa sejtjei által termelt hormon, amit még azok a tüszők termelnek, amik nem kezdtek el érni, tehát mondhatjuk azt, hogy a “tartalék” tüszőállomány termeli, ezért ennek az értékéből a tartalékok jól megítélhetőek).

Inhibin B (ezt a hormont azon tüszők termelik, amelyek már kiválasztódtak és elkezdtek növekedni, ezért az AMH-nál kevésbé alkalmas a tartalékok megítélésére, inkább az aktuális helyzetről ad felvilágosítást) hüvelyi ultrahang vizsgálat során a petefészekben látható antralis tüszők száma (azok a pici tüszők, amelyek még nem indultak egyértelmű növekedésnek, de pár milliméteres nagyságuk miatt láthatóak és ezek elvileg képesek is arra, hogy ha szükség van rájuk, növekedésnek induljanak)

A menopauzális átalakulás szakaszai

A késői termékeny stádium

Az átalakulás első stádiuma, itt a menstruációs ciklusok szabályosak, vagy csak enyhe szabálytalanságot (pár napos csúszások) mutatnak. Az FSH értéke lehet teljesen normális, de már enyhén emelkedett is. A petefészek rezerv pedig egyértelműen elkezd csökkenni. A változások (legyen szó a hormonszintekről vagy a tünetekről) ebben a stádiumban kiszámíthatatlanok, változatosak, ciklusról ciklusra más képet mutathatnak. Emiatt ezt a stádiumot a legnehezebb diagnosztizálni és adekváltan kezelni, sok páciens kap olyan magyarázatot, hogy íme, a hormonszintek normálisak (az alap hormonlaborban ritkán néznek AMH-t, Inhibin B-t szinte soha), tehát szó sincs a menopauzális átalakulás tüneteiről, ezért a kezelés is rossz irányba megy el.

A korai menopauzális átmenet stádiuma

Ebben a stádiumban a ciklusok egyre szabálytalanabbak lesznek, a ciklus hossza több, mint 6 napot csúszik az egyes ciklusok közt. Az FSH szintje változatos lehet, előfordul a normál tartományban, de emelkedett értékeket is mérhetünk, egyazon cikluson belül is. Az emelkedett FSH szint miatt a tüszőrepedés korábban következhet be, az átlagosnál nagyobb tüszők is gyakran előfordulnak. A magas FSH szint miatt a ciklus bármely szakaszában növekedésnek indulhatnak tüszők, majd a tüszőrepedés is bekövetkezhet, ezért a ciklusok hossza akár rövidebb, akár hosszabb is lehet. A petefészkek próbálják kielégíteni az agyalapi mirigy igényeit, ezért a hormontermelő sejtek több hormont termelnek, ezáltal az ösztrogén szint ebben a stádiumban normális, sőt gyakran emelkedett is lehet. Ez szintén egy csapda lehet a diagnózis felállításakor, hiszen itt könnyen találhatunk normális FSH mellett szintén normális, sőt, akár emelkedett ösztrogén szinteket is, ez pedig a menopauzális átalakulásról elterelheti a gyanút.

A késői menopauzális átmenet stádiuma

Ebben a stádiumban a ciklusok már egyértelműen rendszertelenek, két menstruáció között több, mint 60 nap telik el. Az FSH szint tartósan magas, az ösztrogén szintek még megemelkedhetnek, de általában már alacsony tartományban vannak, a petefészek rezerv kifejezetten alacsony. Ez a stádium általában 1-3 évig tart. Ritkán bár, de ebben a stádiumban is lehetnek teljesen normális tüszőéréses ciklusok, ezeknek a hossza is normális, és elvileg a tüszőrepedést követően a megtermékenyülés is lehetséges. Emiatt a fogamzásgátlásra még ebben a stádiumban is gondolni kell.

A korai posztmenopauza stádiuma

Itt a menstruáció már megszűnt, az FSH szint tartósan magas, az ösztrogén szint alacsony, a petefészek rezerv nagyon, vagy mérhetetlenül alacsony. Ezt a stádiumot csak utólag tudjuk megállapítani, hiszen hivatalosan csak akkor mondhatjuk ki, ha az utolsó menzesz óta legalább 12 hónap eltelt.

Azok a tényezők, amik befolyásolhatják a menopauzális átalakulás időbeli alakulását

Az átalakulás kezdetének az idejét és az átalakulás időtartamát jelen tudásunk szerint két tényező befolyásolja:

Elhízás, túlsúly - A túlsúly későbbre tolhatja az átalakulás idejét, de nem befolyásolja annak időtartamát.

Dohányzás - A dohányzás általában korábbra hozza az átalakulás kezdetét és csökkenti az időtartamát.

A menupauzális átalakulás kellemetlen tünetei lehetnek

  • Ciklus hosszának változása
  • Hőhullámok
  • Hüvelyszárazság
  • Hangulatváltozás
  • Alvászavarok
  • Libidócsökkenés
  • Csontritkulás

A menopauzális átmenet tünetei sok évvel a menzesz elmaradása előtt jelentkezhetnek és komoly életminőség-romlást okozhatnak. Emiatt a tüneteket komolyan kell venni és mindenképpen indokolt a kezelésük, melyhez keressen fel endokrinológus-nőgyógyászt..

A változó kor előtt, alatt jelentkező tünetek kezelési lehetőségeiről itt olvashat bővebben >>

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/943599

Írta: Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos

You have no rights to post comments