artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Manapság szerencsére elég sok szó esik az egészséges étrendekről, de vajon tisztában vagy vele, hogy pontosan mit is nevezünk egészséges étrendnek? Gondold át pár perc alatt, és nézzük meg hogy az általam javasolt tényezők szerepelnek-e a te elképzeléseidben.

1. Étkezz naponta többször!

Alapvető tanács, hogy ne csak 1 vagy 2 étkezésed legyen naponta. Minimum 3 étkezésre oszd el a napi betevőt, de ez lehet akár 4 vagy 5 étkezés is, utóbbi esetben 3 főétkezésről és 2 kisétkezésről beszélünk. Többszöri étkezés esetén a napi energiabevitelt jobban szét tudjuk osztani, és a vércukorszintünk is stabilabb lehet, mint kevesebb étkezés esetén.

2. Minden nap egyél zöldséget és gyümölcsöt!

… és lehetőleg többször is edd, nyersen és feldolgozva is! A főétkezéseidben lehetőleg mindig legyen jelen a zöldség, lehet az zöldségleves, főzelék, rakott zöldség vagy saláta formájában. Válassz színes alapanyagokat, sárga, piros, zöld színűeket, egyél hüvelyeseket is, legyél ebben is változatos. A gyümölcsöket tökéletesen beillesztheted a kisétkezéseidbe. A gyümölcsök esetében preferáld a frisseket, de olykor természetesen ehetsz aszalt gyümölcsöket vagy kompótot is. Gyümölcslevek esetén a 100%-os gyümölcstartalmút ajánlom.

3. Napi minimum 1x teljes kiőrlésű, gabonaalapú élelmiszert is egyél!

A rostfogyasztás nagyon fontos, melyhez nagyban hozzájárulhatsz, ha teljes kiőrlésű élelmiszereket is betervezel az étrendedbe. Ne csak a megszokott fehér kenyeret edd, napi szinten szerepeljen az étlapodon teljes kiőrlésű kenyér/pékáru, továbbá például bulgur, kuszkusz, hajdina, köles és még sorolható.

+1. Minden főétkezésre egyél teljes értékű fehérjét is!

Ide nem csak a hús tartozik, mint élelmiszer. Lehet túró, sajt vagy akár tojás is. A halról se feledkezz meg, heti 1x javasolt a halat is betervezned. Törekedj a zsírszegény alapanyagok összeválogatására.

További hasznos tippekért kattints ide!

Írta: Tárczy Virág, dietetikus
Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments