artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Talán már babát vársz, talán csak tervezel, és mint minden nőben, Benned is felmerülhetnek kérdések, bizonytalanságok, netán félelmek a várandósság alatti szexuális élettel kapcsolatban. És míg az orvostól megtudhatod, szabad vagy nem szabad, hogyan szabad és mikor szabad, arról senki nem beszél, hogy a szexuális élet megváltozik-e, Te megváltozol-e, és ha igen, az normális-e?

Hogy az utolsó kérdés kapcsán megnyugodhass már most, annyit előrebocsáthatunk, hogy kutatások alapján egyértelműen kijelenthető: igen, normális. Teljesen normális, hogy megváltozik a szexualitás, és hogy megváltoznak a Te igényeid is. De miért is van ez így, és hogyan is van pontosan?

Az erre irányuló vizsgálatok egyértelmű eredményei szerint a várandósság alatt lecsökken a szexuális érdeklődés és az együttlétek gyakorisága (méghozzá a korábbi átlagosan heti 3 alkalomról pocakosan már csak heti 1 alkalomra), sőt, a terhesség előrehaladtával folyamatos még tovább ritkul az együttlétek száma. A vágy is és a szexuális aktivitás is folyamatosan csökken. Ha Te is így vagy vele, egyáltalán nem vagy egyedül, mert szinte minden nő ugyanezt éli meg.

Biológiai okok a szexuális vágy csökkenése mögött

Ha ennyire egyetemes ez a jelenség, akkor joggal merül fel, hogy biológiai okok állnak a háttérben. És ez valóban így is van. A csökkent mértékű szexuális élet a várandósság során fellépő hormonális és fiziológiai változások következménye. Az ösztrogén, a prolaktin, a progeszteron és az oxitocin hormonok emelkedése hatással van a testi folyamatainkra, az érzelmi életünkre és a viselkedésünkre is. Hiszen ki tudna vagy akarna az együttlétekre gondolni az esetleges reggeli rosszullétek, egész napos émelygés és fáradékonyság közepette az első három hónap során? E kellemetlen tünetek mellett pedig a korai várandósság idején a vetéléstől való félelem is visszatarthatja a kismamákat az együttlétektől, még akkor is, ha e félelem mögött valójában nincsen valós veszély, vagyis (amennyiben az orvos másként nem javasolja) a szexuális együttlétek nincsenek semmilyen negatív hatással a magzatra.

Lelki okok a szexuális vágy csökkenése mögött

Mindezek mellett a szülővé válás lelki szempontból is új feladatokat, kihívásokat és fejlődési lehetőségeket jelent a kismama és párja számára is. Teljesen természetes jelenség a várandósság idején az érzelmek váltakozása, az ambivalens lelkiállapot, amelyben a kismama akár folyamatosan ingadozik egyrészről az öröm, a boldogság, másrészről pedig az aggodalom, a saját autonómiájának fenyegetettsége, a visszavonhatatlan változás súlya és a felelősség miatti szorongás érzései között.

A párkapcsolat is átalakul, mert helyet kell adni benne a növekvő harmadiknak is, mindezt úgy, hogy az addigi kapcsolat sértetlen maradjon. Ráadásul az erőteljes hormonális változások felerősítik az érzelmi labilitást is. Mindezek miatt tehát a várandósság nem csupán örömöt okozó, hanem egyúttal stresszel teli és feszült életszakasz is, mind a kismamák, mind a leendő apák számára, s ez magától értetődően hatással van a szexuális életükre is. Láthatjuk tehát, mennyi oka van annak, hogy a szexualitás fontossága és a szexuális élettel való elégedettség a várandósság során egyre inkább csökken nem csupán a kismamák, de párjuk részéről is.

Szex a második trimeszterben

Egyes kutatások azonban azzal a biztató eredménnyel szolgálnak, hogy a második trimeszterben (vagyis a negyedik, ötödik és hatodik hónapban) a szexuális élet gyakran aktívabbá válik. Ennek az az oka, hogy ekkorra már az esetleges rosszullétek végre elmúltak, a vetéléstől való félelem az anyában lecsökkent, és ekkorra már az esetleges kétségek után végleg igent mondott lelkileg is a gyermeke jövetelére. Mindezek a pozitív testi és lelki változások pozitívan hatnak a szexualitásra is. Nő a kismamák szeretkezési kedve, gyakoribbá válnak a szexuális tartalmú álmok, és a nemi szervek vérátáralmásának növekedése miatt (ami hormonális hatások következménye) intenzívebbé válhat az izgalmi fázis és az orgazmus is. Így ez az időszak különösen kedvez a szexualitásnak. A várandósság középső harmadában tehát kivirágozhat a szexuális élet, és ebben az időszakban a has mérete is még lehetővé teszi, hogy szinte bármilyen testhelyzetben élvezetesek legyenek az együttlétek.

Mindemellett ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha ebben az időszakban Neked mégsem lett több kedved a szexualitáshoz. Kutatások szerint vannak nők, akik a bővebb hüvelyváladékot (ami a medencei vérbőség következtében természetszerűleg jelentkezik) nem pozitív, hanem inkább kellemetlen változásnak élik meg, így kevésbé vágynak az együttlétekre. A gombás fertőzések is gyakoribbak lehetnek, ami fájdalmas együttléteket, így szorongást és félelmet okozhat, és ez szintén csökkentheti a szexuális kedvet. Ráadásul a has látható növekedésével a testhatárok is ebben az időszakban kezdenek el megváltozni, ami sokszor negatívabb testképet eredményez. A nők jelentős része kevésbé vonzónak éli meg magát, ami szorongást és a szexuális vágy csökkenését okozhatja.

Együttlétek az utolsó hónapokban

A teljes cikk idekattintva olvasható.

Forrás: Intima.hu

Írta: Baranyi Linda, pszichológus

You have no rights to post comments