artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

viktoriatours

20ulius

egeszsegesvaros

tavaszbanner2020

eszakiipar

gazdatavasz

iparterulet

helyijárat

aurabannermedium2

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

coaching2

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2020. augusztus 6. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Húsleves

Rozmaringos sült csirkecomb fűszeres bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Kelkáposzta főzelék sült kolbásszal

A heti desszert: Somlói galuska 500 Ft/adag

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Gyümölcsleves

Mustáros szelet tört burgonyával

"B" menü:

Paradicsomleves

Csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


stopmenu
Stop Vendéglő

Berettyóújfalu, Keresztesi út 1.

06 (54) 402-218

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Csontleves gazdagon

Marhapörkölt tarhonyával, kovászos uborka

Állandó "B" menü:

Húsleves

Rántott sertésborda sült burgonyával, csemege uborka

Állandó "C" menü:

Erdei gyümölcsleves

Rántott sajt sült burgonyával, tartármártással

HETI MENÜ

ÉTLAP

veradas

ZöldVáros Szerelempark

koboreb

    ilonatavasz2020

Mi történik velünk? Hogyan tudunk alkalmazkodni a megváltozott körülményeinkhez? Az Intima.hu Körtvélyesi Bori lifecoach-val beszélgetett arról, mit tehetünk magunkért a saját és családunk lelki békéjének megteremtéséért ezekben a napokban.

Merthogy káosz, de minimum bizonytalanság van bennünk, az biztos. Én bevallom: rettegek! Nem attól félek, hogy baja lesz a szeretteimnek, vagy esetleg nekem, mert mi jó eséllyel betartjuk a szükséges óvintézkedéseket (otthon maradunk, nem megyünk csak bevásárolni, levegőzni távol mindenkitől, odafigyelünk a higiéniás szabályok betartására, stb.) sokkal inkább az egészségügyi dolgozókat féltem, akik helyettünk, értünk küzdenek, hamarosan emberfeletti erőbedobással. Ugyanakkor a magam részéről nagyon nehezen viselem a "bezártságot", a megváltozott életkörülményeket. De gondolom sokan vannak olyanok is, akik mástól félnek.

Ez most egy nagyon összetett stresszhelyzet, hiszen egyszerre több fronton is kicsúszott a lábunk alól a talaj. Nem tudni, mi lesz holnap, óráról órára alkalmazkodnunk kell a változásokhoz. Eltűntek a biztonságot jelentő, megszokott napi rutinok. Bizonytalanná vált a munkánk, a megélhetésünk, elveszni látszik a hasznos és értelmes tevékenységek adta fontosság érzése. Hiányzik a munkahely maga, az odaút, a kapcsolatok. Helyettük jó esetben ott a házastárs és a gyerekek, de van, akinek határozatlan időre az egyedüllétre kell berendezkednie. Van, akinek szokatlan a főzés, önellátás, így teljesen másfajta életmódra kell átállnia. És van, akinek egyik napról a másikra tanárnénivé kell válnia, és ez embert próbálóbb, mint hisszük. A félelem, a bizonytalanság, a tehetetlenség, a reménytelenség hatalmasodhat el rajtunk, és kevesen képesek irányítani, uralni ezeket az érzéseket, ezek a technikák nem szerepelnek az iskolai tananyagban.

Koronavírus tájékoztató nőknek >>

Mentálisan millió dolgot tehetünk lelki egészségünkért

A különböző relaxációs technikáktól kezdve, a múltban eddig sikeresen alkalmazott stratégiáinkon át, az érzelmeink beazonosításáig, az egészséges pozitív gondolkodásig sok minden segítséget nyújthat lelkierőnk megőrzésében..

Mondok párat a kedvenceim közül, jó?

 • Írj össze 100 dolgot, ami örömet okoz. Soká tart egy ilyen listát megírni, és épp ebben rejlik a kulcs, a jó dolgokra koncentrálsz közben. Dolgokra, melyek az öt érzékszerveden keresztül okoznak örömet, tevékenységek, amikbe bele tudsz veszni, eltűnik az idő, hobbi, szabadidős tevékenységek, munka stb. Ha kész a lista, tudatosan figyeld, vedd észre az élet apró örömeit, például a frissen mosott ruha illatát, vagy a doromboló macskát. És ha a kedvenced a fahéjas latte, akkor ezentúl minden reggeledet azzal indítsd be.
 • Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a feltörő negatív érzéseket sem, de korlátozhatjuk, hogy mennyi időre adjuk át magunkat nekik. Jól bevált módszer, ha azt mondod magadnak, hogy hallom, érzem, mit akarsz mondani, de most nem akarok ezzel foglalkozni. Viszont este 6 és fél 7 között fogok rá időt szakítani. És este hatkor tényleg ülj le és tényleg engedd meg, hogy feljöjjenek ezek az érzések. De arra nagyon vigyázz, hogy ne lépd túl az erre szánt időt. Te döntesz. A racionalitás segíthet ebben, a tények, a valós helyzet megfigyelése.
 • Legyen célja az otthonlétnek. Van olyan dolog, amit eddig nem tettél meg, de most módodban áll megtenni? Alakítsd a napi rutinodat a célodhoz, gondoskodj a jövődről tevékenyen vagy tervezéssel.
 • A múltad is segítségedre lehet. Hogyan küzdöttél meg eddigi krízishelyzeteiddel, hogyan tették a felmenőid? Miért ne lennél képes most ezt is megoldani? Tudatosítsd, milyen erőforrásokat mozgósítottatok a múltban. Használd őket most is!
 • Különböző légzéstechnikákat, relaxációs módszereket, zenét, célmeghatározó eszközöket, alkotó tevékenységet, napirendet mindenkinek saját magára szabottan érdemes megtalálnia.

Javaslat egy napunk összeállítására:

 • reggeli rutin (mosdás, öltözés, reggeli, elpakolás, bevásárlás - ha szükséges)
 • munka (home office, házimunka, tanulás a gyerekekkel) olyasmi, ami fontos, komoly, odafigyelést igényel
 • ebéd (főzés, elpakolás)
 • relaxáció (sport, jóga, mediáció, olvasás, kézimunka, alvás)
 • rutin munka (home office, iratok szortírozása, vasalás, főzés, rendrakás, szelektálás)
 • kert, erkély, szellőztetés, sport, kávé, tea – fizikai munka
 • hobbi, tervezés rövid (holnapra) és hosszú távra (amiért holnap már tehetek)
 • esti rutin

A teljes interjú itt olvasható! >>

Írta: Matics Kata, Intima.hu ügyvezető
Válaszolt: Körtvélyesi Bori, lifecoach
Forrás: Intima.hu

Szóljon hozzá!