artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Vannak olyan betegségek, melyekkel a nők sokáig küzdenek, míg az orvosoknak sikerül végre kideríteniük, mi a baj. Ezek között vannak női betegségek és vannak olyanok is, melyek mindkét nemben előfordulhatnak, nőknél mégis nagyobb gondot jelent a felismerésük.

Az endometriózis egy progresszív, azaz folyamatosan súlyosbodó nőgyógyászati állapot, mely jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható véglegesen. Ahogyan a korábbi posztban már olvashattad, az endometriózis a szervezet szinte bármely pontján okozhat elváltozásokat, ennek megfelelően a tünetek is nagyon sokfélék és színesek.

A tünetek jelentősen befolyásolják az érintett nők életminőségét, akadályozzák őket a gyermekvállalásban, mélyrehatóan károsítják testi és lelki egészségüket, illetve társas kapcsolataikat. A Fertility and Sterility című lapban megjelent becslés szerint a fogamzóképes korban lévő nők körülbelül 10-15 százalékánál áll fenn ez az állapot, másrészről azt mondhatjuk, hogy a hosszan tartó, idült kismedencei fájdalmat panaszoló nők körülbelül 70 százalékánál endometriózis húzódik meg a tünetek hátterében. Az említett cikk szerzői úgy fogalmaznak, hogy a tünetek jelentkezésétől a diagnózis megszületéséig eltelt idő döbbenetesen hosszú. Adataik szerint a betegek kétharmadának tünetei már serdülőkorban kezdődnek, a nők azonban sokszor a női lét „természetes” velejárójának tartják a fájdalmakat és az egyéb tüneteket, ezért többségük nem is fordul orvoshoz. Ugyancsak a statisztikák szerint elképesztően hosszú idő, akár 10-12 év is eltelik a pontos diagnózis felállításáig.

„Végre kiderült, hogy nem vagyok gyenge vagy bolond”

Egy 25 éves nő a Medical News Today című egészségügyi híroldalon arról számolt be, hogy sok éven át élt együtt súlyos fájdalmával, mígnem kiderült, hogy az életét megkeserítő panaszokat valójában endometriózis okozza. A késedelem elsődleges okát abban látja, hogy mind ő, mind családja, mind pedig az általa megkeresett orvosok úgy gondolták, hogy a súlyos tünetek nem jeleznek többet, mint fájdalmas menstruációt. (…)

A teljes cikk idekattintva olvasható! >>

Forrás: Anyavilág.reblog.hu

Írta: dr. Simonfalvi Ildikó radiológus főorvos

You have no rights to post comments