artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Egyre több kismamában merül fel az igény, hogy a saját szükségletei is tekintetbe legyenek véve a szülése során, és hogy minél háborítatlanabbul szülje meg a kisbabáját. Mindezek megfogalmazására szolgál a szülési terv megírása. De mégis hogyan álljunk neki, és mit írjunk bele?

Első lépés: a tájékozódás

A szülési terv megírásának első lépése a tájékozódás azzal kapcsolatban, hogy hogyan is zajlik le egy háborítatlan szülés pontosan, illetve, hogy mi történik a kismamákkal a kórházban a szülés során. Vagyis ismereteket kell gyűjteni arról, hogy milyen testi érzetek és lelki történések várhatók a folyamat során, milyen eszközei vannak a szülő nőnek és a kísérőjének a testi érzetek könnyítésére és a folyamat megsegítésére, illetve, hogy milyen vizsgálatok és beavatkozások történhetnek az egészségügyi dolgozók részéről a vajúdás és a szülés folyamán. Mindezeket az információkat elsősorban szülésre felkészítő könyvekből és tanfolyamokról lehet összegyűjteni.

Erre az alapos tájékozódásra azért van szükség, mert hiába állítunk össze bármilyen szülési tervet, ha közben nincs kellő ismeretünk a szülés folyamatáról, a természetes lefolyáshoz szükséges feltételekről, és nem ismerünk fájdalomcsillapító technikákat.

Ugyanis a szülés során tapasztalható testérzetek intenzitása általában messze meghaladja azt, amit a szülő nők előtte el tudnak képzelni, és ez könnyen elbizonytalaníthatja őket a saját képességeikbe vetett hitüket illetően.

Ezt a hitüket hagyományosan a szülő nőket körülvevő asszonytársi segítők, bábák, dúlák támogatják és erősítik a vajúdó nőkben, amire viszont kórházi körülmények között nincs, vagy csak korlátozottan van lehetőség. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy ezt az alapvetően kívülről (a női segítőktől) kapott bizalmat és hitet a kismamák és kísérőik olyan módszerekkel és technikákkal helyettesítsék a vajúdás során, amelyek kellő biztonságérzetet és erőt képesek nyújtani számukra azzal kapcsolatban, hogy igenis képesek végig vinni, kibírni, sőt akár pozitívan megélni a vajúdásuk és szülésük során tapasztalt fizikai élményeket.

orvos kapcsolat

Második lépés: a saját elképzelések megfogalmazása

A tájékozódás során a kismamákban általában kezd körvonalazódni egy elképzelés a saját szülésükkel kapcsolatos vágyaikról, igényeikről és szükségleteikről. Ezért következő lépésként érdemes elkészíteniük legelőször is saját magunk számára egy olyan listát, amely a szülési terv első változatát fogja képezni. Ez a lista a saját elképzelések tisztázására és összefoglalására szolgál, és segít pontosan végiggondolni, hogy milyen szülést is szeretnénk.

Gyűjtsünk össze minden olyan tényezőt, ami az elképzeléseink szerint növeli majd a biztonságérzetünket, továbbá minden olyat is, ami segíthet kiküszöbölni az esetleges félelmeinket és szorongásainkat.

A megfelelő szülési terv elkészítéséhez szükséges további lépésekről itt olvashat bővebben. >>

Írta: Baranyi Linda pszichológus, szülésfelkészítő, relaxációvezető

You have no rights to post comments