precizbanner

gafem02

2019tavaszbanner

millenniumkicsi2

gazdatavasz

aurabannermedium2

trendybanner19

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

zoldvaros

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2019. augusztus 25. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"B" menü a helyszínen:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

Vasárnap a főzés szünetel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

koboreb

ilonatavasz2019  

ablakállásmuszakiboltallas

 

A lányok és a fiatal nők azért nem kérnek orvosi segítséget menstruációval összefüggő panaszaikra, mert szégyellik. És a tabu falát akkor sem képesek ledönteni magukban, ha aggasztó tüneteik vannak, például nagyon erős vagy rendszertelen vérzés vagy heves fájdalmak.

A Plan International UK nevű szervezet nemrégiben hozta nyilvánosságra az általa végzett felmérést. Ebből az derült ki, hogy a lányok és nők 79 százaléka tapasztal olyan , mely aggasztja ugyan, mégsem megy vele orvoshoz. Az okokra rákérdezve kiderül, hogy több mint egynegyedük (27 százalék) azért ódzkodik orvoshoz vagy bármilyen egészségügyi szakemberhez fordulni, mert kínosnak, cikinek érzi panaszait és az egész szituációt, majdnem minden tizedik megkérdezettnél (8 százalék) pedig az az ok, hogy ahol lakik, ott csak férfi nőgyógyász áll rendelkezésre, akinek nem szívesen beszél problémáiról.

Azt hiszik, normális, pedig nem az

Ebben a felmérésben most több mint 1000 lányt és fiatal nőt kérdeztek menstruációval kapcsolatos tapasztalataikról és érzéseikről. A legfiatalabb válaszoló 14 éves, a legidősebb 21 éves volt. Pedig probléma van bőven: a megkérdezettek csaknem egyharmada (29 százalék) számolt be erős vérzésről, 38 százalék pedig kínzó menstruációs fájdalmakról. Minden negyedik résztvevő (25 százalék) válaszolta, hogy a vártnál erősebb a vérzése, míg 32 százalék azok aránya, akiknek menstruációja rendszertelenül jelentkezik. Minden ötödik nő (23 százalék) aggódik amiatt, hogy egy-egy menstruációja kimaradt, míg 19 százalékuk depressziósnak érzi magát.

A menstruációs ciklus zavarairól bővebben >>

Meglepő észrevétel volt, hogy a lányok több mint fele (54 százalék) azzal indokolta, miért nem fordul orvoshoz, hogy panaszait az élet normális velejárójának tekinti, míg 13 százalékuk elmondta, hogy ismerőseik „megnyugtatták” őket, hogy lesz ez még rosszabb is.

A felméréssel kapcsolatos jelenés úttörő jellegűnek tekinthető abból a szempontból, hogy az egyik első látlelet arról, ilyen stigmák és tabuk övezik a menstruáció kérdését a lányok és fiatal nők körében.

Kötelező tananyagnak kellene lennie az iskolában

A teljes cikk az anyavilag.reblog.hu-n olvasható ide kattintva! >>

 Írta: dr. Simonfalvi Ildikó radiológus főorvos

Forrás: Anyavilág

Szóljon hozzá!