artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Szinte minden kismama arra vágyik, hogy a szülése jó élmény legyen. Minden nőnek alapvető emberi igénye és joga méltósággal szülni, a babáknak pedig alapvető emberi joguk méltósággal megszületni. Ez az igény azért is természetes, mert a saját kisbabánk megszülése nem csupán a párkapcsolatunk, hanem az egyéni személyiségfejlődésünk és a női létünk egyik fordulópontja is az életünk során. És bár az alapvető belső bizonyosság a legtöbb nőnek azt súgja, hogy képes lesz háborítatlanul megszülni a gyermekét, mégis a külvilágból érkező folyamatos impulzusok nagy mértékben képesek lehetnek arra, hogy elbátortalanítsák, elbizonytalanítsák a nőket a saját képességeikbe vetett hitük kapcsán.

Valóban igaz, hogy a jó szülésélmény megtapasztalása ma sajnos nem magától értetődő. Bár felkészületlenül is lehet benne részünk, de ez általában a szerencsének és a véletlennek köszönhető. Amióta a szülések legnagyobb része a kórházakban zajlik, azóta a nőknek a kórházi protokollok szerint és a kórházi személyzet szükségletei és szokásai mentén kell világra hozniuk gyermekeiket. Mindezek miatt a vágyott szülés körülményei és feltételei sajnos nem egyértelműek és nem hullanak az ölünkbe, hanem aktívan tennünk kell értük, és biztosítani kell magunkat róluk. 

Az alábbiakban megismerhetsz néhány olyan lépést, amelyek megtételével nagymértékben növelheted a vágyott szülésélményed esélyeit.

Készülj fel testileg és lelkileg a szülésre!

Egy magzat fejlődése és megszületése az anyai test közegében történik. Az anya és a baba egy úgynezevett bio-pszicho-szociális egységet alkot a fogantatástól kezdve a megszületés utáni korai időszakig. Vagyis a baba testi, lelki és társas fejlődése az anya testi folyamataival és érzelmi-hormonális történéseivel interakcióban alakul. A szülés maga is egy testi és lelki folyamat, amely során a méhünk kemény fizikai munkát végez azért, hogy világra hozza a kisbabánkat, lelkileg pedig meg kell engednünk magunknak, hogy a testünk véghezvigye ezt a természetes fiziológiai folyamatot. Mindezek miatt már akár végig a várandósság során is tehetünk néhány olyan dolgot, amelyek növelik a könnyebb szülés esélyét. 

Ahhoz, hogy a tested a legoptimálisabb fizikai és egészségi állapotban lehessen a szülésedkor, a várandósságod alatt érdemes odafigyelned az elfogyasztott tápanyagok minőségére, valamint a testi fittséged és a fizikai aktivitásod megtartására. Táplálkozz odafigyeléssel, mozogj rendszeresen, és pihenj eleget. Ezen kívül a szülésre történő lelki felkészülés is lényeges tényező.

A lelki ráhangolódás egyik fontos eleme a szorongás és a stressz csökkentése, valamint a nyugodt és harmonikus lelkiállapot megteremtése és fenntartása. Relaxálj, meditálj, és tápláld a gondolataidat pozitív szuggesztiókkal, amelyek csökkentik a stresszt, oldják a szorongást és erősítik az önmagadba, valamint a saját testedbe vetett hitedet!


Tudd meg, milyen módokon tudod megsegíteni a szülésed természetes lefolyását!

A szülés fiziológiai folyamata nagyon érzékeny a külső tényezőkre és a kismama belső lelki történéseire. Ha tisztában vagy a tested szülés alatti működésével és biztosítod azokat az eszközöket, amelyek elősegítik a szülésed zavartalan előrehaladását, akkor sokkal közelebb kerülhetsz egy pozitív szülésélmény megéléséhez.

Olvass utána vagy menj el szülésfelkészítő tanfolyamra, és ismerd meg a szülés teljes folyamatát és a szülés egyes szakaszait! Tájékozódj a szülés könnyű lefolyásának környezeti feltételeiről! Sajátíts el relaxációs és fájdalomcsillapító módszereket és szüléskönnyítő légzéstechnikákat! Tedd meg a szükséges előkészületeket az optimális szülésélmény feltételeinek megteremtéséhez!

A teljes cikk itt olvasható! >>

Írta: Baranyi Linda, pszichológus, szülésfelkészítő, relaxációvezető
Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments