artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Egy új és hasznos alkalmazás, amiben már nem csak a menstruációs ciklusodat követheted, hanem gond esetén figyelmeztet, valamint segítséget is nyújt!

Több mint 200.000 nőnek lehet segítségére a Lucy nevű közcélú applikáció. Az interaktív menstruációs naptár az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány megbízásából és a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával készült, a tini edukáció részeként. Az applikáció az egészséges menstruációs ciklus működését, az endometriózis és más női betegségek széles körű megismertetését, és a tünetek korai diagnózisát hivatott segíteni. A Lucy a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban, egy rendhagyó óra keretében mutatkozott be elsőként.

Az endometriózis gyógyíthatatlan, krónikus betegség, amely a meddőség egyik vezető oka. Hazánkban több mint 200.000, vagyis minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett. Legjellemzőbb tünete a fájdalmas menstruáció, melyet a méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet méh üregén kívüli megjelenése és szaporodása okoz. A menstruációs fájdalmaktól az érintettek 82%-a szenved, fájdalommal járó szexuális életről a betegséggel küzdők 48%-a számolt be. A tünetek megjelenésétől a diagnózisig átlagosan csaknem 5 év telik el hazánkban – környező országokban 8-10 év is lehet. Sok nő nincs tisztában szervezetének egészséges működésével, ezáltal nem ismeri fel az esetleges betegségre utaló jeleket.

A késői diagnózis a női szervek roncsolódása mellett más szervek károsodását is eredményezheti. Különösen veszélyeztetett ezen a téren a fiatalabb korosztály, amely gyakran kortársaktól szerez téves információkat, nehezítve a betegséggel szembeni tudatosságot.

Erre nyújthat megoldást a most bemutatott Lucy nevű speciális mobilalkalmazás, amely ismertté tételét az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány önkéntese, Tóth-Berhát Katalin Vodafone Főállású Angyalként karolt fel. Az alkalmazás elsődleges célja az ismeretterjesztés, hogy azok a fiatal lányok és nők, akiknél fennáll az endometriózis gyanúja, minél előbb eljussanak a megfelelő szakorvoshoz.

Hogyan segíthet az alkalmazás? Bővebben erről itt olvashatsz!

Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments