precizbanner

19osz

19karivirag

millenniumkicsi2

gazdatél

aurabannermedium2

ZöldVáros Szerelempark

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

zoldvaros

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2019. december 9. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Lencseleves virslivel

Cigánypecsenye sült burgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Zöldbableves

Pásztortarhonya

"B" menü:

Paradicsomleves

Rizses hús

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

koboreb

ilonaosz2019  

ablakállás

 

Pár hete egy cuki fotó járta be az internetet. A szülőszobában készült fotó egy éppen világra jött újszülöttet ábrázol, aki megragadja a szülést levezető orvos köpenyén az övet és hosszú percekig nem is engedi el. A Facebookon megosztott fotó legalább olyan cuki kommenteket generált, mint maga a jelenet, pedig a dolognak egyszerű élettani magyarázata van.

Beszéljünk az újszülöttkori reflexekről!

Nem tudom, talán Czeizel Endre mondta egyszer, hogy mindannyian koraszülöttként jövünk a világra. Ez azt jelenti, hogy az embergyerek létfeltételeit tekintve idő előtt jön a világra, gondoljunk csak a kiscsikóra, aki a megszületés utáni percekben feláll, szopik, és néhány hét múlva már az anyja után száguldozik. Egy embercsecsemőnek mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy erre képes legyen?

Az biztos, hogy az embergyereknek hosszú időre van szüksége ahhoz, hogy idegrendszere képes legyen követni a megszületéssel együtt beálló hirtelen változást és képes válaszolni a külső ingerekre. Az újszülöttkori reflexek olyan cselekvéssorok, melyek bizonyos ingerekre akaratlanul jönnek létre, és idővel, az idegrendszer fejlődésével párhuzamosan a csecsemő el is hagyja ezeket. Melyek ezek?

Fogóreflex

Kezdjük rögtön azzal, amit a vietnámi kórházban készült fotó szemléltet. Bár sokan írtak a fotóhoz olyan kedves és ötletes kommenteket, mint például:

„Doktor bácsi! Ne menj el, inkább játssz velem egy kicsit!”, a jelenség magyarázata tiszta biológia.

A fogóreflex következtében a csecsemő a kezébe adott vagy a kezéhez érő tárgyat, kezet, ujjat olyan erősen képes megragadni, hogy a kezénél fogva is felemelhető. (Lenne. De ezt inkább ne próbálgassuk.) A fogóreflex kb. 3-4 hónapos korig váltható ki, ekkorra éri el ugyanis a látás és a kézmozgás összerendeződése azt a szintet, amikor a csecsemő már valóban tud fogni. A fogóreflex ugyanis nem valódi fogás.

Moro- (átkarolási) reflex

Ha egy 1 és 3 hónapos kor közötti, hanyatt fekvő csecsemő párnájára ráütünk, karjával olyan mozdulatot tesz, mintha át akarna karolni valakit, és hasonló mozgás figyelhető meg a lábakon is. Az átkarolási reflex normálisan fejlődő csecsemőnél 6-7 hónapos kor körül tűnik el.

A fogóreflex és az átkarolási reflex jelentőségét Hermann István kutatta. Szerinte az átkarolási reflex megfelel annak a mozdulatnak, amellyel a majomgyerek anyját karolja át. A fogóreflex élettani magyarázatát pedig abban vélte megtalálni, hogy a fán élő ősember korában az anyának mind a négy végtagjára szüksége volt a függeszkedéshez és mászáshoz, ezért csecsemőjét csak úgy tudta megtartani, ha az szorosan belékapaszkodott. Enélkül a csecsemő elpusztult volna, ilyen értelemben a fogóreflex korábban létfenntartási ösztön volt, a mai ember esetében azonban elveszítette ezt a funkcióját.

Táplálkozási reflex

Ugyancsak a létfenntartó ösztön része: ha az újszülött száját vagy arcának más részét megérintjük, szopó mozgásokba kezd.

Pupillareflex

A teljes cikk az anyavilag.reblog.hu-n olvasható ide kattintva!

Forrás: Anyavilág.reblog.hu

Írta: dr. Simonfalvi Ildikó radiológus főorvos

Szóljon hozzá!