artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bár sokakban él a tévhit, hogy a mellrák az idősebb nők betegsége, ez sajnos messze nem igaz. És az a tény, hogy mellrák fiatalabb életkorban is előfordulhat, egyben azt is jelenti, hogy vannak esetek, amikor a betegségre éppen a várandósság vagy a szoptatás alatt derül fény. Dr. Sávolt Ákossal, az Országos Onkológiai Intézet Emlő- és Lágyrészsebészeti osztályának osztályvezető-helyettes főorvosával arról beszélgetett az Intima.hu, hogy milyen szempontból jelent ez speciális helyzetet – akár a felismerést, akár a kezelést illetően.

A statisztikák szerint a terhesség alatt felismert emlőrák eseteinek száma emelkedik. Ez csak abból a jól ismert tendenciából adódik, hogy a nők idősebb korban szülnek, vagy más tényezők is közrejátszhatnak ebben? Ha igen, melyek ezek a tényezők?

A terhességi emlőrák a várandósság során, valamint a szülést követően egy éven belül kialakult rosszindulatú emlődaganat. Fontos tudnunk, hogy a statisztikák szerint az összes emlőrák mintegy 3 százaléka, azaz hozzávetőleg 3000 terhességből egy alkalommal fordul elő.

Igen, ezeknek az eseteknek a száma valóban növekszik, ennek legfontosabb oka, hogy ma már a gyermekvállalás időszaka kitolódott, és inkább a harmincas évek felé tolódik el, valamint az, hogy az emlőrák előfordulásának gyakorisága 30 és 40 év között jóval magasabb, mint a húszéveseknél.

A kitolódó szülési korhatár mellett a környezeti hatások is jelentős szerepet játszhatnak, gondolok itt elsősorban a stresszre, az elhízásra és a mozgásszegény életmódra, valamint a dohányzásra és egyéb káros külső tényezőkre.

A teljes interjúért kattints ide!

Írta: Dr. Simonfalvi Ildikó, radiológus, egészségügyi-újságíró
Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments