precizbanner

epervasa15

tavasz18.01

egeszsegesvaros

tavaszbanner2020

eszakiipar

gazdatavasz

iparterulet

aurabannermedium2

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

zoldvaros

2020. június 6. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Csontleves

Csülökpörkölt sós burgonyával

"B" menü:

Paradicsomleves

Brassói aprópecsenye sült burgonyával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

ZöldVáros Szerelempark

koboreb

hasznaltkicsi

ilonatavasz2020  

 

A tudatos családtervezés azt jelenti, hogy lehetőség szerint mind a fogantatásra, mind pedig a várandósságra időben felkészülünk. Jó tisztában lennünk azzal, milyen vizsgálatokon kell részt vennünk ahhoz, hogy nyugodt és zavartalan legyen a teljes kilenc hónap.

A terhesvitaminok fogantatás előtti szedése egyre nagyobb hangsúlyt kap, de ezzel még korántsem tettünk meg mindent. Bár a fogazatunk állapota és a terhesség lefolyása között tagadhatatlan az összefüggés, mégis a tanácsadáson sok esetben, elmarad ennek hangsúlyozása. A terhesség előtti góckutatás, vagy a fogazat rendbe tétele már a fogantatás szempontjából is rendkívül fontos és nem csupán a leendő édesanyának, de az apukának is.

Mi az a góc?

A góc egy betokozódott, idült gyulladás, melyben a kórokozók folyamatosan jelen vannak. Ezek a baktériumok aztán a véráramon keresztül szétszóródnak a testben és további szervi panaszokat okoznak. Fül-orr-gégészeti és fogászati kivizsgálással, mellkasröntgennel, hasi ultrahanggal és nőgyógyászati vizsgálattal, illetve, urológiai kivizsgálással lefedhetjük az egészségünk szempontjából fontos, teljes góckutatást.

  1. Mik lehetnek fogászati gócok, és mit okozhatnak?

A szájüregi gyulladások és fertőzések krónikus nőgyógyászati problémákat, koraszülést és sajnos vetélést is előidézhetnek. Meddőségi kivizsgáláskor pedig szintén egyre jellemzőbb, hogy fogászati kivizsgálást is elrendel a kezelőorvos, hiszen a lappangó gócok a női és a férfi meddőségért is egyaránt felelősek lehetnek. Fogászati góc lehet az elhalt fog; az olyan gyökérkezelt fog, mely még mindig a gyulladás jeleit mutatja; a betört fog; az állcsontban maradt foggyökér; a kezeletlen szuvas fog; a fogágybetegség; a gyulladt ínytasak; vagy például egy ciszta.

ferfiak a fogaszaton

  1. Miért fontos a férfiak, az apák fogazatának rendbe tétele?

Az elhanyagolt, vagy a szülés utánra hagyott, kezeletlen fogak baktériumait óhatatlanul is átadjuk a kisbabánknak. A szuvasodás egy olyan fertőző betegség, mely nyálkontaktus útján képes terjedni. Tehát hiába az igyekezet az anya fogainak rendbetételére, ha az apa is megfertőzheti vele a kisbabát. A kicsinek átadott baktérium flóra, pedig a leendő fogak egészségét veszélyeztetik.

  1. Kaphat-e fogászati kezelést egy várandós nő?

Az orvos alapos körültekintés mellett, bármilyen kezelést elvégezhet a terhesség alatt, ha azzal nagyobb problémát előz meg. A nem kezelt gyulladások vetélést és koraszülést is okozhatnak, tehát a magzat érdeke is azt kívánja, hogy mihamarabb szüntessük meg az anya testében zajló gyulladásos folyamatot. A kismama a fogászati kezelésekhez nyugodtan kaphat érzéstelenítőt, csupán helyileg okoznak érzés kiesést és biztosítanak fájdalommentességet a kezelés idejére. A modern fájdalomcsillapítás már semmilyen kockázattal nem jár, helyes dózisban gyorsan felszívódik a szövetek között, a babához pedig el sem jut.

A teljes cikk itt olvasható >>

Írta: Dr. Czigler Péter, vezető fog-esztétikai specialista

Szóljon hozzá!