precizbanner

egeszsegesvaros

akcio

tavaszbanner2020

gazdatél

aurabannermedium2

zoldvaros

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

ZöldVáros Szerelempark

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2020. február 17. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Sárgaborsóleves

Karajszelet jóasszony raguval, párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Karfiolleves

Hortobágyi aprópecsenye tésztával

"B" menü:

Zöldbableves

Sertéspörkölt tésztával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

koboreb

karosszeria

telivasar  

badogosablakállás

 

Talán már babát vársz, talán csak tervezel, és mint minden nőben, Benned is felmerülhetnek kérdések, bizonytalanságok, netán félelmek a várandósság alatti szexuális élettel kapcsolatban. És míg az orvostól megtudhatod, szabad vagy nem szabad, hogyan szabad és mikor szabad, arról senki nem beszél, hogy a szexuális élet megváltozik-e, Te megváltozol-e, és ha igen, az normális-e?

Hogy az utolsó kérdés kapcsán megnyugodhass már most, annyit előrebocsáthatunk, hogy kutatások alapján egyértelműen kijelenthető: igen, normális. Teljesen normális, hogy megváltozik a szexualitás, és hogy megváltoznak a Te igényeid is. De miért is van ez így, és hogyan is van pontosan?

Az erre irányuló vizsgálatok eredményei szerint a várandósság alatt lecsökken a szexuális érdeklődés és az együttlétek gyakorisága (méghozzá a korábbi átlagosan heti 3 alkalomról pocakosan már csak heti 1 alkalomra), sőt, a terhesség előrehaladtával folyamatos még tovább ritkul az együttlétek száma. A vágy is és a szexuális aktivitás is folyamatosan csökken. Ha Te is így vagy vele, egyáltalán nem vagy egyedül, mert szinte minden nő ugyanezt éli meg.

Biológiai okok a szexuális vágy csökkenése mögött

Ha ennyire egyetemes ez a jelenség, akkor joggal merül fel, hogy biológiai okok állnak a háttérben. És ez valóban így is van. A csökkent mértékű szexuális élet a várandósság során fellépő hormonális és fiziológiai változások következménye. Az ösztrogén, a prolaktin, a progeszteron és az oxitocin hormonok emelkedése hatással van a testi folyamatainkra, az érzelmi életünkre és a viselkedésünkre is. Hiszen ki tudna vagy akarna az együttlétekre gondolni az esetleges reggeli rosszullétek, egész napos émelygés és fáradékonyság közepette az első három hónap során? E kellemetlen tünetek mellett pedig a korai várandósság idején a vetéléstől való félelem is visszatarthatja a kismamákat az együttlétektől, még akkor is, ha e félelem mögött valójában nincsen valós veszély, vagyis (amennyiben az orvos másként nem javasolja) a szexuális együttlétek nincsenek semmilyen negatív hatással a magzatra.

Lelki okok a szexuális vágy csökkenése mögött

Mindezek mellett a szülővé válás lelki szempontból is új feladatokat, kihívásokat és fejlődési lehetőségeket jelent a kismama és párja számára is.

Teljesen természetes jelenség a várandósság idején az érzelmek váltakozása, az ambivalens lelkiállapot, amelyben a kismama akár folyamatosan ingadozik egyrészről az öröm, a boldogság, másrészről pedig az aggodalom, a saját autonómiájának fenyegetettsége, a visszavonhatatlan változás súlya és a felelősség miatti szorongás érzései között. (…)

A teljes cikket itt olvashatod!

Írta: Baranyi Linda, pszichológus, szülésfelkészítő, relaxációvezető

Forrás: Intima.hu

Szóljon hozzá!