artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

viktoriatours

20ulius

egeszsegesvaros

tavaszbanner2020

eszakiipar

gazdatavasz

iparterulet

helyijárat

aurabannermedium2

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

coaching2

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2020. szeptember 28. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Magyaros borsóleves nokedlivel

Roston jércemell sajttal grillezve, carbonara spagettivel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

A heti desszert: Somlói galuska 500 Ft/adag

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Karfiolleves

Rizses hús

"B" menü:

Hamis gulyásleves

Rántott szelet rizzsel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


stopmenu
Stop Vendéglő

Berettyóújfalu, Keresztesi út 1.

06 (54) 402-218

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Májgaluskaleves

Ropogós kacsacomb hagymás tört burgonyával, párolt káposztával

Állandó "B" menü:

Húsleves

Rántott sertésborda sült burgonyával, csemege uborka

Állandó "C" menü:

Erdei gyümölcsleves

Rántott sajt sült burgonyával, tartármártással

HETI MENÜ

ÉTLAP

veradas

ZöldVáros Szerelempark

koboreb

 ilonatavasz2020

Talán már babát vársz, talán csak tervezel, és mint minden nőben, Benned is felmerülhetnek kérdések, bizonytalanságok, netán félelmek a várandósság alatti szexuális élettel kapcsolatban. És míg az orvostól megtudhatod, szabad vagy nem szabad, hogyan szabad és mikor szabad, arról senki nem beszél, hogy a szexuális élet megváltozik-e, Te megváltozol-e, és ha igen, az normális-e?

Hogy az utolsó kérdés kapcsán megnyugodhass már most, annyit előrebocsáthatunk, hogy kutatások alapján egyértelműen kijelenthető: igen, normális. Teljesen normális, hogy megváltozik a szexualitás, és hogy megváltoznak a Te igényeid is. De miért is van ez így, és hogyan is van pontosan?

Az erre irányuló vizsgálatok eredményei szerint a várandósság alatt lecsökken a szexuális érdeklődés és az együttlétek gyakorisága (méghozzá a korábbi átlagosan heti 3 alkalomról pocakosan már csak heti 1 alkalomra), sőt, a terhesség előrehaladtával folyamatos még tovább ritkul az együttlétek száma. A vágy is és a szexuális aktivitás is folyamatosan csökken. Ha Te is így vagy vele, egyáltalán nem vagy egyedül, mert szinte minden nő ugyanezt éli meg.

Biológiai okok a szexuális vágy csökkenése mögött

Ha ennyire egyetemes ez a jelenség, akkor joggal merül fel, hogy biológiai okok állnak a háttérben. És ez valóban így is van. A csökkent mértékű szexuális élet a várandósság során fellépő hormonális és fiziológiai változások következménye. Az ösztrogén, a prolaktin, a progeszteron és az oxitocin hormonok emelkedése hatással van a testi folyamatainkra, az érzelmi életünkre és a viselkedésünkre is. Hiszen ki tudna vagy akarna az együttlétekre gondolni az esetleges reggeli rosszullétek, egész napos émelygés és fáradékonyság közepette az első három hónap során? E kellemetlen tünetek mellett pedig a korai várandósság idején a vetéléstől való félelem is visszatarthatja a kismamákat az együttlétektől, még akkor is, ha e félelem mögött valójában nincsen valós veszély, vagyis (amennyiben az orvos másként nem javasolja) a szexuális együttlétek nincsenek semmilyen negatív hatással a magzatra.

Lelki okok a szexuális vágy csökkenése mögött

Mindezek mellett a szülővé válás lelki szempontból is új feladatokat, kihívásokat és fejlődési lehetőségeket jelent a kismama és párja számára is.

Teljesen természetes jelenség a várandósság idején az érzelmek váltakozása, az ambivalens lelkiállapot, amelyben a kismama akár folyamatosan ingadozik egyrészről az öröm, a boldogság, másrészről pedig az aggodalom, a saját autonómiájának fenyegetettsége, a visszavonhatatlan változás súlya és a felelősség miatti szorongás érzései között. (…)

A teljes cikket itt olvashatod!

Írta: Baranyi Linda, pszichológus, szülésfelkészítő, relaxációvezető

Forrás: Intima.hu

Szóljon hozzá!