artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

viktoriatours

20ulius

egeszsegesvaros

tavaszbanner2020

eszakiipar

gazdatavasz

iparterulet

helyijárat

aurabannermedium2

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

coaching2

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2020. augusztus 6. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Húsleves

Rozmaringos sült csirkecomb fűszeres bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Kelkáposzta főzelék sült kolbásszal

A heti desszert: Somlói galuska 500 Ft/adag

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Gyümölcsleves

Mustáros szelet tört burgonyával

"B" menü:

Paradicsomleves

Csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


stopmenu
Stop Vendéglő

Berettyóújfalu, Keresztesi út 1.

06 (54) 402-218

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Csontleves gazdagon

Marhapörkölt tarhonyával, kovászos uborka

Állandó "B" menü:

Húsleves

Rántott sertésborda sült burgonyával, csemege uborka

Állandó "C" menü:

Erdei gyümölcsleves

Rántott sajt sült burgonyával, tartármártással

HETI MENÜ

ÉTLAP

veradas

ZöldVáros Szerelempark

koboreb

    ilonatavasz2020

Mivel manapság a csapból is a koronavírus folyik, szakértők és önjelölt szakértők hada (ez utóbbiból van több) nyilatkozik, fontos, hogy egy ilyen érzékeny témában is próbáljunk meg a tényeknél maradni. Ez persze egy eddig ismeretlen kórokozó esetében nem feltétlenül könnyű, hiszen kevés valódi adat áll a rendelkezésünkre. De lássuk, hogy mit is tudunk ma, 2020 március elején, az új koronavírusnak (COVID-19) a terhességre, a méhen belüli magzatokra és a gyermekágyas időszakra vonatkozó hatásairól. Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász cikke a koronavírus és a terhesség kapcsolatáról.

Mit kell tudni a terhesség alatti koronavírus fertőzésről?

Egyelőre szerencsére nagyon kevés olyan esetet ismerünk, ahol várandós nők fertőződtek meg a vírussal. Eddig mindösszesen 18 olyan esetet publikáltak, ahol bizonyítottan, vagy egyelőre gyanú alapján megállapítható volt a terhesség alatti COVID-19 fertőzés. Jó hír, hogy ezen esetek egyikében sem volt laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatható az újszülött fertőzése, tehát jelen ismereteink alapján a méhen belül nem fertőződik meg a magzat. Természetesen egy ilyen esetszám közel sem elég ahhoz, hogy ezt tényszerűen kijelenthessük, de amit tudunk, az biztató. A szakmai ajánlások alapján, amennyiben egy terhes nőnél merül fel a COVID-19 fertőzés gyanúja, ugyanolyan óvintézkedéseket, elkülönítést és terápiát kell kapjon, mint nem terhes állapotban.

Mindazonáltal megemlítendő, hogy a várandósokvárandósok fokozottan veszélyeztetettek az egyéb komoly légúti vírusfertőzések tekintetében, mint az influenza, a (SARS)-CoV, vagy a (MERS)-CoV. Ebből fakadóan feltételezhető, hogy a COVID-19 esetében is előfordulhat súlyosabb kórlefolyás terhesség alatt, mint az nem terhes állapotban várható lenne.

Mit tartsunk a házi patikánkban?

Koronavírus fertőzés újszülött korban

Ezidáig kettő újszülöttkori fertőzésről tudunk. Az egyik esetben 17 napos korban diagnosztizálták a vírusfertőzést, itt minden bizonnyal a fertőzött anyától vagy az egyik fertőzött ápolótól kaphatta el az újszülött a vírusfertőzést, akikkel közvetlen kapcsolatban volt. A másik esetben 36 órás korban született meg a diagnózis, itt sajnos sem a fertőzés forrása, sem a mikéntje nem tisztázott.

Az Amerika Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság (ACOG) ajánlása alapján egy COVID-19 fertőzésben szenvedő anya újszülöttjét potenciálisan fertőzöttnek kell tekintenie az egészségügyi személyzetnek és ennek megfelelően el kell különítenie a laboratóriumi vizsgálatok elkészültéig.

A cikk folytatása itt olvasható! >>

Írta: Dr. Kelemen Csaba, szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Forrás: Intima.hu

Szóljon hozzá!