precizbanner

akcio

19karivirag

gazdatél

ZöldVáros Szerelempark

aurabannermedium2

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

zoldvaros

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2020. január 22. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Őszibarack krémleves

Párizsi csirkemell sült burgonyával, ezersziget salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Húsleves

Sült csirke kukoricás rizzsel

"B" menü:

Paradicsomleves

Csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

koboreb

telivasar  

ablakállás

 

Bár sokakban él a tévhit, hogy a mellrák az idősebb nők betegsége, ez sajnos messze nem igaz. És az a tény, hogy mellrák fiatalabb életkorban is előfordulhat, egyben azt is jelenti, hogy vannak esetek, amikor a betegségre éppen a várandósság vagy a szoptatás alatt derül fény. Dr. Sávolt Ákossal, az Országos Onkológiai Intézet Emlő- és Lágyrészsebészeti osztályának osztályvezető-helyettes főorvosával arról beszélgetett az Intima.hu, hogy milyen szempontból jelent ez speciális helyzetet – akár a felismerést, akár a kezelést illetően.

A statisztikák szerint a terhesség alatt felismert emlőrák eseteinek száma emelkedik. Ez csak abból a jól ismert tendenciából adódik, hogy a nők idősebb korban szülnek, vagy más tényezők is közrejátszhatnak ebben? Ha igen, melyek ezek a tényezők?

A terhességi emlőrák a várandósság során, valamint a szülést követően egy éven belül kialakult rosszindulatú emlődaganat. Fontos tudnunk, hogy a statisztikák szerint az összes emlőrák mintegy 3 százaléka, azaz hozzávetőleg 3000 terhességből egy alkalommal fordul elő.

Igen, ezeknek az eseteknek a száma valóban növekszik, ennek legfontosabb oka, hogy ma már a gyermekvállalás időszaka kitolódott, és inkább a harmincas évek felé tolódik el, valamint az, hogy az emlőrák előfordulásának gyakorisága 30 és 40 év között jóval magasabb, mint a húszéveseknél.

A kitolódó szülési korhatár mellett a környezeti hatások is jelentős szerepet játszhatnak, gondolok itt elsősorban a stresszre, az elhízásra és a mozgásszegény életmódra, valamint a dohányzásra és egyéb káros külső tényezőkre.

A teljes interjúért kattints ide!

Írta: Dr. Simonfalvi Ildikó, radiológus, egészségügyi-újságíró
Forrás: Intima.hu

Szóljon hozzá!