artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Nem új megállapítás, hogy a női hormonok közé tartozó ösztrogén és a D-vitamin együttesen elősegítik a csontrendszer egészségének fenntartását változókor után. Ezt a megállapítást kínai kutatók most azzal egészítették ki, hogy ezekre szükség van az úgynevezett metabolikus szindróma megelőzésében is.

Metabolikus szindrómának nevezzük bizonyos kockázati tényezők – elsősorban az elhízás, a magas vérnyomás és a magas vércukorszint − együttállását, melyet nagymértékben felelőssé tesznek bizonyos kórképek, elsősorban a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos szívbetegségek, az agyi érkatasztrófa (stroke, sztrók) és más kórállapotok kialakulásában.

A Menopause című lapban nemrégiben megjelent cikk kínai adatokat idéz, melyek szerint az ösztrogén és a D-vitamin összefüggést mutat a változókoron átesett (posztmenopauzális) nők körében a metabolikus szindróma előfordulásával. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitamin- és ösztrogénhiány szinergista (azaz egymást erősítő) módon segíti elő a metabolikus szindróma kialakulását.

A változókor tüneteiről, kezeléséről itt olvashatsz bővebben >>

A fenti következtetést 616, változókoron átesett nő bevonásával végzett vizsgálatukból vonták le. A résztvevők életkora 49 és 86 év közé esett, és az adatgyűjtés időpontjában egyikük sem részesült ösztrogén- vagy D-vitamin-pótlásban. Azt találták, hogy pozitív összefüggés van a D-vitamin és az ösztradiol között, azaz az alacsony D-vitamin-szintet mutató nők ösztrogén- (ezen belül ösztradiol-) szintje is alacsonyabb volt, míg a magas D-vitaminszintek magas ösztradiolszintekkel társultak.

Azt is elemezték, hogy a D-vitamin és ösztradiol szintje összefüggést mutat-e a metabolikus szindróma előfordulásával. Az alábbi két fontos megállapítást tették:

  • Magasabb D-vitamin-szint (azaz megfelelő D-vitamin-ellátottság) esetén a vérnyomás, a vércukor és vérzsírok értéke nagyobb arányban volt normális vagy közel normális.
  • Azon nők esetében, akiknek D-vitamin-ellátottsága elégtelen, ösztradiolszintje pedig alacsony volt, nagyobb arányban fordult elő metabolikus szindróma, mint normális D-vitamin- és ösztradiolszintek mellett.

A teljes cikk itt olvasható >>

Írta: dr. Simonfalvi Ildikó radiológus főorvos, egészségügyi újságíró
Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments