artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bár a hagyományos orvos-beteg kapcsolat kialakításában kulcsfontosságú a találkozás és a megfelelő kommunikáció, az utóbbi időszakban a koronavírus-járvány miatti szigorítások következményeként, jelentősen visszaesett az orvos-beteg találkozások száma a hazai járóbeteg ellátásban. A kialakult helyzetre való tekintettel a hazai onkológusokat támogató IBM Watson for Oncology mesterséges intelligencia alkalmazás már online konzultáció keretében is elérhető. A daganatos betegségek gyógyításában világszinten élenjáró szakorvosok által betanított alkalmazás a beteg vizsgálati eredményeit elemezve ad javaslatot a kezelőorvosoknak az elérhető terápiás lehetőségek közül. Az IBM Watson for Oncology itthon évente több mint 40 ezer új beteg számára nyújthat segítséget, 13 különböző típusú daganatos megbetegedés esetén.

A diagnózis felállítása utáni első kulcsfontosságú lépés a kezelés kiválasztása, amelyben a terápiás javaslatokat felállító onkológiai munkacsoportnak és a beteg döntésének egyaránt nagy szerepe van. Ebben segít az IBM Watson for Oncology, az a mesterséges intelligencia, amely immár a hazai onkológusokat és betegeiket is tudja támogatni a bizonyítékon alapuló legmegfelelőbb kezelési javaslat megalkotásában.

Az eszköz 13 különböző daganatos betegség típus esetén alkalmazható, lefedve ezzel az újonnan diagnosztizált esetek mintegy kétharmadát, évente több mint 40 ezer beteget. A hólyag-, méhnyak-, méhnyálkahártya-, petefészek-, nyelőcső-, gyomor-, máj-, prosztata-, pajzsmirigy daganatok mellett a hazánkban leggyakoribb és legtöbb áldozatot követelő rákos megbetegedések: a női emlő, tüdő, vastag- és végbél daganatos megbetegedések esetén is alkalmazható.

Nem helyettesíti, támogatja az orvosok munkáját

Bár a személyre szabott kezelési javaslatot és a szakvéleményt minden esetben a kezelőorvos állítja fel, az IBM Watson for Oncology képes támogatni az orvos döntését azáltal, hogy elemzi az elérhető, bizonyítékon alapuló kutatási eredményeket és klinikai terápiás tapasztalatokat.

“Az onkológia rohamosan fejlődő tudomány, amelyben szinte naponta születnek új eredmények. Az onkológusok számára nagy kihívást jelent naprakésznek maradni, ráadásul az egyes daganattípusok gyakrabban, míg mások egészen ritkán fordulnak elő a gyakorlatban. Az IBM Watson for Oncology által figyelembe vett források azokat a kutatásokat és terápiás eredményeket tartalmazzák, amelyek segítik az onkológus döntését, de az oncologic.hu-n minderről részletesen is tájékozódhatnak.”

- mondta Dr. Szántó István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Onkológiai Osztályvezető főorvosa, az OncoLogic vezető orvosa.

Az online konzultáció kapcsán Dr. Szántó István a megváltozott orvos-beteg kapcsolatra és a szakmaiság megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet:

A jelenlegi és vélhetően még hosszú ideig meghatározó koronavírus-járvány a személyes orvos-beteg kapcsolatot is alapjaiban változtatja meg. Ehhez alkalmazkodnak az OncoLogic orvosai az online konzultáció bevezetésével. Bár az IBM Watson for Oncology segítségével történő tanácsadáshoz a betegek hagyományos értelemben vett, fizikális vizsgálata nem szükséges, az orvosi vélemény kialakításához és a megfelelő terápiás kezelés kiválasztásához elengedhetetlen a konzultáció, amelyet jelen esetben online kérhetnek a betegek. Így nem sérül a szakmaiság, a betegek pedig nem maradnak magukra kérdéseikkel.

A teljes cikk itt olvasható >>

Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments