artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A neten számtalan tanácsadó oldal és webshop szinte végtelen számú terméket kínál a babára vágyó pároknak a terhesség esélyének javítására. Egy ilyen helyzetben talán mindannyian hajlamosak vagyunk az utolsó szalmaszálba is belekapaszkodni és bármit kipróbálni a gyermekáldás érdekében. Az Intima.hu női egészségportál által indított Útvesztők helyett – Termékenységi program már elérhető legújabb videójában dr. Csupor Dezső szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, a Pirulakalauz alapítója azonban arra figyelmeztet, hogy az étrend-kiegészítők, vitaminok és gyógynövények terén nem feltétlenül igaz, hogy a több jobb, illetve veszélyes tévhit, hogy ami természetes, az szükségképpen veszélytelen is lenne.

Mi az, amire egy nő mindenre képes? Arra, hogy ne essen teherbe, illetve arra, hogy teherbe essen – szól a lépten-nyomon idézett mondás. A termékenységi zavarokkal küzdő párok esetében az utóbbi helyzet áll fenn, ami egyben azt is jelenti, hogy egy idő után, számtalan hiábavaló próbálkozást követően akár az utolsó szalmaszálba is képesek belekapaszkodni, amivel javítani vélik a terhesség esélyét. Tudják ezt azok is, akik a neten fellelhető, sokszor kétes információkat nyújtó „tanácsadó” oldalakon ajánlanak mindenféle csodaszert bizonyítottan hatásos orvosi módszerek mellett – vagy rosszabb esetben helyett. És akkor még nem is beszéltünk azokról a kereskedelmi oldalakról, webshopokról, melyek jó pénzért kínálnak „csodaszereket” a gyermekáldás után epedező pároknak. Tulajdonképpen sokszor nincs is nehéz dolguk, hiszen még ma is makacsul tartja magát az a tévhit, hogy ami természetes eredetű, az szükségképpen veszélytelen is, illetve hogy bármelyik étrend-kiegészítővel, vitaminnal vagy gyógynövényteával bátran lehet próbálkozni, mert a legrosszabb eset, ami történhet, hogy nem használ – de legalább nem is árt. Ezeket a tévhiteket is eloszlatja az Intima.hu női egészségportál által indított Útvesztők helyett – Termékenységi program legújabb videója, melyben Matics Kata, az Intima.hu alapítója dr. Csupor Dezső szakgyógyszerésszel, gyógynövénykutatóval, a Pirulakalauz alapítójával veszi sorra azokat a táplálékkiegészítőket, vitaminokat, nyomelemeket és gyógynövényeket, melyek a közhiedelem szerint szóba jöhetnek a termékenységi zavarral küzdő párok számára.

Milyen vitaminokat szedjek, ha gyermeket szeretnénk?

A különböző vitaminokról szólva a szakember elsősorban azt hangsúlyozza, hogy a vitaminhiány megelőzésében és megszüntetésében elsődleges szerepe az életmódnak – ezen belül is leginkább a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak – van, és emellett csak másodlagos jelentőségű a már kialakult vitaminhiányos állapot legyőzése. A videóból kiderül, hogy a termékenység szempontjából kiemelkedő jelentőségű oxidatív stressz csökkentésében mely vitaminoktól várható a legjobb hatás. A szakgyógyszerész ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a vitaminok – és egyébként az étrend-kiegészítők és gyógynövények – többsége esetében még akkor sem mindig tisztázott, hogy az adott hatóanyag pontosan milyen hatásmechanizmus révén javíthatja a fogamzás esélyét, ha egyébként anekdotikus adatok vagy népi bölcsesség sugallják hatásosságukat. Ez tulajdonképpen egy olyan kétismeretlenes egyenlet, aminek jelenleg nem mindig van megoldása – fogalmaz.

Ajánlottak egy gyógynövényteát, szedhetem?

A videóbeszélgetésben szó esik a legnépszerűbb gyógynövényteákról is, melyeket különböző fórumokon, csoportokban „nekem használt, neked is biztosan fog” alapon ajánlgatnak egymásnak a sorstársak. A gyógynövényekkel kapcsolatban talán minden másnál elterjedtebb az a tévhit, hogy a természetes eredetű hatóanyagokkal semmiképpen nem sodorhatja veszélybe magát az, aki orvos vagy gyógyszerész megkérdezése nélkül bátor próbálkozásba kezd. A szakgyógyszerész szerint a gyógynövényteák termékenységi zavarok esetében történő fogyasztása előtt a legfontosabb azzal tisztában lenni, hogy a legtöbb gyógynövény esetében nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű, tudományos szempontból kellően megalapozott bizonyíték a hatásosságra vonatkozóan, illetve ha mégis mutatkozik némi hatás, akkor még kevesebbet tudunk arról, hogy ez pontosan milyen hatásmechanizmus révén jön létre. A különböző gyógynövények közül a szakember a fagyöngy példáját emeli ki: nemcsak azért, mert az ebből készült teának tulajdonítják a különböző megbízhatatlan vagy kétes értékű források a legtöbbféle gyógyhatást, hanem azért is, mert a fagyöngy az a növény, mellyel jó eséllyel akár komoly veszélynek is kiteszi magát az, aki fogyasztja.

A videóban emellett beszél a szakember az olyan gyógynövényekről is, amilyen a maca néven is ismert perui zsázsa, a málnalevél, a palástfű, a cickafark vagy a barátcserje.

Hová forduljak, kitől kérdezzek, kinek higgyek?

Dr. Csupor Dezső az egyik legnagyobb problémának azt tartja, hogy bár manapság egyre inkább növekszik az igény az ezzel kapcsolatos információk iránt, viszonylag nehéz megtalálni a neten fellelhető sokszínű információk tengerében azt, ami valóban megbízható. Semmiképpen nem tanácsolja, hogy különböző csoportokban, fórumokon kérjünk tanácsot, hiszen ezeknek a platformoknak a legnagyobb veszélye, hogy olyanok is adnak tanácsot, akik ehhez nem rendelkeznek megalapozott tudással, illetve olyanoktól is hajlamosak vagyunk elfogadni tanácsokat, akiktől inkább nem kellene. Hangsúlyozza, hogy a különféle étrend-kiegészítők és gyógynövények, illetve a termékenység közötti összefüggésekről a tudományosan bizonyított tények még meglehetősen hézagosak, ezért mindenképpen gyanút kell, hogy keltsen, ha egy személyes tanácsadó vagy honlap meghökkentő maga biztossággal állít bármit az általa kínált szer termékenységi zavarokra gyakorolt hatásáról.

A szakember szeretné eloszlatni azt a tévhitet is, hogy a különböző vitaminok, gyógynövények és étrend-kiegészítők esetében igaz lenne az, hogy a több egyben jobb is, hiszen ezeket a hatóanyagokat akár túl is lehet adagolni. Abban sem érdemes reménykedni, hogy többféle, különböző hatóanyagú készítmény egyidejű szedésével a hatásosságot is megsokszorozhatjuk, hiszen az egyes szerek akár csökkenthetik vagy ki is olthatják egymás hatását. A helyzetet csak bonyolítja, hogy – különösen a nők esetében – a termékenységi zavarok általában bonyolult hormonális és egyéb eltérések eredőjeként jönnek létre, így a különböző szerek meggondolatlan szedésével akár a remélttel éppen ellentétes hatást is elérhetünk.

Megbízható információforrásként mindenképpen orvost vagy gyógyszerészt javasol megkérdezni. Azt tanácsolja, hogy mindig az orvossal megbeszélve kezdjünk ezeknek a szereknek a szedésébe, és legalább ennyire fontos, hogy a kiszemelt készítményt megbízható forrásból, optimálisan patikából vagy megbízható weboldalról szerezzük be.

Megbízható információforrás lehet a Pirulakalauz oldal, ahol az Útvesztők helyett – Termékenysésgi programra regisztrálók egy hónapon át ingyen kérdezhetnek az oldalt működtető szakgyógyszerészektől.

Próbálkozunk, próbálkozunk, de közben telik az idő!

Mégis a legnagyobb kockázatnak azt tartja a szakember, hogy ha minden összeolvasott vagy mások által csodamódszerként tálalt készítménynek adunk pár hónapot, hogy vajon hat-e, akkor könnyen előfordulhat, hogy pótolhatatlan időveszteséget szenvedünk és kicsúszunk abból az időablakból, amikor a tudományosan bizonyított orvosi módszerek még esélyt kínálhatnának a szülővé válásra. „Semmiképpen nem szeretnék például a gyógynövények ellen beszélni, hiszen sok mindenre jók. De akkor vagyunk őszinték, ha azt sem hallgatjuk el, hogy sok esetben hatástalanok vagy bizonytalan hatásúak, és a termékenységi zavarok éppen nem azt az indikációs kört jelentik, ami ezeknek a készítményeknek az elsődleges terepe lenne” – fogalmaz.

Az Útvesztők helyett – Termékenységi programról itt olvashatók részletesebb információk, a programra regisztrálni itt lehet. A legújabb videóban a szakértő részletesen is sorra veszi az egyes vitaminokat, nyomelemeket, gyógynövényeket és étrend-kiegészítőket a termékenységi zavarok vonatkozásában. A videóból ízelítő itt tekinthető meg.

You have no rights to post comments